Az első csomagolásmentes bolt a Hegyvidéken

Egyedülálló kis üzlet nyílik az onkológiai intézettel szemben, a Schwartzer Ferenc utcában. Küldetése a környezettudatos vásárlók kiszolgálása, emellett olyan találkozási pont megteremtése, ahol lehetőség lesz egy tea vagy kávé mellett jó hangulatban megbeszélni a környezetvédelem apró-cseprő kihívásait. A nyitás előtti utolsó pillanatokban beszélgettünk a bolt két fiatal és vidám megálmodójával, Gyöngyösi Noémivel és Orosz Flórával.

– Hogyan született az ötlet, hogy csomagolásmentes boltot kellene nyitni?

Gyöngyösi Noémi: A hétköznapi életünkben és a bevásárlásaink során is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb felesleges csomagolást vigyük haza. Ha épp nincs lehetőségünk rá, akkor is csak olyan termékeket választunk, amiknek a csomagolása újrahasznosítható, vagy legrosszabb esetben szelektíven gyűjthető. Évekkel ezelőtt egy baráti beszélgetésben a környezetvédelem került szóba, ott merült fel először, hogy nyitni kellene egy csomagolásmentes boltot.

Orosz Flóra: Sokáig csak játszottunk a gondolattal, mert nem voltunk biztosak abban, hogy van elég bátorságunk egy ilyen kalandhoz. Végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy együtt belevágunk. Eredendően egyikünknek sem ez volt a szakmája, de mindkettőnk munkájában eljött az a pillanat, amikor jobbnak tűnt váltani. Azt éreztük, jó lenne valami újba kezdeni, ami mindkettőnket érdekel, és környezettudatos. Látva, hogy még ma is csak néhány ilyen hely van a városban, úgy gondoltuk, ezzel a bolttal nemcsak segíteni tudunk a hozzánk hasonlóan környezettudatos embereknek, hanem ki is alakítani egy olyan helyet, ahová szívesen visszatérnek a vásárlók, és ahol ötleteket, tippeket adhatunk egymásnak.Az_elso_csomagolasmentes_bolt_a_Hegyvideken1

– Hogyan kerültek ide, ebbe az egykori kocsmába?

Noémi: Kicsit bonyolult volt. A kezdetektől azt éreztük, hogy nagyon fontos maga az üzlethelyiség, a természetes hangulat, az inspiráló miliő. Rengeteget keresgéltünk, sok helyet megnéztünk, amíg ezt megtaláltuk. Az is fontos szempont volt, hogy közel legyen a lakóhelyünkhöz, és mivel mindketten budaiak vagyunk, itt szerettünk volna dolgozni, a szűkebb környezetünkben – ahol egyébként még nincs ilyen bolt, azaz a konkurencia köreit sem zavarjuk.

Flóra: Az is nagyon jólesett, hogy a Hegyvidéki Zöld Iroda az első perctől támogatott minket. Kifejezetten szerették volna, hogy itt nyíljon meg ez a bolt. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, jól választottunk, mert ahogy haladtunk a felújítási munkálatokkal, és rendezkedtünk, gyakran hallottuk, amint a járókelők felkiáltanak örömükben, hogy milyen üzlet nyílik itt. Már eddig is sok-sok bátorítást és segítséget kaptunk mindenfelől.

Noémi: Azért is szerencsés ez a hely, mert mindketten biciklivel járunk, és könnyű megközelíteni. Sajnos kerékpártárolónk még nincs, de mindenképpen szeretnénk, már csak a saját biciklijeink parkolása miatt is. De a Déli pályaudvartól gyalog is csak egy ugrás.Az_elso_csomagolasmentes_bolt_a_Hegyvideken2

– Otthon önök is csomagolásmentes háztartást vezetnek?

Flóra: Igen, bár ez azért nem ilyen egyszerű. Nálam a kozmetikumokkal kezdődött, mert azt éreztem, hogy nem igazán jó az a sampon, amitől a hajam ugyan puha lesz, és csillog, de utána akár komoly környezetkárosodást okozhat valahol távol a fürdőszobámtól. Ez az érzés állatbarátként és természetszeretőként sem esett jól. Ezért kezdtem otthon saját magam készíteni a szappant, mindenféle kencéket vagy a fogkrémet. Ezt a számunkra fontos szellemiséget is szeretnénk továbbadni ezzel a bolttal.

Noémi: Más úton, de mindketten egymással párhuzamosan törekedtünk a csomagolásmentesség felé. Ez egy hosszú folyamat, mindenkinek a lehetőségeihez mérten; mi is a mai napig haladunk, hogy lépésről lépésre csökkentsük a háztartásunk ökológiai lábnyomát.

– Mitől csomagolásmentes a bolt?

Noémi: Nálunk szinte minden kimérve kapható, vagy környezetbarát csomagolásban. Örülünk, ha a vásárlóink hozzák a saját tárolóikat, és szívesen mérjük azokba a kiválasztott árut. Azt szeretnénk, hogy aki ide bejön, azzal a jó érzéssel távozzon, hogy miközben bűntudat nélkül vásárolt, a környezetet is csak a legszükségesebb mértékben terhelte. Mi már azt is nagyra értékeljük, ha valaki tartós kulacsból iszik, és nem vesz annyi PET palackot. Minden apró lépés számít, és segít végül eljutni a csomagolásmentességhez. Ha esetleg csak benéz valaki, és elgondolkodik azon, hogy mit tudna kiváltani otthon azokkal a termékekkel, amiket árulunk, nekünk már ez is egy fontos eredmény lesz.

Flóra: Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem tervezetten érkeznek, nekik tudunk papírzacskót biztosítani. A fő törekvésünk leginkább az, hogy az itteni termékeknek a lehető legkisebb legyen a környezeti terhe. Arra is figyelünk, hogy magyar kisvállalkozóktól vásároljunk, azaz ne utazzon sokat az áru. Emellett fontos a tartósítószer- és adalékanyag-mentesség, de mindenekelőtt a jó minőség.Az_elso_csomagolasmentes_bolt_a_Hegyvideken3

– Mit lehet csomagolásmentesen megvenni a boltban?

Noémi: Jelenlegi készletünk beszerzését nagyban befolyásolta a vírus miatt kialakult helyzet, így főleg szárazárut, tésztákat, liszteket és magvakat kínálunk. Emellett adalékanyag-mentes magyar készételeink és natúr kozmetikumaink, tisztálkodószereink is vannak. Ezek természetesen csomagolva érkeznek, de ügyeltünk arra, hogy visszaválthatók vagy újra felhasználhatók legyenek.

Flóra: Hosszú listánk van azokról a termékekről, amelyekkel szélesíteni szeretnénk a kínálatunkat. Emellett reméljük, hogy a vásárlókkal folytatott beszélgetésekben kapunk visszajelzéseket, és azok alapján tudunk majd bővülni. Tervezzük egy kis teázó, kávézó megnyitását is, ahol például péksütemények is lesznek. Előbb azonban meg kell ismerkednünk a beszállítókkal, mert vannak dolgok, amikben nem szeretnénk kompromisszumot kötni. Például a termékek már úgy érkezzenek tőlük, hogy azzal minél kevesebb hulladékot állítsunk elő! A tárolásnál is fő szempont a természetes anyagok használata, úgy érezzük, ilyesmiben is példát kell mutatnunk, mert a bolt kicsit kirakat is. Azért alakítottunk ki egy teázós részt, hogy közösségi teret teremthessünk, és szívesen maradjanak beszélgetni a vevőink. Ha az a tervünk, hogy a környékbeli emberek eltöltsenek itt egy kis időt, akkor fontos, hogy a gyerekek is találjanak elfoglaltságot maguknak. Ehhez egy kis olvasókuckót szeretnénk berendezni. A kutyások felé is szívesen nyitnánk, ám ezen a téren még be kell szereznünk néhány engedélyt. Jó lenne, ha legalább az előtérig bejöhetnének a kutyusok is, amíg a gazdi vásárol.

– Mit látnak a lelki szemeikkel, ha két héttel előre tekintenek?

Noémi: Már az is nagyon jó érzés, hogy végre megnyílhat a bolt. Nem vágyom nagy forgalomra, nyüzsgésre, inkább ráérősen beszélgető vevőkre.

Flóra: Nagyon szeretném, ha a vírushelyzet megengedné, és már a teázóban is ülnének néhányan, kényelmesen olvasgatva egy jó könyvet, vagy épp a Hegyvidék újságot.

BI.