Püspöki áldás a keresztúton és az óvodán

Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök szentmise keretében áldotta meg az Istenhegyi Szent László Plébániához vezető keresztutat és a plébánia mellett épülő, immár szerkezetkész katolikus óvodát. Az egyházmegyei segítséggel épülő óvoda a tervek szerint januártól fogad gyerekeket.

A világ sokszínű, de vannak értékek, amiket mindenki elfogad. Ilyen az, amikor valaki keményen, alázattal, emberi tartással, kitartóan dolgozik valamiért – utalt szentbeszédében a napokban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor életútjára Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök az Istenhegyi Szent László Plébániánál tartott vasárnapi ünnepségen, amelyen részt vett Vejkey Imre országgyűlési és dr. Bernyák Adrienn XII. kerületi önkormányzati képviselő is. A segédpüspök arról is beszélt, hogy jó, ha megbecsüljük a kimagasló eredményeket, vegyünk példát ezekről, és legyünk mi is ilyenek keresztény életünkben.
„A szeretet tökéletes fokát munkáljuk ki magunkban, minden egyes nap ezen dolgozva!” – kérte a gyülekezetet Mohos Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szeretet bibliai értelemben nem érzelem, sokkal inkább törekvés, elhatározás. Arról szól, hogy tegyünk jót felebarátainkkal, azt adjuk nekik, amit mi is kapni szeretnénk. Ez az emberi élet hivatása, és erre tanít minket Szent László, aki Szent István örökségét megtartva irányította Magyarországot. Mint mondta, a keresztúton megtapasztalhatjuk Jézus szeretetét, míg a plébánia szomszédságában épülő óvoda a majdan katolikus szellemben itt cseperedő gyerekeken keresztül szolgálja a helyi közösséget és a magyar nemzetet.Puspoki_aldas_a_keresztuton_es_az_ovodan1Isten áldja meg a plébánia gyülekezetét, amely képes volt összefogni, s elérni céljait a keresztúttal és az óvodával – kezdte beszédét Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Szerinte mindnyájunknak feladata, felelőssége, küldetése van a kereszténység továbbadásában. Ezért épít az állam óvodákat – a kormány családpolitikájának részeként tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhely létesült. Idetartozik a katolikus és református óvodák fejlesztése, valamint a nemzetmentés jegyében a külhoni egyházakat támogató határon túli programok Kárpátaljától Délvidékig, a Partiumtól Erdélyen át a Felvidékig.
Az államtitkár köszönetet mondott a plébánia közösségének a fiatalok és a gyerekek érdekében tett erőfeszítéséért, azért, hogy az óvoda építését a közösségi ház elé helyezte, amely később szintén megvalósul majd. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az óvodába járó gyerekek továbbviszik a keresztény hit üzenetét, amire a híradásokat látva különösen nagy szükség van – fogalmazott.Puspoki_aldas_a_keresztuton_es_az_ovodan2Kocsis István plébános elmondta, hogy az épület ugyan még nincs kész, de elérte a végleges magasságát. Ilyenkor aktuális a bokrétaünnepség, ezt egészíti ki most az óvoda felszentelése. Szeretnének minél több fiatal családot bevonni a plébánia életébe, ezért döntöttek a gyülekezet tagjai hat évvel ezelőtt az óvoda és a közösségi ház felépítéséről, valamint a keresztút létrehozásáról. Nagyon fontos, hogy a kereszténység a külvilágban is megmutassa magát, hiszen csak így lehet behozni a híveket Isten házába. Amikor valaki elsétál a templom előtt, a parkban, és látja a keresztúton elmélyedő, beszélgető, éneklő, vagy éppen hangosan imádkozó embereket, megtapasztalhatja Jézus szeretetének lényegét – üzente Kocsis atya.
A B. Kopp Judit bronz domborműveivel díszített tizenöt stáció adományból épült, a keresztút kialakításához az államtitkárság nyújtott anyagi támogatást. Rendelkezésre áll a pénzügyi keret a közösségi ház felépítéséhez is, a költségeket részben adományból, részben – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek köszönhetően – állami hozzájárulásból fedezi a plébánia. Az óvoda egyházmegyei segítséggel épül, a tervek szerint novemberre elkészül, így januártól már fogadni tudja a gyerekeket.

MM.