Készül a KÉSZ, várják a javaslatokat

Új KÉSZ-ek, azaz Kerületi Építési Szabályzatok készülnek. Az előzetes tájékoztatási szakaszhoz kapcsolódóan a Hegyvidéki Önkormányzat 2020. május 31-ig várja a lakók, valamint az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek javaslatait, észrevételeit. A most beérkező vélemények figyelembevételével ezután kezdődik meg a szabályzatok részletes kidolgozása, ezek tervezetéről pedig – várhatóan ez év őszén – ismét elmondhatják majd véleményüket az érintettek.

A kerületben lakó magánszemélyek az eugyintezes.hegyvidek.hu oldalon, nem kerületi magánszemélyek e-papír felületen, gazdálkodó szervezetek pedig cégkapun küldhetik el javaslataikat. A lakók tájékozódását segíti az önkormányzat térinformatikai fejlesztése: a hegyvidek.hu oldalról is elérhető Minerva-rendszerben minden egyes ingatlanra lekérhető az összes hatályos építési előírás.

Jelenleg 19 KÉSZ van hatályban, ezek egységesítése, nagyobb területegységeket felölelő szabályzatok megalkotása a cél – mondta el lapunknak Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője. Az önkormányzat szándékai szerint az új előírásokban az eddigieknél is nagyobb hangsúllyal segítenék elő a klímabarát, energiatakarékos megoldások alkalmazását, a műemlék és a helyileg védett épületek megőrzését, valamint a gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés feltételeinek javítását.

z.