Jatszva_tanulnak_a_gyerekek_a_Matyas_Taborban_2

Játszva tanulnak a gyerekek a Mátyás Táborban

Sport, játék, utazás, strandolás, állati kalandok és művészetek egy helyen – mi az? A válasz a Mátyás Tábor, amely ezen a nyáron is számtalan szórakoztató programmal teszi feledhetetlenné a gyerekek szünidejét.

Ádám szerint a Mátyás Táborban minden a lehető legjobb, még a menza is finom. A tanárok pedig kedvesek, egyáltalán nem szigorúak. „A számháborúzás örök élmény, mindegyikre emlékszem, pedig volt jó pár. Sokan vagyunk, tele a tanösvény, igaz, a többiek kicsit csalni szoktak, de ezt sem bánom, olyan jó a játék!” – mesélte nevetve idei élményeit a Virányos Általános Iskola harmadikos diákja, hogy aztán egyre gyorsabban sorolja, mit szeret még. Úszni, pancsolni, homokozóban építeni, focizni, játszótéren lenni – ez utóbbit ráadásul akkor is lehet, ha épp kirándulnak.
Csatlakozott hozzá Janka, akinek a játszótéri játék mellett a kézműveskedés is a kedvenc időtöltései között szerepel. „Fonalból bábokat csináltunk, krepp-papírból virágokat, fűztünk gyöngyöt, készítettünk karkötőt. Sokat voltam a medencében is. Az úszómestertől függ, mit enged meg a vízben, de nem panaszkodom, mert jól szórakoztunk” – dicsérte a programokat az ősszel a Németvölgyi Általános Iskola hatodik évfolyamát kezdő lány, hozzátéve, hogy van még egy nagy előnye a tábornak: „Nagyon szeretem a könyveket, itt pedig jut elég hely a nyugodt olvasáshoz.”
A szeptembertől az ELTE gyakorlóiskolájában ötödikes Emma különösen büszke saját tervezésű karkötőire és bokapántjára, amiket a kézműves foglalkozásokon készített. Mint mondta, több barátra is szert tett, és közösen egy óriási ücsörgőt készítettek a homokozóban: „Egy hétig tartott megépíteni, de megérte, mert erősek a falai, és elég hűvös, úgyhogy jókat tudtunk játszani benne.”Jatszva_tanulnak_a_gyerekek_a_Matyas_Taborban_1A Jókai iskolába járó Nimród sokat focizott, még az sem zavarta nagyon, hogy másik csapat nyerte a bajnokságot. Tanárával benne lett volna egy pingpongmeccsben is, ezt viszont a szél meghiúsította. Lettek új barátai, velük is népszerűsítette saját rádióját, amit bárki hallgathat a www.jokairadio.hu oldalon. „Szombatonként öttől nyolcig szoktunk élő műsort adni, én vagyok a műsorvezető, néha a húgom is besegít. Lehet tőlünk zenéket kérni, van egy karanténkutyánk a netről, és persze hangtár, szóval, senki semmiről nem marad le” – beszélt az internetes oldal előnyeiről az ifjú rádiós, majd azt is elárulta, hogy értékes nyereményekkel várják a hallgatókat. Legutóbb egy hawaii nyaralás volt a fődíj – természetesen képeslapon.
„Úgy állítjuk össze a heti turnusok menetrendjét, hogy korosztálytól függetlenül mindenki jól érezze magát. A szórakozáson van a hangsúly, de a hasznosságot is szem előtt tartjuk. Játszva lehet a legtöbbet tanulni, és erre a Mátyás Tábor nagyszerű terep – ezek már Párkányi Zsuzsa táborvezető szavai, aki külön kiemelte a kirándulásokat és az ismeretterjesztő, fejlesztő interaktív előadásokat. – Elmegyünk a gyermekvasúttal Hűvösvölgybe, állatokkal ismerkedünk a Póni Udvarban, meghódítjuk a Zöld Péter, a Benczúr-udvar és a Cerka-firka játszótereket, valamint ellátogatunk a többi között a Bajor Gizi Színészmúzeumba és a Hadtörténeti Múzeumba is. Egész napos kirándulást teszünk a Balaton-felvidéki Sajföldi-majorba, Királyrétre és Székesfehérvárra. Bemutatkozik nálunk a Tej Terméktanács edukációs programja, lesz tűzoltó- és kutyás bemutató, az Anthropolis Egyesület pedig csoportos interaktív foglalkozást tart a részt vevő gyerekeknek a mai világ fő kérdéseiről.”Jatszva_tanulnak_a_gyerekek_a_Matyas_Taborban_3A táborban több biztonsági szabály is érvényben van. Idetartozik a kézfertőtlenítő rendszeres használata, a gyakoribb fertőtlenítő takarítás, valamint az is, hogy a gyerekeknek figyelniük kell a megfelelő távolságtartásra a csoportos programokon. A biztonságra védőnőkkel együtt ügyelnek a pedagógusok.
Iskolaérett, 6–14 éves, általános iskolai tanulmányaikat legkésőbb 2020 szeptemberétől megkezdő diákokat fogad a tábor, heti turnusokban (csak az utolsó hét kivétel, amely augusztus 20-a miatt rövidebb lesz). Külön gyógypedagógusok foglalkoznak a Fekete István iskola sajátos nevelési igényű, tanulásban akadályozott, értelmi sérült tanulóival, de természetesen ők is részt vesznek a közös programokban. Jelenlétük fontos értéke a Mátyás Tábornak, hozzájárul a fiatalok érzékenyítéséhez, az elfogadás erősítéséhez.
A szülőknek egészségügyi nyilatkozatot kell adniuk, a nyomtatvány letölthető a tábor internetes oldaláról, vagy kitölthető a gyermek átadásakor a szokásos találkozóhelyen, a Jókai iskolánál. Ez fontos része a táborozásnak, ugyanis minden reggel onnan viszi busz a gyerekeket a svábhegyi táborba, és oda szállítja vissza őket, hiszen a Mátyás király út e szakasza sorompóval elzárt terület.
A jelentkezés online történik, a tábor díját csak átutalással lehet befizetni. Az étkezési díj 935 forint, ezenfelül a programokhoz való hozzájárulás 650 forint naponta a Közép-Budai Tankerületi Központhoz tartozó hegyvidéki intézménybe járó és a kerületi állandó lakóhellyel rendelkező tanulók számára.
Lehetőség van táborozási támogatás igénylésére: erre az az általános iskolában tanuló gyerek jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 65 200 forintot, fokozottan rászoruló esetében a 75 400 forintot, valamint a család nem rendelkezik a jogszabályban meghatározott vagyonnal. A formanyomtatvány átvehető a polgármesteri hivatal népjóléti irodájában, valamint letölthető a www.hegyvidek.hu oldalról, a Támogatás, gondoskodás menüpont alatt.

MM.

További információk: www.hegyvideksport.hu/matyas-tabor