Kampány az idős szívbetegekért

„INR-mérés a páciens otthonában!” címmel indított egészségvédő kampányt a Hegyvidéken a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával szorosan együttműködő SzívSN Országos Betegegyesület. Mostanáig több mint száz véralvadásgátló gyógyszert szedő beteg ember lakására mentek ki, hogy helyben mérjék meg az INR-szintjüket, ami elengedhetetlen a gyógyszer helyes adagolásához. A részletekről Bernáth-Lukács Zsuzsannával, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

– Kinek és miért kell rendszeresen mérni az INR-szintjét?

– Az INR a Nemzetközileg Normalizált Ráta angol rövidítése, tulajdonképpen a véralvadás idejét mutatja meg a normál értékhez képest. Akkor van jelentősége a mérésnek, ha valaki vérhígítót szed, ugyanis az INR-érték alapján lehet beállítani a gyógyszer naponkénti dózisát.

– Hány ember szed véralvadásgátló gyógyszert Magyarországon?

– A becslések szerint négyszázezer érintett lehet. Műbillentyű beültetése, mélyvénás trombózis után elengedhetetlen a vérhígító szedése, de ez igaz a pitvarfibrillációval és a szívelégtelenséggel élőkre is.

– Mi befolyásolja az INR-mérés eredményét?

– Máj- és vesebetegség, fájdalomcsillapító, antibiotikum szedése, de akár egy hasmenés is megváltoztathatja az értéket. Nem hagyhatjuk ki a sorból az étkezést sem, a magas K-vitamin-tartalmú ételek befolyásolják az INR-szintet. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne paprikát, brokkolit, spenótot, savanyú káposztát enni, viszont az adagokra figyelni kell. A beteg kerülje a túlzásokat, figyelje a mérési eredményeket, és okosan, a tapasztalatok alapján állítsa össze az étrendjét!

– Milyen határértékekre kell figyelni?

– Ha a mérési eredmény 1,5 alatt van, nagyobb a vérrögképződés lehetősége, amiből ischaemiás stroke lehet, azaz egy szívben kialakult vérrög elszabadulhat, és elzárhatja az agyi ereket. 3,5 felett emelkedik a vérzés kockázata, mert hígul a vér. Súlyosabb esetben például borotválkozás közben megvágja magát a beteg, és elvérezhet.

– Jelenleg milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az INR-szint rendszeres mérésére?

– A kórházakban, szakrendelőkben vérvétellel ellenőrzik az értéket, a legjobb, ha ez háromhetente megtörténik. Igen ám, de ez a jelen helyzetben nehezen kivitelezhető, sokakat nem tudnak fogadni az intézmények. A karantén idején az idős emberek fokozott odafigyelést igényelnek, mert egyedül nem jutnak el a kórházakba, nem tudnak önállóan közlekedni. Valójában ők a vírusidőszaktól függetlenül állandóan karanténban vannak.

– Erről szól az „INR-mérés a páciens otthonában!” kampány?

– Igen! Diplomás ápolóként negyvennégy éve vagyok az egészségügyben, harminchét éve a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ahol egy nagy családként dolgozunk, és segítünk a hegyvidéki betegeken is. Ápolók, dietetikusok, gyógytornászok és betegek kezdeményezésére itt kezdte meg működését a SzívSN Országos Betegegyesület 2011-ben. Azóta kétszáznegyvenöt előadásunk és huszonöt kampányunk volt, egyebek közt az INR-méréssel kapcsolatban. Az érintettek jelezték, hogy a járvány miatt nem tudják megoldani a rendszeres mérést. A kampánnyal nekik és az őket kezelő háziorvosoknak szeretnénk segíteni.

– Hogyan működik ez a gyakorlatban?

– A klinikát vezető Merkely Béla professzor úr engedélyezte, hogy két önkéntessel kimehessünk a betegekhez. Ígéretet kaptam arra, hogy ha valaki sürgős beavatkozást igényel, fogadja a klinikánk – szerencsére erre nem volt szükség. Negatív COVID-szűrési eredménnyel és a kötelező védőfelszereléssel három héten át, déltől este öt óráig végeztük a méréseket.

– Hogyan választották ki a pácienseket?

– Megkerestem a hegyvidéki házorvosokat, hogy várjuk azoknak a betegeknek a jelentkezését, akik vérhígítót szednek, és nincs megoldva az INR-mérésük. Tizenhat háziorvos százkét beteget értesített a mérés lehetőségéről. Szoros online kapcsolat alakult ki közöttünk, így a vérhígító gyógyszer beállítása néhány órán belül megtörtént.

– Mik a tapasztalatok?

– Nagy örömmel fogadtak bennünket, sokat jelentett számunkra a pozitív visszajelzésük. Soha ennyi köszönőlevelet nem kaptam. Két szélsőséges esetet említek: egy combnyaktörést szenvedő hölgy vérhígító gyógyszerének szedését kellett elindítani és ellenőrizni három-, négynaponta, míg a másik, 8-as értékkel élő idős férfihoz mentőt kellett hívni. Összesen negyvenhat embernél volt nagy az eltérés, huszonhatnál 1,5 alatti értéket mértünk, ami különösen veszélyes. Húsz betegnél 3,5 feletti volt az eredmény.

– Milyen eszközt használnak?

– Egy modern, digitális otthoni INR-mérőt, amely internethez csatlakoztatható, és több száz adatot képes tárolni. Ugyanolyan egyszerűen használható, mint a vércukormérő. A betegegyesület rendelkezik ilyen készülékkel, fél évre tudjuk kölcsönadni a tagjainknak. Várólistánkon jelenleg húsz fő van. A kölcsönadás előtt egy előadás keretében megtanítjuk őket a vérhígító gyógyszerrel való együttélésre, és elsajátíthatják a helyes vérvételi technikát.

– Hogyan lehet állami támogatással digitális INR-mérőhöz jutni?

– A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő dönti el, hogy a kérelmező kaphat-e támogatást a digitális eszközre. Évente mintegy százötven kérés érkezik, néhány igénylést fogadnak el, a támogatás mértéke kilencvenszázalékos. Azon dolgozunk, hogy minél több háziorvosi szolgálathoz, otthoni betegápoló csoporthoz, beteghez jusson el ez az okos készülék, akár bérléssel, közös használattal, részletre vásárlással. Vannak jó nemzetközi példák, ezeket szeretnénk átültetni a hazai gyakorlatba, amihez reményeink szerint a kampányunk is hozzájárulhat.

MM.

További információk a betegegyesületről: www.szivsn.hu, www.facebook.com/szivsn.