Homo Phis: 2020 új embertípusa

Homo Phis címmel az aktuális világhelyzetre reflektáló virtuális lakáskiállításon mutatta be munkáját huszonnyolc fiatal művész, köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizenhárom hallgatója. A rendhagyó tárlat kapcsán a Sziklák Galéria egyik ötletgazdájával, Vatány Szabolccsal beszélgettünk, aki a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem alapképzése után a MOME tervezőgrafika szakán folytatta tanulmányait, és épp diplomázni készül.

– Hogyan született a virtuális lakásgalériában rendezendő kiállítás ötlete?

– Tavaly nyáron a lakásunkban – ahol a MOME formatervező szakán harmadéves Iszlai Gáspárral és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafika szakán végzett Miklós Ádámmal lakom együtt – rendeztünk egy kiállítást az ismerőseinknek. Ez a Sziklák Galéria, amelyet most, a körülményekre való tekintettel, átköltöztettünk a virtuális térbe úgy, hogy digitálisan lemodelleztük a lakásunk tereit. A 3D-modellezésben Nagy Hunor volt a segítségünkre, míg a digitális terekben hallható hangokat, zenéket Iszlai József készítette. Homo_Phis1

– Miért épp Homo Phis lett a kiállítás címe?

– 2020 új, fiktív embertípusa a mi olvasatunkban a home office karanténjába zárt „Homo Phis”. A járványveszély miatt szociálisan eltávolodó, lakásában élő és dolgozó ember adta a témáját a kiállításunknak.

– Őszinte pillanat címmel az ön munkája is látható a galéria virtuális mellékhelyiségében, ahol a „Foglalj helyet és írd le a gondolataidat!” felirat olvasható a falon, a vécécsésze mellett pedig öles gurigák formájában jegyzetlapok hevernek. Mit üzen ezzel a kompozícióval?

– A munkától a tanulásig mindent összezártunk, önmagunkat is, a WC pedig az a hely, ahol az „üldögéléseink” alkalmával, akarva-akaratlanul, az őszinte gondolatmeneteink születnek. Egyszerre ironikus és komoly helyzet az, amikor a saját gondolataival szembesül az ember a mellékhelyiségben.

– A MOME hírül adta, hogy virtuális térben rendezi meg az idei diplomakiállítást, ennek kivitelezésére pedig a Sziklák Virtuális Galéria csapatát kérte fel. Mit terveznek erre az alkalomra?

– A kiállításunk kapcsán keresett meg bennünket az egyetem brand irodája, hogy hozzunk létre egy digitális kiállítási teret a mesterszakos diplomásoknak. Olyan, egyes részleteiben az új kampusz épületeire emlékeztető, vertikálisan és horizontálisan is végtelennek tűnő tereket alakítanánk ki, ahol mintegy százötven hallgató mestermunkáját tekinthetik meg majd a látogatók.Homo_Phis2

– Az ön diplomamunkája miről szól? A járvány miatti rendkívüli helyzet bármilyen módon befolyásolta ennek elkészítését?

– Diplomamunkámban az ADHD-s, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdő emberek olvasási problémáira adok funkcionális választ egy olyan megoldással, ami egyszerűbbé teheti számukra az olvasást a webes felületeken. Mivel egy internetre szánt eszközt készítettem, amit virtuálisan kell tesztelni, és a prezentálása is megvalósítható a digitális térben, a megváltozott körülmények alapvetően nem hatottak negatívan a munkámra. A koncepciómat annyiban módosította az előállt helyzet, hogy az anyagomhoz tervezett személyes interjúkat el kellett hagynom. Előnyt jelentett ugyanakkor, hogy az utazás hiánya miatt sokkal több időt tudtam fordítani rá.

– Hol folytatná szakmai pályafutását a MOME-n szerzett diplomával?

– Még a járványhelyzet előtt felvettem a kapcsolatot egy berlini és egy amszterdami céggel, hogy szeptembertől szakmai gyakorlatot folytassak egyiküknél. Ezek a lehetőségek azonban mostanra bizonytalanná váltak. Nemcsak amiatt, mert nem lehet tudni, hogyan alakul néhány hónap múlva a járvány, hanem mert a szóban forgó, kulturális területen működő cégek jövője is kérdésessé vált financiális szempontból.Homo_Phis3

z.

 

A Sziklák Galéria megtalálható az Instagramon, a www.instagram.com/sziklak_vg címen.