Online Alzheimer Café

Az online Alzheimer Café harmadik előadását Dúll Andrea környezetpszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az ELTE Pszichológiai Intézet és BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék egyetemi tanára tartotta Otthonlét járvány idején címmel.

Próbáljuk meg tudatosítani a folyamatokat, gondolkodjunk el a helyzeteken, hogyan élünk most másképp, mint ahogyan eddig éltünk – tanácsolta egyebek közt. „A járvány felett nincs kontrollunk, azonban ha a személyes életünk felett bizonyos mértékig sikerül ezt visszanyerni, akkor az nagyon fontos, mentális egészséget is megtartó helyzet” – mondta a szakember.

Az otthonunk, ami eddig a feltöltődés helye volt, ahová hazatértünk egy nehéz nap után, most elveszítette a felszabadító jellegét, mivel állandóan ott kell lenni. Nem mozoghatunk szabadon, így például azt, hogy csak bizonyos idősávban mehetünk a boltba, a szabadságunk megnyirbálásaként éljük meg. A kényszer miatt minden felborult, ami feszültséget szül, ráadásul nem tudjuk, hogy mindez meddig tart, és a bizonytalanság még inkább megterhelő.

Dúll Andrea az alábbi tanácsokat adta, amik megkönnyítik az otthonlétet a jelenlegi veszélyhelyzetben.

- Modellezzük egy kicsit a külvilágot a belvilágban! Az otthonunkban érdemes külön szférákat teremteni a különböző tevékenységek végzéséhez, és ezt fontos betartani és betartatni másokkal. Ha otthon dolgozunk, legyen kijelölt munkaállomásunk, máshol együnk, megint máshol nézzünk televíziót stb. Ezeket a tereket most ne mossuk össze!

- Időnként vonuljunk el, töltsük fel társas elemeinket! Erre tíz perc is elegendő lehet. Tartsuk tiszteletben a többiek tíz percét is!

- Osszuk meg élményeinket, milyen nekünk bezárva lenni! Érdemes a saját érzésekről beszélni, és érdemes megkérdezni a másiktól, ő hogy van ebben a helyzetben, neki milyen gyakorlatai vannak, amivel megkönnyíti a helyzet elviselését. Különösen nehéz, ha beteggel él együtt az ember; segíthet, ha hasonló helyzetben élőkkel megosztjuk a nehézségeinket.

- A napi rutin elvégzése rendkívül fontos! Öltözzünk fel, tartsunk napirendet.

- Töltődjünk: a rendkívüli helyzetben a rendkívüli kapcsolattartás segít megőrizni a társas kapcsolatokat, használjuk az online teret is. Ha nem tudunk kimenni, de a lakásban van zöld növényes hely, akkor használjuk ezt a teret rekreációra. Természeti képek nézegetése is segít.

– Fel tudunk idézni a testünkben és a lelkünkben természetélményeket akkor is, ha most nem megyünk ki a szabadba. Végezzünk mindennap olyan tevékenységet is, amit kedvelünk (hobbi stb.).

- Ha az ember egyedül él, akkor a legfontosabb tanács: az egyedüllét kontroll alá vonása. Olyan tevékenységeket kell találni, amiket muszáj csinálni, ne csak a kedvteléseknek éljünk. Ne hagyjuk szétfolyni az időt, a mindennapi rutinokat egyedül is végezzük el. Öltözzünk fel, tartsuk a személyi higiénét. Iktassunk be a napi rutinokba nagyon szeretett tevékenységet – ilyen lehet például a sütés-főzés. Gyűjtsünk természetélményeket, próbáljuk meg a virtuális kapcsolattartást, vagy – a társas távolságtartás betartásával – akár az ablakból beszélgetni kicsit egymással.

- Ha a panaszok túlmennek a hétköznapi nehézségeken, forduljunk megbízható (akár online) tanácsadóhoz, kérjünk segítséget!

(Az előadás teljes terjedelmében megtekinthető az „Alzheimer Café Budapest 12. kerület” Facebook-oldalon.)

A vírus által leginkább veszélyeztetett idős embertársaink szorultak most otthonaikba, még jobban növelve az esetleg már meglévő izolációt. Sokan gondozzák otthon demenciával élő hozzátartozójukat, ők most különösen nagy segítségre szorulnak. Ha az Ön családjában felbukkant ez a betegség, és tanácstalan, támogatásra van szüksége, keresse fel bizalommal a Hegyvidéki Szociális Központ által elindított Demencia Irodát, amely azzal a céllal jött létre, hogy minden olyan esetben segítséget nyújtson, ami nem igényel orvosi szakértelmet.

Kocsis Judit

(06-30/630-9513

demenciairoda@hszk.hu)