Új átjáró épül a Széll Kálmán téren

Pénz- és banktörténeti múzeumot, látogatóközpontot hoz létre az egykori Postapalota épületében annak új tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank ingatlanokkal foglalkozó cége. Ezzel együtt a Várfok utca alatt megépíti azt az átjárót, amely még szerepelt a Széll Kálmán tér átalakításának korai terveiben, ám forráshiány miatt végül nem valósult meg. Emiatt láthatók most kordonok a Csaba utca és a Széll Kálmán tér közti szakaszon, a tavaly óta a Postapalota tervezőjének nevét viselő Sándy Gyula közben.

A készülő létesítmény szerepe kettős. Mindenekelőtt szintbeli, akadálymentes gyalogosközlekedést biztosít a sokak által használt útvonalon, emellett új bejáratot nyit a leendő látogatóközpontnak a Széll Kálmán tér felől. Az átjáróban a múzeum tematikájához kapcsolódó installáció, információs fal és egy műalkotás kapna helyet, ezeket éjszaka üvegfal védené. Az érintett közterületek tulajdonosaiként a II. és a XII. kerület, valamint a főváros is hozzájárult az MNB Ingatlan Kft. beruházásához.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a szecessziós jegyeket viselő egykori Postapalota épülete többfunkciós térként születik újjá, és nyílik meg várhatóan még az idén. Egy része az MNB Felügyelet irodájaként funkcionál majd, egy másik, jelentős részében pedig Európa legmodernebb pénzmúzeuma és gazdasági élménytere jön létre. Az új intézmény a pénz világát és a gazdasági rendszerek működését, összetett folyamatait mutatja be egyszerű, közérthető és interaktív módon.

sz.