A nyár végéig nem nyitnak ki a hegyvidéki idősklubok

A Hegyvidéki Önkormányzat 2020. augusztus 31-ig meghosszabbította az idős embereknek nappali ellátást nyújtó intézmények zárvatartását. Az idősek klubjait korábban igénybe vevők számára a lakókörnyezetükben biztosítja a szükséges ellátást. Az intézmények által nyújtott szolgáltatási elemek közül továbbra is biztosítja a tanácsadást (telefonon keresztül), a háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtást (bevásárlás, gyógyszerek beszerzése) és a gondozás keretében az igény szerinti ügyintézést.

Az új koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi helyzet szükségessé tette az idősek fokozott védelmét, ezért a kormányzati intézkedések egyik fő célja a személyes kontaktusok számának csökkentése volt. A kormány által kihirdetett intézkedések figyelembevételével 2020. március 18-án a nappali ellátást nyújtó idősek klubjainak bizonytalan ideig való bezárásáról döntött az önkormányzat. A veszélyhelyzet idején az idősekről való gondoskodás más módon történt, házhoz vitték számukra a szükséges élelmiszereket, gyógyszereket és a napi meleg ebédet. Az önkormányzat szociális gondozói ezen túlmenően az ellátottak lakókörnyezetében nyújtottak segítséget, valamint telefonon is tartották a kapcsolatot a támogatást igénylő idősekkel.

A hatékony intézkedések eredményeként a vírus terjedése lassult, de a veszély még nem múlt el. A szomszédos országokban ismét fellángolóban van a járvány, így reálisan számolnunk kell azzal, hogy hazánkban is várható a megbetegedések számának emelkedése. A járványügyi korlátozásokat fokozatosan feloldó szabályok ezért járványügyi készültséget rendeltek el, amelynek során elsősorban az idősek és a krónikus alapbetegséggel rendelkező vagy legyengült immunállapotú emberek védelmét kell szem előtt tartani.

Fontos tehát, hogy továbbra is elővigyázatosak legyünk, és az előírt 1,5 méteres távolságtartás mellett külső és belső térben egyaránt kerüljük a csoportosulást!