„Igyekszem sok időt együtt tölteni a családommal”

Mostanra már a pedagógusok és a diákok is megszokták az online oktatást. Szutter Hanna, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulója arról is beszélt, hogyan zajlik a tanítás a gyakorlatban.

– Milyenek voltak az első napok otthon?

– Picit zavarosak! Volt, hogy vártuk a feladatot, de nem jött semmi, viszont a tanárok és mi is, diákok, megértők voltunk az adódó problémákkal kapcsolatban. Mindannyiunknak nagyon új volt a digitális oktatás. Annak viszont sokan örültünk, hogy nem kellett annyira korán kelni, mint amikor iskolába jártunk, akár pizsamában is odaülhettünk a gép elé, és nem szóltak ránk, ha tanóra közben ettünk. Az átállással ugyanakkor nem volt gond, a korosztályunk már jól ismeri a digitális eszközöket, és használja.

– Azt kaptad a távtanulástól, amire eredetileg gondoltál?

– Arra nem volt idő, hogy a tanárok felkészítsenek bennünket, de az idő múltával elkezdett kialakulni, ki hol szeretné tartani az óráit, leadni a tananyagot. Hamarosan tájékoztattak minket az elképzeléseikről, terveikről. Ezért aztán nem tudtam, mire számítsak, kíváncsian vártam, hogyan működik majd ez a rendszer. Most már azt mondom: tetszik a távtanulás!

– Hogyan telik egy otthontanulós napod?

– Hét óra körül kelek, aztán megreggelizem. Az új napirendünk szerint fél kilenckor kezdődik az első óra, ebben az órarendben csak a kontaktórák vannak benne. Egy nap maximum három tanóránk van, ezek viszont egyórásak, nem negyvenöt percesek. Tehát délelőtt tanulok, délután pedig a hobbijaimmal töltöm az időt. Az is újdonság és jó dolog, hogy most hétköznaponként is együtt tud ebédelni a család.

– Hogyan oldják meg a tanárok az „élő” tanítást?

– A kontaktórák a Discordon folynak. A többi tananyagot Facebookon, Messengeren és Google Classroomon kapjuk. De például a földrajztanárunk blogon tartja velünk a kapcsolatot.

– Milyen új feladatokat kaptok, amik eddig nem voltak jellemzők?

– Szerencsére a feladatok típusa ugyanaz, mint eddig, ebben a tekintetben nem kellett valami újba beletanulnunk. Annyi a változás, hogy fényképen juttatjuk el a megoldásokat a tanárokhoz, egy tárgyból pedig lehet Wordben dolgozni. Én jól el tudok szöszmötölni egy beadandó elkészítésével.

– Mi a véleményed, tudsz annyit tanulni, esetleg többet, mint amikor iskolába jártál?

– Talán kisebb most a terhelés, úgy érzem, valamivel könnyebb a tanulás, mint az iskolában. Így az olvasásra és az edzésre is sokkal több időm jut, aminek nagyon örülök!

– Az iskolai feladatok elkészítésén kívül mivel töltöd az idődet?

– Itthoni sportolással, olvasással, zenehallgatással, filmnézéssel, és ezek mellett igyekszem sok időt együtt tölteni a családommal. A barátaimmal, az osztálytársakkal leginkább Messengeren beszélgetünk, de már az is előfordult, hogy együtt honfoglalóztunk.

MM.