Rakétával és lézerrel a koronavírus ellen

„Megnyílott az óvoda,/varázslatos palota./A falakról vidám bábok/kuncogják a nagyvilágot./Itt nevetgél sok barát,/felfedezünk száz csodát” – írja Tóthárpád Ferenc a Megnyílott az óvoda című versében, amivel a jelek szerint a hegyvidéki gyerekek is maximálisan egyetértenek.
Ez derült ki a júniusi újranyitáskor a Városmajor utcai óvodában – és még valami: ha nem menne el magától a koronavírus, akkor sincs miért aggódni, megvan ugyanis a megoldás! Nem kell mást tennünk, csak rábízni magunkat a nagycsoportos Márkra, aki elmondta, hogy részletesen kidolgozta a vírus legyőzésének tervét. Kell hozzá egy lánctalpas teherautó ágyúkkal, néhány rakéta, lézer és egy T-rex. Ezeket már le is rajzolta, így bármikor rendelkezésre állnak.Raketaval_es_lezerrel_a_koronavirus_ellen1„Amikor a koronavírus miatt mindent bezártak, az egészet kigondoltam, de aztán nem kellett megcsinálni. Ha viszont visszajön a vírus, csak szóljatok nekem, és minden rendben lesz” – jelentette ki Márk, hozzátéve, hogy ha nem ölelik meg egymást az óvodában, és nem adnak puszit sem, akkor nincs mitől tartani, a vírus nem tud átugrani a többiekre.
Ezzel Emma is egyetértett, már csak azért is, mert az egyik rokona gyerekei elkapták a vírust, és nekik sem szabadott túlságosan közel menniük másokhoz. „Betegek voltak, de aztán meggyógyultak, úgyhogy már nyugodtan játszhatnak” – mondta a nagycsoportos, aki alig várta, hogy ismét óvodába mehessen, mert szerette volna látni a barátait. Még akkor is, ha néhányukkal azért találkozott a játszótéren. A legjobban a közös rajzolás és a duplózás hiányzott neki, hiszen együtt rajzolni azért sokkal jobb és érdekesebb.Raketaval_es_lezerrel_a_koronavirus_ellen2Krisztiánnak is a barátok hiányoztak, mert hiába volt jó otthon, a többiekkel minden egészen más. „Sok feladatot kaptunk az óvó néniktől, verseket, énekeket tanultam, csak a színezéssel nem készültem el teljesen, azt majd az oviban befejezem” – válaszolta arra a kérdésre, hogyan teltek a napjai az óvoda nélkül. Ehhez Márknak is volt még néhány szava, büszkén bejelentette, hogy amíg otthon kellett lennie, több szó betűzését megtanulta.
Samu szó szerint számolta a napokat, hogy jöhessen végre, és kártyázhasson nagycsoportos barátaival. A kedvence az unózás, egy vidám kártyajáték. „Samu nagyobbik testvére iskolás, sokat kellett tanulni vele, úgyhogy a kicsire nem mindig jutott elég idő. Ebből a szempontból biztosan jól jön, hogy ismét kinyitott az óvoda” – mondta a kisfiú édesanyja, Eszter.Raketaval_es_lezerrel_a_koronavirus_ellen3Az óvodapedagógusok segítségét emelte ki Mária, amikor arról beszélt, milyen volt három kisgyerekkel otthon maradni: „Élveztük minden pillanatát, az óvónők, a logopédus és a hittantanár is küldték az anyagokat, szóval, volt mit csinálni, de egyáltalán nem bánom, hogy ismét jöhetünk. Főleg azért, mert nagyon szomorú lettem volna, ha a nagycsoportosok nem tudnak rendesen elbúcsúzni az óvodától.”
Ez utóbbitól szerencsére nem kell tartani, Bálint Beáta óvodavezető ugyanis mindenkit megnyugtatott: lesz óvodazáró búcsúztatás. Mint mondta, ez egy nagyon fontos esemény, a korszakváltásnak a gyerekek személyiségfejlődése szempontjából is komoly jelentősége van.
„A hátralévő hetekben folytatjuk az iskolába készülő óvodások felkészítését, hiszen ezen a téren akkor is van mit bepótolni, ha a zárvatartás alatt végig kapcsolatban voltunk a szülőkkel, és megadtuk a szükséges támogatást – mondta az óvodavezető, hozzátéve, hogy igyekeznek izgalmas foglalkozásokkal visszatérni a régi kerékvágásba. – Újra kell integrálni a gyerekeket, mert a mostani leállás teljesen más, mint a szokásos nyári szünet. Hirtelen történt a váltás, a végig fenntartott online csatornákon kapott szülői visszajelzésekből pedig tudjuk, hogy a gyerekeknek nagyon hiányzott a megszokott környezetük. Sajnos nem tudunk minden tervezett programot utólag megtartani, a mögöttünk hagyott jeles napok, vagy az egyébként kidolgozott méhes foglalkozások most kimaradnak az óvodásaink életéből.”Raketaval_es_lezerrel_a_koronavirus_ellen4Bálint Beáta arról is beszélt, hogy a koronavírus milyen változásokat hozott az óvoda mindennapi életében. A legfontosabb, hogy az eddiginél is nagyobb figyelmet fordítanak a tisztaságra, a kicsik gyakrabban mosnak kezet, több a fertőtlenítés. A szülők maszkban öltöztetik és veszik át a gyerekeket, és számukra is biztosított a kézfertőtlenítés. Mindemellett az óvodások több időt töltenek majd a szabadban, így még kisebb lesz az esélye a vírus terjedésének.

MM.