„Nyolcvannyolc évesen világbajnok akarok lenni!”

Saját életmódprogramja van, folyamatosan edz, és lelkesen készül a 2021-es ergométer-világbajnokságra. A szárazföldi evezés örökös országos és Európa-bajnokával, a 87 esztendős Kassai Flóriánnal beszélgettünk.

– Négy évvel ezelőtt találkoztunk legutóbb. Mi történt önnel azóta?

– Azóta is sportolok. Minden évben országos bajnok lettem ergométerben, 2016-ban az Európa-bajnokságot is megnyertem. Örökös országos és Európa-bajnok vagyok, ezekért Tersánszky Ödön-díjjal tüntettek ki. Januárban is megkaptam a sportorvosi igazolást; tudomásom szerint én vagyok az egyetlen nyolcvan év feletti igazolt versenyző Magyarországon. Az idén elindultam a székesfehérvári 30. Magyar Ergométeres Országos Magyar Bajnokságon, és sikerült megőriznem az örökös bajnoki címemet. Most pedig van egy óriási lehetőségem!

– Ha jól tudom, a világbajnokságról van szó…

– Igen, ilyen még nem volt, és nem is lesz! A 2021-es evezős beltéri világbajnokságot (WRICH) élő virtuális versenyként rendezik meg. A döntő február 27-én és 28-án lesz. A megméretésen – ha ismét sikerül megszereznem a sportorvosi engedélyt – én is ott leszek. Folyamatosan edzek, már csak evezős ergométert kell szereznem, a világversenyen ugyanis kizárólag hitelesített Concept2-es géppel lehet elindulni. A Hegyvidéki Önkormányzat megpróbál segíteni, hogy legalább kölcsöngépem legyen. Ha minden jól megy, és sikerül ötperces időn belül teljesítenem a távot, akkor valóra válhat az álmom. Nyolcvannyolc éves koromban világbajnok akarok lenni! Mindent megteszek azért, hogy elhozzam a Hegyvidékre a világbajnoki címet.Nyolcvannyolc_evesen_vilagbajnok_akarok_lenni

Ezek szerint most is keményen edz.

– Tizenkét évesen úszóbajnok lettem, tizenhét évesen szerettem bele az evezésbe. Komoly sportmúltam van, vezetői pozíciókban dolgoztam, de a munka mellett sem mondtam le a mozgásról. Nyugdíj után már ráértem, több időm maradt az ergométerezésre. Az egyesületemben a fiatalok példaképként tekintenek rám, hiszen nem érdekel az idő múlása, nyolcvanhét évesen is örömmel sportolok. A koronavírus-járvány idején is folyamatosan edzettem, sétáltam. Időközben sikerült befejeznem az életmódprogramomat, amit nem kiadásra készítettem, csupán azoknak küldöm majd el, akiket érdekel.

– Honnan van ennyi energiája?

– Nincs káros szenvedélyem – csak a mozgás, a mozgás és a mozgás. Mindegy, hány éves az ember! Ennyi a titok. A saját korosztályom tagjainak is azt tanácsolom, hogy ha tehetik, sportoljanak. Nagyon elszomorított, amikor a sportorvosomtól megtudtam, hogy Magyarországon egyetlen igazolt nyolcvan éven felüli versenyző sincs rajtam kívül.

– Mi lesz, ha sikerül megnyernie a világbajnokságot?

– Remélem, még sokáig egészséges leszek. Ha pedig megnyerem a vb-t, akkor mindent ugyanúgy folytatok tovább, ahogyan eddig is. Lemegyek az egyesületembe, és az edzői múltamat kamatoztatom azzal, hogy tanácsokat adok a gyerekeknek. Kilencvenéves koromig ez a tervem, aztán majd újragondolom.

BM.