Onkormanyzati_segitseg_taborozashoz

Önkormányzati segítség táborozáshoz

Június végétől augusztus harmadik hetéig tart nyitva a főváros egyik legszebb önkormányzati napközis tábora, a Mátyás tábor. Bár a járvány miatt néhány óvintézkedést bevezettek, ezek azonban nem befolyásolják a programkínálatot, amire az idén sem lehet majd panasz. A részletekről Fonti Krisztina alpolgármesterrel beszélgettünk.

– Mikor nyit a tábor, és meddig fogadja a gyerekeket?

– Örömmel mondhatom, hogy a járvány elleni hatékony védekezésnek köszönhetően nem kell elhalasztani a Mátyás tábort! A kezdő időpont június 29-e, hétfő. A táborzárás utolsó napja augusztus 19-e, ami viszont szerda, tehát a nemzeti ünnep miatt az utolsó turnus „csonka” lesz. Ez azt jelenti, hogy a múlt évhez képest néhány nappal megtoldottuk a tábor hosszát, hiszen akkor augusztus közepén volt a zárás. Még egy tudnivaló: a tábor kizárólag 6–14 éves, iskolaérett, az általános iskolai tanulmányait legkésőbb 2020 szeptemberétől megkezdő gyerekeket fogad.

– Milyen óvintézkedéseket tett az önkormányzat a járvány miatt?

– Bár a működés nem változik, a táborozók biztonsága érdekében több új szabályt is bevezettünk. Ilyen a kézfertőtlenítő használata, amire a pedagógusok folyamatosan felhívják majd a gyerekek figyelmét. Gyakoribb lesz a takarítás, rendelkezésre állnak a szükséges védőfelszerelések, minden eszközt fertőtlenítünk tábornyitás előtt. Az étkeztetés csoportokra osztva zajlik majd, előnyben részesülnek a kültéri programok. A táborban mindvégig jelen lesznek védőnők, ők is figyelnek a fiatalokra.

– Szükséges valamilyen orvosi igazolás a táborozáshoz?

– Nem újdonság, de lényeges, hogy egészségügyi nyilatkozatot kérünk a szülőktől. A nyomtatvány letölthető a tábor internetes oldaláról, vagy kitölthető a gyermek átadásakor a szokásos találkozóhelyen, a Jókai iskolánál. A jelentkezésnél előnyt élveznek a hegyvidékiek és azok a diákok, akik a Közép-Budai Tankerülethez tartozó XII. kerületi iskolákba járnak. Másokat akkor tudunk fogadni, ha még marad hely. Ezenfelül a tankerület az iskolákban biztosít napközis elhelyezést a tanulóknak.Onkormanyzati_segitseg_taborozashoz

– Milyen lehetőségei vannak a szülőknek a vakáció első és utolsó heteiben?

– Mivel a Mátyás tábor június 29-e és augusztus 19-e között tart nyitva, ezért információink szerint a tankerület a szünidő korábbi és későbbi, „holt” időszakában is megszervezi a felügyeletet az iskolákban. A tábor egyébként mindenki számára folyamatosan igénybe vehető, nincs korlátozva a turnusok száma.

– Hogyan és mikortól lehet jelentkezni?

– A megszokottól eltérően kizárólag online jelentkezést biztosítunk, és csak átutalással lehet befizetni a tábor díját! Az erre szolgáló internetes felület a tervek szerint ezen a héten nyílik meg, ekkortól tudjuk fogadni a jelentkezéseket.

– Mennyi a költségtérítés?

– Az étkezési díj 935 forint, a napközis tábor programjaihoz való hozzájárulás 650 forint naponta a Közép-Budai Tankerületi Központhoz tartozó hegyvidéki intézménybe járók és a kerületi állandó lakóhellyel rendelkező tanulók számára.

– Sok családot érintett gazdaságilag hátrányosan a járvány. Az önkormányzat biztosít támogatást a rászorulóknak?

– Figyelünk azokra, akik nehezebb körülmények között élnek, nekik azt javasoljuk, hogy kérelmezzék a táborozási támogatást. Erre az az általános iskolában tanuló gyermek jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 65 200 forintot, fokozottan rászoruló gyermek esetében a 75 400 forintot, és a család nem rendelkezik a jogszabályban meghatározott vagyonnal. A támogatás az iskola, valamint a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ által szervezett táborok mellett egyéb nyári táborok költségeihez is igényelhető, a támogatás összege a tábor árának nyolcvan százaléka. Egy gyermek naptári évenként 30 000 forint támogatásban részesülhet, a keretösszeg kimerítéséig, tehát az év folyamán többször is kérelmezhető az ellátás. A kérelem formanyomtatványa átvehető a polgármesteri hivatal népjóléti irodáján, továbbá letölthető a www.hegyvidek.hu internetes oldalról, a támogatás, gondoskodás menüpontból.

– Mit lehet tudni a várható programokról?

– Számtalan szabadtéri foglalkozáson vehetnek majd részt a gyerekek. A Mátyás tábor irigylésre méltó környezeti adottságokkal rendelkezik, a sportpályák, a saját medence, a tanösvény sokféle elfoglaltságot kínálnak. Mindig nagyon népszerűek a sportversenyek, a számháború, a különböző bemutatók, no és persze a strandolás. A táborozók minden héten kirándulhatnak, tavaly egyebek közt a Piczinke Póniudvarban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, Szentendrén, Ócsán, Esztergomban is jártak. Az idén – ennyit biztosan ígérhetek – hasonlóan mozgalmas napok várnak rájuk.

MM.

További információk: www.hegyvideksport.hu/matyas-tabor