Köszönet a segítőknek!

A koronavírus-járvány első hulláma úgy vonult le hazánkban, hogy el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket. Ehhez nemcsak a korlátozó intézkedések fegyelmezett betartására volt szükség, hanem arra is, hogy figyeljünk egymásra – például úgy, hogy egyénileg vagy szervezett formában támogattuk nehéz helyzetbe került embertársainkat.

Mivel a koronavírus-fertőzés szempontjából a 70 év felettiek tartoznak a leginkább veszélyeztetett korosztályba, a kijárási korlátozások idején fontos volt, hogy lehetőleg ne mozduljanak ki otthonról. Ám családi, rokoni vagy baráti segítség híján nem mindenki tudta megoldani a saját ellátását, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat az intézményeiben dolgozók mozgósításával, valamint önkéntesek toborzásával sietett a segítségükre.

Fonti Krisztina alpolgármester kezdeményezésére létrejött a Hegyvidéki Segítő Központ, amelynek önkéntesei mind ez ideig hétezer ebédet szállítottak ki, nyolcszáz esetben intéztek bevásárlást, közel ötszáz alkalommal vittek gyógyszert, továbbá több mint tizenháromezer maszkot juttattak el ingyenesen a XII. kerületben élő időseknek. Az elmúlt három hónapban összesen 2493 főről gondoskodott a Hegyvidéki Segítő Központ és a Hegyvidéki Szociális Központ.Koszonet_a_segitoknek1

„A Hegyvidéki Segítő Központ június 30-ig tartja fenn a veszélyhelyzet idején biztosított segítségnyújtás formáit, ezt követőn összeolvad a Hegyvidéki Szociális Központtal. Akik a rendkívüli helyzet miatt kerültek a látókörünkbe, és gondozásra szorulnak, a továbbiakban is segítséget kaphatnak szociális ellátórendszerünkben. Azoknak az időseknek pedig, akik az elmúlt hónapokban ebédszállítást kértek, és erre a későbbiekben is igényt tartanak, július 1-jétől a szociális étkeztetés keretében biztosítjuk a meleg étel kiszállítását – mondta el lapunknak Fonti Krisztina. – Nagyszerű csapat állt össze. A kezdetektől mindenki szívvel-lélekkel, lelkiismeretesen végezte a munkáját. Jó érzéssel tölt el, hogy a Hegyvidéken élők és az itt dolgozók összefogtak a bajban!”

Az alpolgármester kiemelte, köszönet illeti mindazokat, akik felajánlották segítségüket a rászorulóknak. Megemlítette, hogy a Hegyvidéki Segítő Központ munkájához nagy számban csatlakoztak egyénileg a kerületiek, mellettük a cserkész- és egyéb ifjúsági szervezetek tagjai is aktívan közreműködtek. Természetesen a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok munkatársai is mindvégig hozzájárultak a központ sikeres működéséhez.Koszonet_a_segitoknek2

Az önkormányzat által létrehozott Hegyvidéki Segítő Központ mellett más szervezetek, közösségek is kivették részüket a segítőmunkából. A XII. kerületben működő egyházközösségek gondoskodtak időseikről, igény szerint élelmiszert, gyógyszereket vittek nekik, és – amire a karanténidőszak alatti bezártság miatt valószínűleg még nagyobb szükség volt – telefonon tartották velük a kapcsolatot, igyekeztek számukra lelki támaszt nyújtani. Ezenfelül rászoruló nagycsaládosoknak szerveztek pénz- és ruhagyűjtést, valamint hajléktalanokat segítettek ételadományokkal.

A járvány elleni védekezést és az idősek, rászorulók ellátását a hegyvidéki önkormányzati képviselő-testület tagjai is támogatták. A Fidesz–KDNP képviselői, továbbá az LMP részéről Hajdu Mária egyhavi tiszteletdíjuk felével segítették a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Ugyancsak így tett Pokorni Zoltán polgármester, aki a Hegyvidéki Segítő Központ munkájában is részt vett.

Vincze Géza (MSZP) félhavi fizetését a Kútvölgyi úti idősotthonnak ajánlotta fel, amelynek lakóit rendszeresen támogatja zöldség- és gyümölcsszállítmányokkal. Vágó István (DK) hasonló összeggel támogatta a Szent János Kórház alapítványát, emellett Élő Norberttel (DK) közösen több alkalommal is vitt maszkokat háziorvosoknak és a János kórháznak, valamint védőeszközöket osztott a tömegközlekedéssel utazóknak.Koszonet_a_segitoknek3

A Momentum képviselője, Hajnal Miklós az önkénteseik által varrt és varrodában készíttetett textilmaszkokat adott át a termelői piacokon vásárló embereknek, valamint a hegyvidéki rendelők dolgozóinak. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében Kovács Gergely önkénteseket toborzott, akik a többi között bevásárlást, gyógyszerbeszerzést, kutyasétáltatást vállaltak, laptopokat, tableteket juttattak el nehéz helyzetben lévő diákoknak, és maszkokat vittek a XII. kerületi időseknek.

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik önállóan, szervezetek közreműködése nélkül tették azt a veszélyhelyzetben, amit a lelkiismeretük és a mások iránti empátiájuk diktált! Sokan felvették a kapcsolatot idős szomszédjaikkal, hogy szükség esetén ellássák őket, és említést érdemelnek azok is, akik a járvány elleni küzdelem „frontvonalában” lévő egészségügyi dolgozókat, vagy a távoktatásban megfelelő technikai eszköz hiányában hátrányba kerülő, rászoruló diákokat támogatták felajánlásaikkal.

sz.