Házhoz jöttek a zenészek

A zeneszerető közönségnek még várnia kell arra, hogy koncerttermekben hallgathassa kedvenc előadóit. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetője, Fischer Iván azonban úgy vélte, meg kell köszönniük a fővárosiaknak azt a fegyelmezettséget, amivel segítették a járvány visszaszorítását. Néhány hete felhívást tettek közzé, lakóközösségek jelentkezését várták, amelyek szívesen fogadják őket egy kis szerenádra. Hétfő este a Szilágyi Erzsébet fasor egyik társasházának udvarán lépett fel a zenekar háromtagú ütősegyüttese.
A ház lakói izgalommal várták az este 7 órát. A kis zenekar tagjai, Herboly László, Kurcsák István és Pusztai Gábor pontosan érkeztek, bár sietve, mert mint elmondták, ez volt a harmadik fellépésük ezen a napon, és még a II. kerületbe is menniük kell.Hazhoz_jottek_a_zaneszekBürger Judit hosszú évek óta él a Városmajor melletti házban, és szinte megalakulása óta bérletes rajongója a Budapesti Fesztiválzenekarnak. „Alig várom, hogy végre újra ott ülhessek a tizenharmadik sorban, és hallgathassam a zenéjüket” – mondta a művészeknek, akik gyakorlott mozdulatokkal szerelték össze hangszereiket, amelyek elé műanyag vödrök is kerültek. Negyedórás koncertjükön az amerikai Ed Argenziano műve mellett saját szerzeményeiket adták elő, a közönséget is bevonva, meglepve és megnevettetve. Mint kiderült, a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek műsorából válogattak a szerenádokra készülődve.
A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, rendszeres fellépője a New York-i Carnegie Hallnak és Lincoln Centernek, a bécsi Musikvereinnek, a londoni Royal Albert Hallnak. A világhírű zenészek, amellett, hogy minden este online koncertet adtak a karantén idején, júniusban bérházak udvarán, lépcsőházaiban, sőt volt, ahol teremgarázsban játszottak a budapesti közönségnek. A zenekar 70 művésze 14 kamaraformációt alkotva, vasárnap és hétfő esténként négy-négy fellépést vállalva összesen 224 házba – több XII. kerületibe is – jutott el az elmúlt hetekben.
„Nekünk is nagyon hiányzik a közönség – mondta a szerenád után Pusztai Gábor. – Minden ház hangulata, akusztikája, hallgatósága más, kihívás ez is mindannyiszor, de nagyon élvezzük, még ha kicsit rohanósak is ezek az esték.”
Júliusban Olaszországban és Németországban ad szabadtéri koncertet a BFZ. Nagy valószínűséggel augusztusban ismét lesz lehetősége a lakóközösségeknek meghívni a zenekari tagokat, akik elárulták, hogy a nyár legvégén nagy szabadtéri hangversenyre készülnek, amelyen Beethoven IX. szimfóniáját adják elő.
Minderről már ismét pakolva ejtettek szót, aztán futva indultak az autóhoz. A ház lakói közül néhányan a kapuig kísérték őket, sós süteményt és meggyet kínálva. Ismét beigazolódott, hogy zene nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

B. Ó. E.