A tánc jótékony hatása időskorban

„Tánc 50 felett – a demencia elleni küzdelem legjobb módja” – ezzel a címmel tartott előadást Tóth Krisztina Apollónia szeniortánc-oktató az online Alzheimer Caféban. Neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng, hiszen évek óta oktat szenior táncot a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, gyakran fellépéseket is vállalnak táncosaival. A beszélgetésen meglepetésvendégként részt vett Vincze Józsefné Böbe is, aki a kezdetektől táncostársa Krisztinának, és elmondta, neki mit adott az elmúlt három év, amióta elkezdett járni a csoportba.

Az előadásból kiderült, hogy a tánc, amellett, hogy élvezetes mozgásforma, rendkívül pozitív hatással van a szervezetre: fejleszti az egyensúlyt, javítja a testtartást, átmozgatja az egész testet, tehát növeli a fizikai állóképességet. A fizikai hatások mellett fontos beszélni a lelki tényezőkről is! A táncnak a mozgás révén hangulatjavító, stresszoldó hatása van. El kell sajátítanunk egy koreográfiát, így a memóriánkat is megtornáztatjuk. Mindezek mellett megtapasztalhatjuk a közösség erejét, a „nem vagyok egyedül” érzést, hiszen a tánccsoportban barátokra, sorstársakra találhatunk.

Böbe elmondása szerint amikor néhány éve csatlakozott a csoporthoz, már több műtéten átesett, krónikus betegségei is voltak. Ezek ugyan nem múltak el, de a mozgás szabadságát visszakapta, és a betegségek sem hatalmasodtak el rajta. A veszélyhelyzet alatt végig kapcsolatban állt a társaival, „tartották egymásban a lelket”.

A zene egész életünkben végigkísér minket, bizonyos dallamokhoz emlékek kötődnek, és ezek az emlékek maradnak velünk legtovább. A tánc az agyunkra is csodálatos hatással van, összehangolja az agyféltekéket, új agyi területeket aktivizálunk, „olajozzuk” a meglévő idegpályákat, egyben újakat építünk. Habár a táncnak sok válfaja van, idősebb korban azonban törekedjünk a biztonságra – erre a szenior örömtánc tökéletesen alkalmas. Nincs szükség semmilyen előképzettségre, sem partnerre, sokszínű, hiszen a zenei stílusok, a táncok gyakran váltogatják egymást. A tánc e formája közösségi: jó módja az időskori magány oldásának. Létezik ülőtánc is, ami azok számára lett kialakítva, akiknek valamilyen okból nehézséget jelent az állva táncolás, esetleg kerekesszékhez kötöttek. Aki kedvet kapott hozzá, érdemes tájékozódnia a www.elmenytanc.hu weboldalon. A teljes előadás megtekinthető a Facebookon.

Az online Alzheimer Café a veszélyhelyzet megszűntével is jelentkezik előadásokkal, érdemes figyelemmel követni az oldalt. Ha az Ön családjában felbukkant a demencia, és tanácstalan, vagy támogatásra van szüksége, keresse fel bizalommal a Hegyvidéki Szociális Központ által elindított Demencia Irodát, amelynek célja, hogy orvosi szakértelmet nem igénylő esetekben nyújtson segítséget.

Kocsis Judit

(06-30/630-9513,

demenciairoda@hszk.hu)