Mozgasgyogyszer_idos_embereknek_1

Mozgásgyógyszer idős embereknek

A bezártsággal járó koronavírus-járvány még inkább ráirányította a figyelmet az egészségmegőrzés és a mozgás kapcsolatára. Különösen az idősebb korosztály számára ajánlott a „mozgásgyógyszer” alkalmazása, amiről az éveken át a magyar vízilabda-válogatott mellett dolgozó dr. Pavlik Gábor orvosprofesszort, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének oktatóját kérdeztük.

– Mondhatni, szinte az egész életét az orvostudomány és a mozgás tölti ki. Hogyan érintette a járvány idején elrendelt kijárási korlátozás?

– Ami engem illet, annyira nem volt nehéz ez az időszak, nemrégiben félig viccesen azt mondtam egy másik interjúban, hogy két-három járványra való munkám van. Ettől függetlenül természetesen örülök a visszakapott szabadságnak, hiszen a bezártság nemcsak mentálisan, hanem a fizikai egészség szempontjából is megterheli az embert. Az idősebb korosztály pedig különösen érintett.

– Mire gondol pontosan?

– Egyrészt az elzártságból adódóan beszűkülő szociális kapcsolatok, a közösségi programok elmaradása, az ingerszegény környezet és leginkább szeretteink kényszerű távolmaradása komoly stresszhelyzetet eredményez. Ezt tovább rontja a mozgáshiány, a csökkenő fizikai aktivitás. Összességében ezek a negatív folyamatok súlyosbíthatják az időseknél amúgy is gyakrabban előforduló betegségeket. Hogy egy kicsit konkrétabb legyek: leginkább a kardiovaszkuláris problémák kerülnek előtérbe ilyenkor.

– A mozgásgyógyszer segíthet?
– Mindenképpen! Azt hiszem, ezt nem is kell különösebben magyarázni. Mára a mozgásgyógyszer kifejezésből szlogen lett, aminek én kifejezetten örülök, mert ráirányítja a figyelmet a mögöttes problémákra és ezek egyik lehetséges megoldására. Az, hogy a fizikai aktivitás gyógyszerként hat egy csomó betegségre, évtizedek óta ismert. Most azért lett slágertéma, mert a vírus miatt sokan otthon vannak, ráadásul a „kiszabadulás” bizonyosan hosszabb ideig tart majd. Arra gondolok, hogy lassan térünk csak vissza a korábbi aktivitásunkhoz. Mozogni viszont kell – de azt azért hozzáteszem, hogy elengedhetetlen bizonyos szabályok betartása.Mozgasgyogyszer_idos_embereknek_2

– Mik ezek a szabályok?
– A legfontosabb, hogy a mozgásnak akkor van igazi egészségvédő hatása, ha nagyjából folyamatos. A másik a fokozatosság, nem szabad túlterhelni magunkat. Szinte bármilyen mozgás jótékonyan hat az egészégre, idősebb korban kifejezetten az aerob, dinamikus, állóképességi mozgásokat és a mérsékelt intenzitású rezisztenciaedzéseket szoktuk javasolni. Akinek magas a vérnyomása, vagy azért sportol, hogy ne kerüljön ebbe az állapotba, annál szinte tiltott az erőedzés. Esetleg nagyon kicsi ellenállással, sok ismétléssel lehet ilyen típusú mozgásokat végezni, mondjuk, egy palackot megemelni, és többször odébb rakni. Agyi betegségek, magas vérnyomás esetén a préseléses, erőltetett gyakorlatok szigorúan tilosak!
– Említene még néhány ajánlott otthoni mozgásformát, gyakorlatot?

– A gimnasztika tulajdonképpen mindenre jó! Néhány fekvőtámasz, akár úgy is, hogy közben a térdünk a földre támaszkodik, egy pár guggolás, hasizomgyakorlat sokat segíthet, de fontos, hogy legfeljebb hatvanszázalékos legyen az intenzitás. Idősebb korban efölött már veszélyes lehet. A szobakerékpár javasolt, de nagy ellenállásnál csak óvatosan! Elég a síkföldi beállítás mellett húsz-harminc percet tekerni. Ha van ismert betegségünk, konzultáljunk az orvosunkkal! Jó választás a nordic walking, mivel a két bot biztonságot ad, és lehetővé teszi a dombnak felfelé történő sétát, ami különösen előnyös. Lefelé viszont nagyobb elővigyázatossággal, lassabban gyalogoljunk, mert ez magas vérnyomásnál kerülendő mozgás. A lefelé futás az ízületeknek tesz rosszat, ilyenkor sokszoros a nyíróerő.
– Mennyi időt töltsünk mozgással?

– Heti százötven perc a minimum. Ha izzadunk, az már elég, bár ez is életkorfüggő. Egy nyolcvanéves embernél annak is örülni kell, ha naponta harminc-hatvan percet gyalogol élénken. Mozgásszervi zavarban szenvedőknél személyre kell szabni a penzumot.

MM.

Dr. Pavlik Gábor több gyakorlatsort is megmutat a YouTube-on, ezeket bárki elvégezheti otthon. Internetes cím: https://tinyurl.hu/Y3zx