Jól halad a MOM Sport felújítása

Tizenkét éve gyakorlatilag folyamatosan üzemel a MOM Sport Uszoda és Sportközpont. Eddig menet közben történtek meg a szükséges felújítások, javítások, a járvány miatti kényszerű leállás idején azonban nagyobb munkálatok elvégzésére is lehetőség nyílt. Ezek jelenleg is folynak, hogy minden a helyére kerüljön a július elejére tervezett újranyitásig.
„Jelentős beruházásokat hajtunk végre, és ami fontos, hogy most lehetőségünk volt egyszerre több felújítást megkezdeni. Ráadásul így nemcsak technikai jellegű munkálatokra jut időnk, hanem olyan kényelmi változtatásokat, szépészeti munkákat is elvégzünk, amik növelik a szolgáltatásaink színvonalát, és reményeink szerint elnyerik vendégeink tetszését. Ennyi mindent a normális üzemeltetés közben biztosan nem tudtunk volna megcsinálni, úgyhogy igyekszünk a legtöbbet kihozni a leállásból” – beszélt a felújítások hátteréről Móczán Mónika, a MOM Sport vezetője.
A megnyitás óta tartó folyamatos működés azzal járt, hogy egyes berendezések mára elhasználódtak. Ilyenek a kazánház gépészete, a nyomástartó automatika, a dízelaggregát, a csővezetékek vagy a szünetmentes UPS. Idetartozik az Airwell folyadékhűtő berendezés is, amely az épület hűtött levegővel történő ellátását biztosítja. Maga a gép nem, de a vezérlése és némelyik szerkezeti eleme megújul, ennek eredményeképpen pedig érezhetően nő majd a hatásfoka.
Ám nemcsak hűvösebb lesz a nyári melegben, hanem a levegő minősége is javulhat a csarnokban, mégpedig a légtechnika tisztítását követően. Részben kötelező eljárásról van szó, hiszen az aktuális előírások szerint a közösségi tereket érintő összes légkezelő berendezést fertőtleníteni kell nyitás előtt. Különösen azokat, amik a belső keringetésért felelősek.
Az uszodatérben még szembetűnőbb változások várhatók. Megújul a vízlágyító, amelynek a vízkövesedés megelőzése, a káros folyamatok minimalizálása a feladata. A MOM Sportban működő UV-víztisztítónak köszönhetően eddig is az egyébként szokásosnál jóval kevesebb klórra volt szükség, az uszodagépészet felújítása után pedig tovább csökken az anyag mennyisége a vízben, így még kevésbé lesz érezhető a klórszag.Jol_halad_a_MOM_Sport_felujitasa
„Az UV-készülék a vírusok ellen hatásos, a klór a baktériumok és más, adott esetben gondot okozó szerves anyagok, például a bőrről leváló hámréteg, hajszálak, vizelet, nyál ellen véd. A korszerűsítéssel tulajdonképpen egy módosított, kevésbé éles szagú fertőtlenítő vegyület használatára nyílik lehetőség” – magyarázta Móczán Mónika.
Szintén a komfortosabb uszodahasználathoz járul hozzá a belső tér felújítása, az uszodatér kifestése, továbbá a falak burkolása a lelátók alsó részén és az élménymedencénél. A napvédő zsaluzat néhány helyen már nem tette megfelelően a dolgát, ezeket a kivitelezők most kijavítják, valamint felülvizsgálják az erősáramú rendszert, és kicserélik a tűzjelzőt. Ez utóbbival már el is készültek.
Részben a jövőnek szól a kamerarendszer állapotfelmérése, az üzembiztonság ellenőrzése. A távlati tervek között szerepel ugyanis a hálózat felfrissítése, esetleges bővítése.

MM.