„Nélkülük nem tudunk gyógyítani”

A gyógyításhoz csapatmunkára van szükség. Ápolók és asszisztensek nélkül mi, orvosok, nem tudnánk dolgozni – dr. Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos ezúttal az ápolók nélkülözhetetlen munkájáról beszélt lapunknak.

– Az elmúlt hónapokban főleg a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről beszélgettünk, és szinte minden alkalommal kiemelte az ápolók áldozatos munkáját is.

– A mi munkánk csak akkor működik jól, ha csapatban dolgozunk. Nagyon fontos szerepük van az ápolóknak és az asszisztenseknek – nélkülük egész egyszerűen nem tudunk gyógyítani. Ők azok, akik erősítik és gyorsítják az orvosi munkát.

–Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2020-at az ápolók és a szülésznők évévé nyilvánította. Ön több mint harminchárom esztendeje praktizál orvosként, ismeri az egészségügyi dolgozókat. Mit gondol, miért dönt valaki úgy, hogy az ápolói szakmát választja hivatásaként?

– Ez nem az a szakma, amivel sok pénzt lehet keresni. Tanulmányaik során ők nemcsak képzettséget szereznek, de az emberek gyógyítása iránti elhivatottságot is elsajátíthatják, elmélyíthetik. Nem akarok idealizálni, hiszen tudom, hogy vannak olyan ápolók és orvosok is, akik kevésbé empatikusak, ugyanakkor azt gondolom, most azokat kell ünnepelnünk, akik nap mint nap fantasztikus és áldozatos munkát végeznek.

– Nemrég beszélgettünk a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főnővérével, aki elmondta, hogy a szülésznők munkája a szép pillanatokról szól. Az intenzív osztályon dolgozó ápolók esetében már más a helyzet – ott jóval kevesebb a szép pillanat…

– Mindig azt szoktam tanácsolni a pályakezdőknek, hogy akit nem ráz meg az intenzív osztály, hagyja abba az itteni munkát. De ugyanezt mondom azoknak is, akik magukba roskadnak, és nem tudják feldolgozni a sajnálatos helyzeteket. Az arany középút a helyes irány, ugyanakkor fontos a tudatosság, a lelki egyensúly és persze a szaktudás, hiszen nemcsak a betegeket kell ellátni, hanem a gépek kezeléséhez is komoly képzettségre van szükség.

– Ön szerint mi kell ahhoz, hogy jó munkakapcsolat legyen az orvos és az ápoló között?

– Estéli Katalinnal, az intenzív osztály főnővérével lassan harmincegy éve dolgozom együtt – sikerek, kudarcok és rengeteg ügyelet van már mögöttünk. Nagyon korrekt, magázódó kapcsolat van köztünk, tiszteljük egymást. Talán ennek is köszönhető, hogy már azelőtt is pontosan tudja, mit szeretnék, mielőtt bármit is mondanék. Ez a közös munkánk lényege.

BM.