Munkaeszköz a közvetlen kommunikáció

Mennyire van – vagy nincs – kultúrája a videokonferencia-beszélgetéseknek? Megtanulható-e könyvekből, hogyan legyen valakiből jó grafikus vagy dizájner? Miért jó a vizsgamunkák online „kipakolása”? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélt interjúnkban Vargha Balázs, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika tanszékének vezetője, aki tősgyökeres hegyvidéki lakos, és már több alkalommal részt vett a MOME és a Hegyvidéki Önkormányzat közös projektjeiben.

– Hagyott nyomot a karanténidőszak a hallgatók gondolkodásában?

– A munkák tartalmában sok helyen felfedezhető ennek hatása, különösen ott, ahol a feladat természete felkínálta a lehetőséget. Az első éves mesterképzésben részt vevők közül többen, akik eredetileg a tér fogalmi értelmezésén alapuló feladattal foglalkoztak, átalakították gondolkodásukat az egyéni, személyes térre. A helyzetre tekintettel sok egyéb mellett az is felvetődött, hogy a közvetlen biztonságot nyújtó tereink milyen módon kerülnek kapcsolatba a külvilággal a technikai eszközökön keresztül.

– Izgalmas téma. Az online órákon ön és a hallgatók odafigyelnek arra, mi látszódjon a személyes környezetükből?

– Mint amikor reggelente otthonról elindulunk, a számítógép kamerája elé ülve is igyekszünk tudatosan alakítani a megjelenésünket, a sugárzott képet – a maga módján ez is egy dizájnfeladat. A hallgatók ehhez a kérdéshez is sokféle módon állnak hozzá, van, aki fesztelenül bepillantást enged az életébe, mások szemérmesebbek egy közös beszélgetés alatt. A mostani helyzet mutatott rá, mennyire nincs még kialakult etikettje, protokollja a videokonferenciáknak.Munkaeszkoz_a_kozvetlen_kommunikacio

– Hogyan érintette a távoktatás a tervezőgrafika tanszék működését?

– Nem érintett minket annyira fájdalmasan az egyetemi infrastruktúra hiánya, mint más, eszközigényesebb szakokat, a tervezőgrafika-képzés fókuszában ugyanis a gondolkodásfejlesztés áll. Számomra inspiráló volt a helyzet, sok új dolgot tanultam. Az online oktatás révén ilyen jól dokumentált kurzusaink még soha nem voltak: jó lesz ezeket a későbbiekben újra elővenni és megnézni. A hallgatók részéről pozitív visszajelzés volt, hogy egzaktabbak az elvárások, világosabbak a tanároktól kapott információk. Azt is észrevettük, hogy jelentős többletenergiákat köt le ez az oktatási forma. Noha a kezdet kezdetén még azt gondoltam, sok mindenre lesz időm, ez hiú ábrándnak bizonyult, hiszen az egész napomat lekötik a távoktatással kapcsolatos teendők.

– Nem hiányoznak az oktatásból a személyes kapcsolatok?

– Dehogynem, hiszen a MOME-n az oktatás nagyon erősen a személyes jelenlétre épül. Egy-egy szakon nem több száz, hanem tíz-tizenöt fős évfolyamokkal dolgozunk, családias, közvetlen a légkör és a kommunikáció az oktatók és a hallgatók között. Ez nekünk a munkaeszközünk is, hiszen folyamatosan beszélgetnünk kell a szakmai kérdésekről. Azt, hogy valaki hogyan lesz jó grafikus vagy dizájner, nem lehet könyvekből, leckék alapján megtanulni. Ehelyett szakmai helyzeteket modellezünk, és ezekről sokat beszélgetünk. Ezt kellett most átültetni online környezetbe: első látásra nem is volt olyan evidens, hogyan folytassuk közös tevékenységeinket mindaddig, amíg nem lehetünk együtt. Ezért hívtuk segítségül a már létező, de korábban nem használt technikai lehetőségeket.

– A napokban kezdődtek meg a vizsgák. Milyen formában zajlanak?

– Kihívást jelentett, hogyan lehet a vizsgahelyzetet – amit mi kiértékelésnek, „kipakolásnak” hívunk – átültetni online közegbe. Ám ez nemcsak technikai feladatot, hanem új lehetőségeket is teremtett. Eddig az egyetemen viszonylag szűk körben zajlottak a hallgatói prezentációk, amiket most ki tudtunk nyitni, és a többi évfolyam is részt vesz benne, hogy jobban lássák egymás munkáját. Sőt, olyan vendégeket is fogadhatunk, akik a közösségi médiában előzetesen jelezték érdeklődésüket, és e-mailben regisztráltak az eseményre. Már az eddigi vizsgák során is sokan éltek az alkalommal, a legnépesebb pillanatban százhatvanan voltunk jelen egyszerre, ami a szokásos, „offline” érdeklődés többszöröse. A vizsgákhoz hasonlóan a június 2–4-ig tartandó grafika-diplomavédéseken is szeretnénk megteremteni a regisztrált érdeklődők részvételének lehetőségét.

z.