A szülők óvatosak, hiszen még nincs vége a járványnak

A Hegyvidéken élő szülők kevesebb mint a fele vitte kedden bölcsődébe vagy óvodába a gyermekét – derül ki a pünkösdi hosszú hétvége utáni első nap adataiból. A kormány rendelete szerint az óvodák és a bölcsődék a fővárosban június 2-án térhettek vissza a járványhelyzet előtti normális működési rendhez. A járvány veszélye még nem múlt el, így aki teheti, otthon marad a gyerekével, és jórészt azok igénylik az óvodai, bölcsődei szolgáltatást, akik a munkájuk miatt nem tudják másképp megoldani a felügyeletet.

A XII. kerületi önkormányzati fenntartású óvodákban a gyermeklétszám 1588, közülük 673-an voltak óvodában kedden, az első napon. Az előzetes jelzések alapján a hét további napjain sem várható jelentős növekedés. Hasonló a helyzet a bölcsődékben is: az összlétszám – 338 gyerek – alig negyven százaléka vette igénybe a szolgáltatást.

Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, nyáron egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le. Az óvoda/bölcsőde látogatása mellett döntő szülőktől az egészségügyi előírások maximális betartását kéri a Hegyvidéki Önkormányzat. Ennek megfelelően az óvodába belépő szülőknek kötelező a maszk viselése, a kapuban pedig biztosított a szintén kötelező kézfertőtlenítés lehetősége.

Az önkormányzat folyamatos teszteléssel szűri koronavírusra az óvónőket, gondozónőket.