Élelmiszereink tárolása a forró hetekben

Nyár van, előbb-utóbb ránk köszönthet a forróság, amikor az élelmiszerek tárolása az eddiginél több gondot jelent majd. A májat tejbe áztatva, lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, így nem keményedik meg, sőt porhanyósabb és kiadósabb lesz. Bár általában nem szoktuk előre sózni, jó, ha tudjuk, hogy szeletekre vágva, besózva hosszú ideig eltartható a mélyhűtőben. Onnan kivéve gyorsan kienged, de egy kis tejbe áztatással is siettethetjük a folyamatot.

Az élesztőt hűtőszekrényben lehet tárolni jó néhány napig, csavaros üvegben vagy alufóliába szorosan becsavarva. Az is jó, ha benyomkodjuk egy kis tálkába, és a szájával lefelé egy kistányérra helyezve tesszük a hűtőbe. Figyelem: nem keleszti meg a tésztát, ha közvetlenül a hideg hűtőszekrényből vesszük ki, vagy forró tejben próbáljuk felfuttatni! Felhasználáskor a tejet ne csak cukorral keverjük össze, hanem tegyünk bele egy kevéske lisztet is, és ebbe rakjuk az élesztőt, így gyorsabban érlelődik. Ugyanígy járhatunk el a száraz élesztővel is.Elelmiszereink_tarolasa

A vajat tartósíthatjuk, ha 25 dekát lassan elkeverünk egy csésze féltartós tejjel, és egy kis formába öntve eltesszük a mélyhűtőbe. Így szaporítottuk, és jóval alacsonyabb zsírtartalmúvá is tettük, amely trükköt a fogyókúrázók figyelmébe ajánljuk… A felbontott vajat a hűtőszekrényben is tartsuk víz alatt, így nem veszi be a különféle szagokat! Az állott, már nem friss vajat keverjük össze forralt, langyos tejjel és egy kis sóval, így visszanyeri eredeti friss ízét.

Tojást házilag úgy tartósíthatunk, hogy vazelinnel bekenve korpa közé rakjuk. Régi háziasszonytól tudom, hogy a szeptemberi, valóban friss tojás eláll karácsonyig mindenféle konzerválás nélkül, csak annyi a dolgunk, hogy hetente egyszer átforgatjuk őket a rekeszekben. Ha tojást főzök, nemcsak sót teszek a vízbe, hanem egy kis zsiradékot is, mert úgy biztosan könnyen jön le a héja, és egyben marad a tojás.

Amikor kezeletlen héjú citromhoz jutok, veszek belőle egy-két kilót, a jól megmosott gyümölcsöt megtörlöm, lereszelem a héját, keverek hozzá cukrot, és egy zárható tetejű edénybe teszem, majd lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe adagolva lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítésére. Mellesleg a kezünkön maradt rossz szagok, például a halszag eltüntetésére is kiváló, nem is beszélve a csap köré rakódó vízkőről, vagy a konyhapult elszíneződéseiről…

Az éretlen, zöld alma tárolásánál tudni kell, hogy utóérik, ha átlátszó, több helyen kilyuggatott műanyag zsákba helyezzük. A lyukak lehetővé teszik a levegő mozgását, és a zsák magába zárja a keletkező etiléngázokat, amik elősegítik a gyümölcs érését. Ugyanez az eljárás az éretlen körte esetében is. Mindkét gyümölcs hosszan eltárolható ráncosodás nélkül úgy, hogy bekenjük egy vékony glicerinréteggel.

Kövesdy Zsuzsanna