Megkezdődött a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Tizenharmadik alkalommal döntheti el a közönség, ki kapja meg a színházszakma egyik legnívósabb elismerését, a Kaszás Attila-díjat. Az idei jelöltekre, Csankó Zoltánra (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamásra (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Editre (szombathelyi Weöres Sándor Színház) augusztus 23-án éjfélig lehet szavazni a www.kaszasattiladij.hu weboldalon.

A Kaszás Attila-díjat még 2008-ban azzal a céllal alapította meg Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és a Mozaik Művészegyesület, hogy ápolják a tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó művész szellemi hagyatékát, és elismerésben részesítsék azokat a magyar ajkú művészeket, akik színházi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállalnak társulatukon belül. „Büszkék vagyunk erre a díjra mi, hegyvidékiek, hiszen nem a kormány vagy egy zsűri adományozza azt, hanem maga a színházszakma és a közönség” – mondta Pokorni Zoltán, aki azt is kiemelte, hogy jelöltté válni önmagában is nagy dicsőség.

„Az elmúlt években a Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának – nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el, hanem azért is, mert a legdemokratikusabb díj” – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki bejelentette, hogy az idén 400 ezerről 800 ezer forintra emelkedik a díjjal járó pénzjutalom. Dr. Kucsera Tamás Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára szerint a Kaszás Attila-díj igazi polgári, társadalmi akció, egy visszatérő esemény, amely mögött ott áll bank, önkormányzat, szakmai civil szervezet és a művészeti köztestület is.

*

Érdekesség, hogy mindhárom jelölt személyesen is ismerte Kaszás Attilát. Bemutatkozójukban azt is elmondták, milyen volt a kapcsolatuk a díj névadójával.

 

„Bele kellett szeretni, főleg, ha énekelt”

Vlahovics Edit 1986-ban végzett a Színművészeti Egyetemen, ezután Szolnokra szerződött, ahol igazán jó színházi műhely volt akkoriban. Később Nyíregyháza, majd Kecskemét következett. Meghatározónak tartja a Kecskeméti Katona József Színházban töltött éveket. Szabadúszóként Szolnokon, a Budapesti Kamara és a Tatabányai Jászai Mari Színház, valamint több alkalmi társulás tagjaként is dolgozott.

„Kaszás Attiláról elsősorban a férfibáj jut eszembe. Nagyon sok előadásán részt vettem, és egyszerűen bele kellett szeretni, főleg, ha énekelt. Különös vonzereje volt – fogalmazott az Aase-díjas Vlahovics Edit, aki az egyik legszomorúbb emlékét is megosztotta. – Együtt forgattunk az utolsó filmjében, majd nem sokkal azután jött a hír, hogy Attila meghalt. Nagyon megrendítő volt…”

A színművész a díjjal kapcsolatban elmondta, hogy közönség és közösség nélkül nem létezhet színház – ezért is tartja megtisztelőnek a jelölését.Megkezdodott_a_Kaszas_Attila-dij_kozonsegszavazas1

 

„Boldogság, megtiszteltetés és fájdalom”

Csankó Zoltán is a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerezte meg végzettségét, majd az Arany János Színház, 1992-től pedig a Radnóti Miklós Színház tagja lett. 2004-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, 2009 óta a Győri Nemzeti Színház társulatát erősíti, közben jelentős szerepekre hívták Miskolcra, Tatabányára, Dunaújvárosba, Veszprémbe és Szombathelyre. Két szerepre egykori színházába, a Radnótiba is visszatért, játszott a Tháliában, valamint a Belvárosi Színházban. A József Attila Színház színpadán az Eldorádó főszerepében is láthatjuk.

„Boldogság, megtiszteltetés és fájdalom. Furcsa érzéseim vannak a jelöléssel kapcsolatban. Attila nagyon jó barátom volt, az ő neve, szellemisége is ott van ezen a díjon. Marc Chagall azt mondta: »Mindenki tudja, hogy ha valaki jó ember, attól még lehet rossz művész. De soha nem lesz valaki igazi művész, ha hiányzik belőle az emberi nagyság és jóság«. Én próbálok ezen az úton haladni” – vallja a Jászai Mari-díjas színész.Megkezdodott_a_Kaszas_Attila-dij_kozonsegszavazas2

 

Csupa szív, kedves, tele szeretettel

Földes Tamás a Nemzeti Színház Stúdiójának elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Főiskola prózai tagozatán szerzett diplomát. Tanulmányai során már megkapta az István, a királyban Koppány szerepét, de Jean Valjeanként is láthatta őt a közönség. 1990-ben a Rock Színházhoz szerződött, ahol számos musical főszerepét eljátszotta: Nyomorultak (Jean Valjean), Evita (Che), Miss Saigon (John). Három évet töltött a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Jelenleg a Budapesti Operettszínház tagja.

Mint kiderült, pályafutása elején együtt játszott Kaszás Attilával. „Én nagyon kezdő voltam, ő pedig már elismert színész. Ez a találkozás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy olyan emberré váltam, amilyenné mindig is szerettem volna. Attila rendkívül tehetséges színész volt, igazi ember. Csupa szív, kedves, tele szeretettel – mesélte az Artisjus-díjas művész. – Nem véletlen, hogy ezt a díjat az ő emlékére alapították. Ez a díj a szakmáról és az emberségről szól. Óriási elismerés, hogy én is a jelöltek között lehetek.”Megkezdodott_a_Kaszas_Attila-dij_kozonsegszavazas3

 

*

A jelöltekre augusztus 23-án éjfélig a www.kaszasattiladij.hu weboldalon lehet szavazni. A díjat a hagyományoknak megfelelően a szeptemberi színházi évadnyitón veheti át a győztes.

Az eddigi díjazottak: Orosz Ákos (Vígszínház), Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat), Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház), Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház), Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Mucsi Zoltán (Bárka Színház), Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Szarvas József (Nemzeti Színház).Megkezdodott_a_Kaszas_Attila-dij_kozonsegszavazas4

BM