Kerekítő manóék „felhőmoziba” költöztek

„Bábozok, zenélek, mondókázok, kidobolok, eldalolom, elfújom, labdázok, kendő alól kukucskálok” – mondja magáról J. Kovács Judit, a Kerekítő manós mondókás baba-mama foglalkozáshálózat vezetője és a mondókás könyvcsalád gazdája. Városmajori otthonában találkoztunk.

– Nemrég költöztek a Városmajorba, egy Maros utcai ház legfelső emeletére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. Hogy érzik magukat a „felhőmoziban” – ahogyan ön jellemzi a helyszínt?

– Nem messziről jöttünk ide, a vár alatt laktunk, nagyon szép környezet volt az is. De mivel a kicsi gyerekeim, akikkel annak idején elkezdtem a mondókázást, időközben felnőttek, kisebb lakásba költöztünk, a legkisebb gyerekkel. Szerettünk volna a környéken maradni, és egy véletlen folytán sikerült. A közelben élő első kerületi lakosként is vittem a gyerekeimet a majori játszótérre, kedveltük. A vár alól elköltözni nagy kihívás volt – vajon mi jöhet a csodás környék után? –, de az első perctől itthon éreztük magunkat a Majornál. A karantén számunkra nem jelentett komoly bezártságot, mert az erkélynek köszönhetően a városmajori fákkal lélegeztünk. Eddig nem is tudatosult bennem, hogy határon túli települések, folyók nevei jellemzik a környéket, a Hegyvidék lapban olvastam róla. Erdélyben a Kerekítő foglalkozások kapcsán nagyon jó szakmai kapcsolatom van, jártam is ott többször, tetszik, hogy a Maros utcába költöztünk.

– „Az ölbeli játékok a bizalom, az érintések és az önfeledt összenevetések ideje. A kapcsolódás művészete” – fogalmazta meg a 2009 óta működő Kerekítő lényegét. Hogyan kezdődött?

– Mindig is angoltanárnak készültem, de csak többedszerre vettek fel a nyelvtanár szakra. Addig is idegenvezetőnek tanultam. Utána azonban az ELTE-n angol nyelv és irodalomból diplomáztam, és drámajáték-vezetői képesítést is szereztem. Az első diplomával született az első gyermekem, Bálint, utána jött Juli, majd Ábel. Időközben a Hagyományok Házában népijátszóház-vezetői képesítést szereztem. Ott ismerkedtem meg Sándor Ildikó néprajzkutató tanárommal, és az ölbeli játékok mint témakör szakmailag is felerősödött, miközben már két kicsi gyerekkel is gyakorolhattam. Akkoriban alapvetően csak pedagógusoknak szóló gyűjtemények voltak, vagy esztétikailag nem túl igényes kiadványok. Arra gondoltam, jó lenne egy méreténél fogva is gyerekkézbe való, tematikájában szülő- és gyerekbarátabb mondókáskönyv! Az elképzelés bevált, az oldalpárokon egy mondóka, egy játékleírás és egy kép van – Kállai Nagy Krisztina nagyon jól eltalálta a korosztálynak megfelelő stílust. A kisgyerekek a képet látva már mondják is a mondókát.Kerekito_manoek_felhomoziba_koltoztek1

– A könyvsorozat tizedik éve egyedülálló. Tíz év, tizenhét könyv a termés. Mutassuk be őket!

– Az alapsorozat öt kötetből áll, így kerek: anyuka, apuka, nagymama, nagypapa és a nagytestvér kerekít a kistestvérrel. Ezek könnyen elénekelhető, pársoros mondókák, ölbeli játékok. Gondoltam, legyen benne minél több játékosság, például ez a színes fonál, ami a könyvcsaládon végigkacskaringózhat, és kitaláltam Kerekítő manót, aki a gyerekek kis barátja lehet, bábként pedig a foglalkozásokon is megjelenik. A foglalkozáshálózatot azért hoztam létre, hogy a könyvek minél több helyen elérhetők legyenek, és ne csak felolvassuk, hanem eljátsszuk a mondókákat. Óvodásoknak szóló mesekönyveink is vannak, valamint babáknak készült lapozósorozatunk. Ősszel jelenik meg a Kerekítő manó minimeséi című, 2–5 éveseknek szóló kötetünk, amely diafilmen már elérhető. A könyvcsalád koronája a nemrég kiadott Kerekítő évkerék, amely bölcsődéseknek és óvodásoknak szól. Dalok, mondókák, jeles napok, játékok és Kerekítő manó receptjei is helyet kaptak benne.

– Aranyos kis videót láttam Tamáskáról és az apukájáról, a Kőketáncot játsszák munkába indulás előtt.

– A Kőketánc dalocskával kezdődik mind a négy típusú foglalkozásunk, a Bábos torna, a Mondókás móka, a néptáncos Tippentő és a Kerekítő ovimóka. Érintgetőként, cirókázóként nagyon jó felvezetés: a két tenyéren kerekítünk, a pocakján, a feje búbján meg a két talpán. Ez egy kis megülős hangolódás a foglalkozásokra, amelyeknek az a lényege, hogy otthon is folytatásuk legyen. Az ölbeli játékok és a mondókázás az olvasóvá nevelés első lépcsőfokai is. A művészeti nevelés is itt kezdődik, ezenkívül nagyon jó hatással van nemcsak a mozgás, hanem a beszéd fejlődésére már a tényleges beszédértés előtt, a mondókázás maga egy érzelmi kommunikáció. Ha a szülő önfeledten énekel, mondókázik – nem is tud nagyon másképp, ez egy nyugodt állapot –, akkor az „megérkezik” a gyerekhez. Ha az első életévekben többször megéli ezt az intim hangulatot, akkor később a saját kapcsolataiban is vágyja, és előteremti a meghitt légkört. Keresi azokat a helyzeteket, amikben jól érzi magát egy adott embertárssal, legyen az szülő, barát, később pár. Ősbizalommal jövünk a világra, igazából az első egy-két év feladata szülőként ennek a megőrzése – persze ez ösztönös is, de érdemes odafigyelni. Később ez átalakul érzelmi biztonsággá, ami mindennek az alapja.Kerekito_manoek_felhomoziba_koltoztek2

– Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez az érzelmi nyitottság lehet-e később kihasználható egy adott kapcsolatban?

– A kiegyensúlyozott érzelmi életet támogatja, ha a gyerekünknek az első életévekben, amikor ez fokozottan fontos, kielégítjük a testi-lelki szükségleteit. Az ölbeli játékok hozzájárulnak az érzelmi intelligencia fejlődéséhez. Ha ez fejlett, hamarabb felismered, ha belekerültél egy bántó, vagy alárendelt kapcsolatba, és jobban tudod kezelni a helyzetet. A jó kötődési mintázat védőhálóként is szolgál.

– Akkor mostantól Kerekítő manó a Hegyvidéken él. Hol lehet őt megtalálni?

– Az országban százhúsz helyen, a XII. kerületben a Hegyvidéki Kulturális Szalonban és a Virányosi Közösségi Házban. A karantén idején át tudtam gondolni néhány dolgot. Évek óta váratott magára, például, hogy még inkább megszólítsuk a pedagógusokat, a honlapon ingyenesen letölthető játékcsokor található óvodáknak, bölcsődéknek – ez a folyamat most felerősödött. Egyre több óvoda nyeri el a Kerekítő mintaintézmény címet. Az online lét engem is megérintett. A technikai részével rengeteget küzdöttem, de meglett a gyümölcse. A YouTube-csatornánk számos Kerekítő manós-mondókás videóval és dalanyaggal bővült. Tervezzük, hogy az egyik részben Kerekítő manó a Városmajort is felfedezi.

Sz. D.

 

Ajánlott linkek

Még több játék, heti online bábos, hangszeres-mozgásos, kislabdás foglalkozások és meglepetésvideók J. Kovács Judittal: facebook.com/groups/Online.Kerekito.Kovacs.Judit/

Óvónők és kisgyermeknevelők 90 oldalas játékcsokrot kérhetnek az info@kerekito.hu címen.

A kötetek megrendelhetők: http://kerekito.hu/konyvrendeles