Jatszoter_es_laboratorium_1

Játszótér és laboratórium

A funkciójukat vesztett épületek metamorfózisáról szól az idei Árkay-díjas Fodor Zsófia diplomaterve, a „Tech-blokk Debrecen”. A zsűri kiemelte, hogy minden léptékében végiggondolt, színvonalas munka, amelyben a tervező a lakótelepen szeparáltan élő emberek számára hoz létre kreatív közösségi teret a meglévő infrastruktúra felhasználásával.

A járványhelyzetre való tekintettel online térben zajlott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomaosztó ünnepsége, amelynek keretében 2003 óta minden évben átadják az Árkay-díjat is. A pénzjutalommal járó elismerést a Hegyvidék Önkormányzat alapította friss diplomás építészhallgatók számára, és egy neves építészekből álló szakmai bírálóbizottság javaslata alapján kapja meg a legkiemelkedőbb diplomaterv megalkotója: az idén Fodor Zsófia.

A fiatal építész a debreceni lakótelepen található négy használaton kívüli egykori hőközpontnak keresett új funkciót, és részletesen kidolgozta az egyik épület koncepcióját. A „Tech-blokk Debrecen” című munkában a zsűri nagyra értékelte az ötletes és hiánypótló témaválasztást, valamint azt, hogy aktuális, sokakat érintő társadalmi problémára keresett megoldást.Jatszoter_es_laboratorium_2

„Panelek a rónán” című szakdolgozatában Fodor Zsófia a debreceni lakótelep-építészetet mutatta be, kutatásait leszűkítve hat 1957 és 1988 között épült lakótelepre. A téma építészeti, történeti, lakáspolitikai és szociológiai aspektusát vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a lakótelep műfajának egy sajátos adaptációja alakult ki az Alföldön: Debrecenben ugyanis az ipartelepek nem az iparnegyedek körül csoportosulnak, hanem a belterületeken szanált kertségek helyére kerültek, úgy, hogy a belső magos telepítési rendszerben a panelházak között egybefüggő zöld felületek jöttek létre.

„A Tech-blokk az általános iskolai technikaoktatás számára létrehozott, négy épületből álló komplexum, amelyek egy-egy tematika köré szerveződnek” – írja mestermunkájáról a tervező. Helyszínnek egy debreceni lakótelepet, a Tócóskertet választotta, ahol rátalált a kiüresedett hőközpontokra. „A beavatkozás után az új épület magában hordozza a hely múltjának lenyomatát, miközben kortárs tereket hoz létre. A tervem a funkciójukat vesztett épületek metamorfózisáról szól, melynek eredménye egyszerre játszótér és laboratórium” – fogalmazott.

A különleges körülmények között rendezett diplomaosztón és díjátadón elmaradtak a személyes találkozások, tapsok, kézfogások, ennek ellenére sikerült ünnepi hangulatot teremteni. Szintén online térben július 26-ig megtekinthető a diplomakiállítás, és különböző tárlatvezetéseken is részt lehet venni. A diplomamunkákat és a végzősökről szóló információkat a diploma.mome.hu weboldalon találhatják meg az érdeklődők.

szd