Játék és öröm – megkezdődött a Zenélő Budapest programsorozat

Minikoncertekkel, játékos hangszerek bemutatójával és a szvingkorszak gyöngyszemeivel hívja dallamokban gazdag kalandokra a közönséget a Budapesti Filmharmóniai Társaság által szervezett Zenélő Budapest rendezvénysorozat. Olyan különleges és szép helyszíneken élvezhetjük majd a zenét, mint a margitszigeti zenélő szökőkút, a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Várkert Bazár Gloriette-je és Öntőház Udvara, a Magyar Nemzeti Galéria előtti Savoyai Terasz, a Magyar Nemzeti Múzeum csodálatos előtere, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon.
„Magyarországon a klasszikus zene otthon van” – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára a program megnyitóján. Fekete Péter beszédében a többi között arra is kitért, hogy bár hazánkat világszerte a klasszikus zene országának tartják, a statisztikák szerint a lakosság csupán hét százaléka vált jegyet vagy bérletet zenei előadásokra. Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága ezért is döntött úgy, hogy 50 millió forinttal támogatja a Zenélő Budapestet, amely az idén közel 200 ingyenes minikoncerttel várja a szórakozni vágyókat.Jatek_es_orom„A Budapesti Filharmónia Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc alapította; ha itt élne közöttünk, biztosan nagyon büszke lenne a fővárosi zenei életre. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a Zenélő Budapest szervezői lehetünk” – mondta Tóth László, a társaság elnöke.
A Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán minden korosztály megtalálhatja majd a neki leginkább tetsző programot. Augusztus 27-ig csütörtökönként 19 órától a szvingkorszak melódiái csábítanak zenés időutazásra, míg szombatonként 16 órától egyedi közösségi hangszereket bemutató interaktív kiállítás várja az érdeklődőket, akik megszólaltathatják az egyedülálló pentaton pagodát, valamint a két hangsorral rendelkező hokétuszt is.

„Játékszerek vagy hangszerek? Magam sem tudom. Talán mind a kettő. A célunk az, hogy a gyerekeknek ne csak egy fehér kotta, vagy a szolfézsóra legyen az első élményük, ami megpróbálja bejuttatni őket a zene birodalmába, hanem a játék és az öröm” – magyarázta Götz Nándor művészeti vezető, a hangszerek tervezője, aki korábban lapunknak elárulta, hogy neki a Hegyvidéki Kulturális Szalon az egyik kedvenc helyszíne.

BM.