Vigyázat, kullancsveszély! Vegyük komolyan a figyelmeztető jeleket!

„A szabadban tartózkodás a fertőződés kockázatával jár” – figyelmeztetett Müller Cecília jó néhány nappal ezelőtt az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ezúttal nem a koronavírus-járványról beszélt, hanem arról, hogy a szúnyogok és a kullancsok veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek. Utóbbiaknak a Hegyvidék is kedvelt tartózkodási helyük, sok szülőtől hallani, hogy egy-egy kinti program után kullancsot „visznek haza” gyermekeik.

Magyarországon mintegy húszféle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget – és amelyik igen, az sem mindig fertőzött. Ezek az élősködők a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedvelik, a fűben, gazban, bokrokban bújnak meg legszívesebben, de a parkokban és a kertekben is előfordulhatnak. Ezért a kullancsok által leginkább kedvelt helyeken járva ajánlatos zártan öltözködni, és a fedetlen testrészeket kullancsriasztó szerrel befújni.

Az élősködők – amik ilyenkor, tavasz végén, nyár elején különösen aktívak – észrevétlenül akaszkodnak ránk, a nyálukkal érzéstelenítik a bőrfelületet, mielőtt átszúrnák azt. A bőrünkbe egy evasin nevű fehérjét fecskendeznek, amely elnyomja szervezetünk immunválaszát. Ezt az anyagot az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói nemrégiben szintetizálni tudták, és abban bíznak, hogy a gyulladások – például a koronavírus okozta heveny tüdőgyulladás – esetében hatékonyan alkalmazható új hatóanyagot lehet majd előállítani belőle.Vigyazat_kullancsveszely

Mivel a kullancscsípés teljesen fájdalommentes, fontos, hogy egy-egy kirándulás vagy kinti program után átnézzük magunkat, különösen a hajlatainkat. Gyerekeknél a fül környéki hajas fejbőrt is érdemes tüzetesen átvizsgálni.

Mit tehetünk, ha a bőrben kullancsot fedezünk fel? A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet tájékoztatója szerint nem tanácsos olajat, alkoholt vagy bármilyen más anyagot rácsepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő parazitából még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. Legjobb, ha kullancskiszedő csipesszel, közvetlenül a bőrfelszínen fogva vesszük ki, vagy eszköz híján körömmel is próbálkozhatunk.

A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Ha ugyanis a potrohát nyomjuk meg, lehet, hogy ekkor „köpi” a kórokozót a szervezetünkbe. A tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány órán belül, enyhe húzással, a fej beszakadása nélkül kiszedhető az élősködő. Amennyiben a fej – pontosabban a kullancs állkapcsa – bent marad a bőrben, általában pár napon belül kilökődik.

Hazánkban viszonylag ritkán – ezerből átlagosan egy – kullancs fertőzött az agyvelőgyulladást (enkefalitiszt) okozó vírussal, amely azonban súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő. A betegség első tünete lehet a kullancs csípése után 5-14 nappal jelentkező láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalom. A negyedik hét után kezdődő második fázisban agyhártyagyulladás, agyvelő- és gerincvelő-gyulladás léphet fel. Ennek következménye hosszan tartó fejfájás, vagy akár szellemi leépülés és részleges bénulás is lehet.

Az agyvelőgyulladást okozó vírussal szemben védettséget szerezhetünk a megelőző oltással. A Lyme-kórt okozó – és sokkal gyakoribb, nagyjából minden tizedik kullancsban megtalálható – baktérium ellen azonban ma még nincs hatékony vakcina. A kór tüneteként, a kullancs csípése után néhány nappal, legtöbbször egy piros, körkörös, gyűrű alakú folt jelenik meg a bőrön. A betegséget nem könnyű megállapítani, de kezelni kell, mert ha krónikussá válik, ízületi gyulladást, részleges mozgásképtelenséget, arcidegbénulást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívritmuszavart, szívizomgyulladást, bőrgyulladást, az agyhártya, az agyvelő és a gerincvelő gyulladását is okozhatja, nagyon komoly fájdalommal jár. Antibiotikumokkal kezelik a szakemberek, és a terápia évekig is eltarthat.

Minden csípés után érdemes feljegyezni, pontosan hol és mikor járt bennünk kullancs. Egy-két napon belül körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni viszketés kíséretében, ami a szervezet védekező mechanizmusának a jele. A foltocskák rendszerint maguktól elmúlnak, ám fertőzés esetén másfajta foltok is felbukkanhatnak. Néhány hét múltán a már említett körkörös, úgynevezett „kokárdafoltok” a Lyme-kór előhírnökei. Egy másik tünet a „nyári influenza”, amit fejfájás, láz, nyirokcsomó-duzzanat, izomláz, esetleg torokgyulladás kísér.

z.