Együtt futni és nevetni

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején is lehetett egyénileg futni, azonban a csoportos edzésekre nem volt lehetőség. A kijárási korlátozásnak immár vége, így mindkét nyári hegyvidéki futóklub újraindulhatott. Az évadnyitó foglalkozásokon több tucat sportbarát rótta a köröket a városmajori parkban és a Normafánál.

A futás életérzés, pozitív függőség, ha egyszer rákapunk, nagyon nehéz lemondani róla. Bár alapvetően „magányos” sportág, valójában csapatépítésre is remekül alkalmas. Éppen ezt kínálja a Hegyvidéken élők számára ingyenes Városmajori és Normafa Futóklub, amelyekben profi edzők gondoskodnak arról, hogy a mozgás valódi közösségi élmény legyen.
„Az Aktív Hegyvidék program tizenkét sportágat vonultat fel, ezek egyike a futás. Három futóklub is alakult az utóbbi években. A Városmajori Futóklub volt az első, 2015 márciusában, aztán egy évvel később a Normafán, majd tavaly a Gesztenyés kertben is beindult egy-egy” – mondta Móczán Mónika, a futóklubokat szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője.Egyutt_futni_es_nevetni1Télen, novembertől márciusig a Gesztenyés kertben és környékén zajlanak a foglalkozások – amelyek után a résztvevők használhatják a MOM Sport wellnessrészlegét –, tavasztól pedig a Városmajori és a Normafa Futóklub várja a sportolni vágyókat. „Az idén a vírus miatt csúszott a kezdés, hiszen sokáig nem lehetett csoportos edzéseket tartani – folytatta a sportvezető. – Kicsit izgultunk, de a leállás alatt is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az állandó tagoktól, így amint lehetett, meghirdettük a programot. Reméljük, minél több új arcot is látunk majd, és még többen futnak velünk.”
Móczán Mónika külön is megemlítette az októberre halasztott Ultrabalatont, amelyen két csapattal indulnak. Ám kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül a szervezők mindenkit szívesen látnak a hegyvidéki futóklubokban – tette hozzá.Egyutt_futni_es_nevetni2Erről beszéltek a most bemutatkozó új edzők is, a többszörös magyar bajnok Ferencz Anna és Együd Máté, akik elmondták, hogy a kezdőkkel alkalmanként négy-öt kilométert tesznek meg, míg a haladókkal hosszabb távokat teljesítenek, és intenzívebbek a foglalkozások. Felmérik a tagok felkészültségét, fizikai állapotát, és ehhez mérten határozzák meg a napi penzumot. Nem kell tehát attól tartani, hogy valaki lemarad, vagy kilóg a sorból, hiszen a cél a közös futás és a jó hangulat.
Ez utóbbit az egyik állandó résztvevő, Váraljai György is kiemelte: „Hatodik éve járunk le a Városmajorba, azóta kialakult egy összeszokott csapat. Jó így futni, motiváljuk egymást, együtt sírunk, együtt örülünk, sokat nevetünk. Ez a lényege a futóklubnak.”

MM.

A Városmajori Futóklub minden kedden 18.30-kor várja a sportolni vágyókat. Találkozó: 18.00-kor a Szamos utcai futókörnél. Csütörtökön ugyancsak 18.30-tól lehet edzeni a Normafánál, a parkolóban van a gyülekező szintén 18.00 órakor. További információk és edzéstervek a futóklubok Facebook-oldalain találhatók: https://tinyurl.hu/jAng