A_maszkok_egy_ideig_meg_velunk_maradnak_1

A maszkok egy ideig még velünk maradnak

Habár a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, még nincs vége a járványnak – így a maszkoktól sem szabadulunk meg. Néhány szabály változatlanul érvényben maradt, így például az orrot és a szájat eltakaró eszközt kell viselni a boltokban és a tömegközlekedési járműveken. A fővárosi rendelet értelmében a játszótereken is maszkot kell hordaniuk a 18 év feletti kísérőknek. Szerencsére nincs hiány ebből a védőeszközből, sok üzlet árul maszkot a Hegyvidéken is.

Budapesten is vége a kijárási korlátozásoknak, már látogathatók a közterületek, parkok, játszóterek. Az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók ismét fogadhatnak vendégeket a kerthelyiségeikben, teraszaikon, az üzletek, szolgáltatók pedig korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.

Szabadabb lett az életünk, ezzel együtt nem felejthetjük el, hogy a járványnak még nincs vége, a vírus továbbra is terjed. Ezért fontos, hogy betartsuk a változatlanul érvényben lévő szabályokat: mindenekelőtt azt, hogy lehetőleg másfél méteres védőtávolság legyen köztünk, a 65 éven felüliek továbbra is csak 9 és 12 óra között látogassák az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat – a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban –, valamint az üzletekben, tömegközlekedési járműveken a szájat és az orrot eltakaró eszközt hordjunk. Maszk, sál vagy kendő a főváros rendelete értelmében a játszótereken is kötelező a 18 év feletti kísérők számára.

Egy ideig még nem tűnnek el mindennapjainkból a maszkok, amiket saját magunknak kell beszereznünk. Szerencsére ma már sok üzlet árul védőmaszkokat, nincs hiány belőlük, mint a járvány kezdeti szakaszában. Erről szerkesztőségünk is megbizonyosodott: körbenéztünk a Hegyvidéken működő gyógyszertárakban, drogériákban, élelmiszerboltokban, egyéb üzletekben, és a legtöbb helyen találtunk maszkokat. („Piackutatásunk” eredménye megtalálható cikkünk végén – a szerk.)

Aki speciális fazonú maszkra vágyik, egyéni ötleteit szeretné megvalósítani, annak az üzletek helyett inkább egy varrodát érdemes felkeresnie. Vagy – ha van hozzá affinitása – varrhat magának is: ehhez mi a 2020. május 19-i lapszám 2. oldalán található, Zoób Kati divattervező által készített szabásmintával szeretnénk segítséget nyújtani.

*

A Hegyvidéki Önkormányzattól a 70 év felettiek továbbra is igényelhetnek személyenként két mosható maszkot – nyilatkozta lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester, a Hegyvidéki Segítő Központ vezetője. (Az igénylés módjáról lejjebb olvashatnak – a szerk.)

Az önkormányzat folyamatosan ellátja maszkokkal a szociális gondozókat, házi ápolókat, a Hegyvidéki Segítő Központ önkénteseit, az ügyeletes bölcsődékben, óvodákban dolgozókat, a védőnőket, a polgármesteri hivatal ügyfelekkel érintkező munkatársait, továbbá a háziorvosokat, fogorvosokat és asszisztenseiket. A Szent János Kórház szakrendelőinek működését legutóbb egy húsz hétre elegendő védőmaszkszállítmánnyal segítette a kerület.

Amióta kötelezővé vált a szájat és orrot eltakaró eszköz viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, az önkormányzat munkatársai több alkalommal is osztottak maszkokat a forgalmasabb kerületi busz- és villamosmegállókban, valamint a termelői piacokon. A nagyobb játszótereken a megnyitásuk hetében szintén kapnak védőmaszkot a látogatók.

Fonti Krisztina elmondta, hogy az önkormányzat hétről hétre maszkok ezreit szállítja azoknak, akiknek szüksége van ezekre. A 70 év felettieknek már több mint 12 ezer többször használható, mosható maszkot juttattak el. A dolgozók és az önkéntesek körében eddig 26 500 úgynevezett sebészi maszkot osztottak ki, míg azok, akik egészségügyi ellátást végeznek, valamint a munkájuk során idősekkel vagy gyerekekkel állnak szoros kapcsolatban, eddig összesen 5500 darab FFP2-es védőmaszkot kaptak.A_maszkok_egy_ideig_meg_velunk_maradnak_2

*

A járvány elleni védekezést, továbbá az idősek, rászorulók ellátását a XII. kerületben működő pártok képviselői közül is sokan segítették. A testületi tagok közül többen ellenőrizhető módon tettek felajánlást: a FIDESZ–KDNP képviselői, valamint Hajdú Mária (LMP) egyhavi tiszteletdíjuk felével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítői munkáját támogatták, míg Vágó István (DK) ugyanekkora összeget ajánlott fel a Szent János Kórház javára. Hivatalos megbízásukból az önkormányzat utalta el a felajánlásokat, levonva az összeget a tiszteletdíjakból. Pokorni Zoltán polgármester félhavi fizetését utalta át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A Momentum – lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint – többször használható textilmaszkok beszerzésével és kiosztásával segítette a hegyvidéki polgárokat.

„A több mint ezer maszkot több alkalommal a helyi termelői piacon osztották ki, az önkormányzat előtt, a Pagony utcában, valamint a Szent János Kórháznál, de kérésre ki is viszik bármely kerületi lakosnak, aki nem tud elmenni a piacra. A varrodában történő varratás mellett helyi önkénteseket is toboroztak, akik nagy lelkesedéssel varrják a textilmaszkokat a kerületi polgárok egészségének védelme érdekében” – állítja a közlemény.A_maszkok_egy_ideig_meg_velunk_maradnak

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Facebook-oldalán tette közzé, hogy több száz maszkot juttatott el XII. kerületi időseknek. Emellett bevásárlást, postai ügyintézést, gyógyszerbeszerzést vállal önkénteseivel, valamint rendszeresen főz a rászorulóknak. Kutyát is sétáltatnak, továbbá laptopokat, tableteket gyűjtenek gyermekes családoknak, akiknek a digitális oktatás miatt van szüksége ezekre.

z.

 

Ingyenes maszkok a 70 év felettieknek

Továbbra is igényelhetnek személyenként két darab mosható védőmaszkot a XII. kerületben élő 70 év feletti lakók a Hegyvidéki Önkormányzattól. A maszkokat a 06-30/630-9749, 06-30/630-9725, 06-30/644-6278 telefonszámok egyikén vagy a maszk@hegyvidek.hu e-mail-címen kérhetik az idősek. Amennyiben az önkormányzat honlapján regisztrációval rendelkeznek, online, a https://eugyintezes.hegyvidek.hu/hegyvidek-fiok/maszk-igenylese oldalon is jelezhetik igényüket. Az igénylést hozzátartozó is intézheti.

 

Hol vehetünk védőmaszkot?

 

Gyógyszertárak

Déli Gyógyszertár (Alkotás utca 1/b)

Evital Gyógyszertár (MOM Park – Alkotás utca 53.)

Hegyvidék Gyógyszertár (Hegyvidék Bevásárlóközpont – Szendi árok 4.)

Hóvirág Patika (Rácz Aladár út 5.)

Krisztina Patika (Krisztina körút 2–4.)

Sashegy Gyógyszertár (Hegyalja út 95.)

Svábhegyi Patika (Eötvös út 2–4.)

Szent Bernát Gyógyszertár (Böszörményi út 3/a)

Szent Ilona Gyógyszertár (Böszörményi út 27.)

Városmajori Segítő Mária Gyógyszertár (Városmajor utca 36–38.)

Viktória Gyógyszertár (Márvány utca 50.)

Virányos Patika (Virányos út 23.)

 

Élelmiszerüzletek

Déli Delikát (Alkotás utca 1.)

Manna ABC (Alkotás utca 1/a, Kiss János altábornagy utca 50/a)

 

Drogériák

dm (MOM Park – Alkotás utca 53., Böszörményi út 36/a)

Müller (MOM Park – Alkotás utca 53.)

 

Egyéb üzletek

Ázsia Diszkont (Alkotás utca 7/a)

Chimpex Diszkont (Alkotás utca 15.)

Déli Biobolt (Krisztina körút 37.)

Házitündér háztartási bolt (Márvány utca 48.)

Ruhaforrás üzlet (Márvány utca 42.)

Szuper Diszkont (Kiss János altábornagy utca 49.)

Zöldbolt (Kiss János altábornagy utca 35.)