Újraindul a lakossági lomtalanítás

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a járvány enyhülésére tekintettel a lehetséges legkorábbi időpontban, 2020. július 6-án újraindítja a lakossági lomtalanítást Budapesten. A három hónapos rendkívüli járványhelyzet miatt Budapesten összesen 61 nap, így 61 körzet lomtalanítása maradt el – olvasható a cég közleményében.

Az FKF az érintett hét kerület, köztük a XII. kerület lakói részére kompenzációs szolgáltatási csomagot állított össze, amely szintén július 6-tól érhető el. A csomagban az érintett kerületi lakosok részére – telefonon történő előzetes időpont-egyeztetést követően – 150 kg helyett az év végéig 400 kg/háztartás lom díjmentes beszállítására biztosít lehetőséget a XV., Károlyi Sándor utca 166. és a XXII., Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvarokban.

Az érintett kerületek lakosainak emellett a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további 400 kg lom díjmentes leadására is lehetőségük van. A kedvezmény csak személyesen, a jogosultság igazolásával – lakcímkártya, személyi igazolvány, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj befizetését igazoló szelvény bemutatásával – vehető igénybe. Emellett minden környezettudatos budapesti lakosnak lehetősége van, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja a cég két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (XV., Károlyi Sándor utca 166. és XVIII., Besence utca 1/a).

Az FKF felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a még nem véglegesen lezárult járványhelyzetben továbbra is kiemelt jelentősége van a személyes felelősségvállalásnak. Ezért különösen fontos, hogy mindenki tartsa be a postaládákba eljuttatott szórólapban szereplő iránymutatásokat, és csak nagy darabos, nem veszélyes hulladékot helyezzen ki a körzetére vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után. Közterület-szennyezési szabálysértést követ el, aki a jelzettől eltérő időpontban vagy nem a kijelölt helyre rakja ki a lomokat. A szabályok betartását a kerületi közterület-felügyeletek, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrzik, és szükség esetén intézkednek.

A közlemény szerint a lomtalanítást követően az ingatlan előtti terület és járdaszakasz takarítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának a kötelessége.