Szunet_nelkul_folytatodik_az_ovodai_ev_1

Szünet nélkül folytatódik az óvodai év

Nem lesz nyári leállás az óvodákban, amelyek az év közben megszokott nyitvatartás szerint fogadják a gyerekeket. Fonti Krisztina alpolgármestert a szeptember 1-jén kezdődő nevelési évről is kérdeztük.

– Hogyan működnek jelenleg a hegyvidéki óvodák?

– A legfontosabb, hogy június 2-a óta mind a kilenc önkormányzati fenntartású óvoda a szokásos évközi nyitvatartás szerint működik. Egyik sem zárt be, nincs nyári szünet, nincs ügyeleti rendszer, a kormányrendeletnek megfelelően fogadják a gyerekeket.

– Hogyan tudták ezt megoldani?

– Készült egy előzetes igényfelmérés a családok körében, amelyből azt látjuk, hogy július végén, augusztus elején kevesebben lesznek, aztán folyamatosan nő majd a létszám. A veszélyhelyzet idején sok pedagógus kivette a szabadsága egy részét, a megmaradt napokat pedig várhatóan július második felétől vehetik ki a dolgozók, hiszen ekkor negyven-ötven százalék körüli az óvodák kihasználtsága. Így biztosítani tudjuk a folyamatos nyitvatartást.

– Mennyivel másabbak az óvodai foglalkozások a nyári időszakban?

– Ha a szokásos ügyeleti rendszerben lennénk, akkor változnának, hiszen olyankor nem a fejlesztés áll az előtérben. Ezúttal viszont más a helyzet, minden úgy működik, mint a normál nevelési évben. Tulajdonképpen az áprilist és a májust pótoljuk a nyári hónapokban. Ne feledjük, hogy a nagycsoportosok jó része szeptembertől iskolába megy, az ő fejlesztésük nem csorbulhat, erre különösen nagy hangsúlyt helyezünk!

– Milyen óvintézkedések érvényesek a hegyvidéki óvodákban a vírus miatt?

– A legfontosabb a gyerekek, a családok, a munkatársak egészsége! Ezért valamennyi óvodai dolgozót, a pedagógusokat, dadusokat rendszeresen teszteljük a COVID-19 vírusra. Egész évben fokozottan figyelünk a fertőtlenítésre, a tisztaságra – most pedig még annál is jobban! Többször takarítanak, fertőtlenítenek az óvodákban, a gyerekek sűrűbben mosnak kezet, mindenhol igénybe vehetők a fertőtlenítő kézmosók. A vírus esetleges terjedését minimalizáljuk azzal is, hogy igyekszünk kisebb csoportokat összeállítani. Megkértük a szülőket, hogy az épületeken belül viseljenek maszkot, és minél kevesebb időt töltsenek el az öltöztetéssel. Számukra külön fertőtlenítőket helyeztünk el az óvodák bejáratánál. A megelőző intézkedések megmaradnak szeptemberig, követjük a kormányzati előírásokat. Ennek megfelelően változhatnak a szabályok. Addig is egészségügyi nyilatkozatot kérünk a szülőktől, hogy gyermekük nem szenved fertőző betegségben, nem lázas, nincsenek lázas betegek a környezetében.Szunet_nelkul_folytatodik_az_ovodai_ev_2

– Mik az eddigi tapasztalataik az újranyitás óta?

– Az óvodások mintegy fele nem jár óvodába, sok család egyelőre biztonságosabbnak érzi az otthoni környezetet. A távolmaradásra azoknak is lehetőségük van, akiknek egyébként már kötelező óvodába menniük, azaz most a négyévesnél idősebbek esetében sem jelent ez igazolatlan hiányzást. Nagy segítség viszont a nyitvatartás azoknak a szülőknek, akiknek elfogyott a szabadsága, nem home office-ban dolgoznak, és más módon nehezen oldanák meg gyermekük elhelyezését.

– Hogyan zajlott az idei beiratkozás, és mi várható szeptembertől?

– Három hét állt rendelkezésre a beiratkozásra április 2-a és 21-e között, amely elektronikus úton zajlott. Az e-ügyintézési rendszer tökéletesen működött. Örömmel mondhatom, hogy mindenkit fel tudtunk venni, az pedig külön is említésre érdemes, hogy minimális volt azok száma, akik nem az eredetileg megjelölt és nem körzetes intézménybe kerültek. A nyilvántartásunk szerint jelenleg úgy néz ki, hogy az évközi jelentkezők elhelyezésével sem lesz gond.

MM.