Most kell eltenni télire!

Igaz, csak most kezdődött el a befőzési szezon, és még zöldségek, gyümölcsök hosszú sora vár arra, hogy megőrizzük a téli napokra, de van két olyan különleges eltennivaló, aminek nem lehet halogatni a tartósítását!

 

Agglegénykompót

E rumban eltett vegyes gyümölcsegyveleg nagy népszerűségnek örvendett nagyanyáink idejében. Elkészítése annyira egyszerű, hogy még agglegények is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele – innen az elnevezése.

Egy öt­literes uborkásüveg aljára egy ke­vés cukrot szórunk, majd egy sor megmosott, kicsumázott epret te­szünk rá. Meghintjük ujjnyi vasta­gon cukorral, majd annyi rumot öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az üveget lefedjük, majd ahogy érnek a gyümölcsök, mindegyikből egy-egy sort teszünk bele – cseresznyét, meggyet, ribiszkét, barackot, kör­tét, dinnyét, szőlőt. A nagyobb gyü­mölcsök kimagozva, cikkekre vág­va kerülnek az üvegbe. Minden ré­teget megszórunk cukorral, és annyi rumot töltünk rá, hogy ellepje a gyümölcsöket. Ha az üveg megtelt (augusztus végén), a tetejére még 1-2 kanál rumot locsolhatunk, és az üveget lezárva hűvös, sötét helyre tehetjük. A befőttet legkorábban advent idején bonthatjuk fel. Nem csak ön­magában finom: leszűrt levét gyümölcslikőrként kínálhatjuk, sőt finom ünnepi desszerteket is díszíthetünk vele.Most_kell_eltenni_telire

 

Tölteni való szőlőlevél

A szőlőlevél tartósítását a csángó magyaroktól tanultam, akiknek nemzeti, ünnepi étele egész évben a szőlőlevélbe töltött galuska, ezért ezerszámra teszik el ilyenkor a még nem permetezett leveleket. Ezeket megmossák, tízesével a tenyerükbe fektetik, majd széthajtogatják, és durva sót szórnak közéjük. A leveleket egy nagy edénybe teszik, másnapig állni hagyják, majd széles szájú széles üvegbe egymásra rétegezve lerakják, és ráöntik a tálban maradt sós vizet. A tetejére érett kaprot, csombort, meghántott egész tormát fektetnek. Száraz, hűvös helyen tárolják.

Felhasználás előtt egy nappal a leveleket kiveszik, vízbe áztatják, majd kimossák, és úgy töltik meg. Egy-egy üvegbe akár ezer levél is belefér. Ha kisebb méretekben szeretnénk eltenni, a leveleket egy kisebb, széles szájú üvegbe fektetjük, lenyomkodjuk, és feltöltjük sós vízzel (5 deci vízhez 1 púpozott evőkanálnyi sót számítva). Letakarva szellős helyre állítjuk, hogy megforrjon. Néhány nap múlva lenyomkodjuk a leveleket, és újabbakat teszünk az üvegbe. Ha a leve leapadna, sós vízzel pótoljuk. Ha már nem forr, és a leve letisztult, az üveget gondosan lezárva hűvös helyre tesszük.

Pákozdi Judit