Benzingőzös növények

Bár a növényvilág alkalmazkodóképessége bámulatos, ott még nem tartunk, hogy az evolúció kitermelte volna az első motorizált példányokat. A növények nem szerették meg a nagyvárosi közlekedés szennyező melléktermékeit sem, viszont egyes fajaik képesek alkalmazkodni ilyen körülményekhez is.

Az útsorfák elviselik a naphosszat termelődő kipufogógázokat, a téli sózást, a szárazságot, a kéretlenül „tápoldatozó” kutyákat, a nyáron olvadásig forrósodó aszfaltgallért, sőt még azt is, hogy körbebetonozzuk a törzsüket. Mindezek ellenére nemcsak hogy élnek, hanem növekednek, virágoznak, szépek, és mellesleg portól, gáztól tisztítják a levegőt.

Most mégsem róluk lesz szó, hanem egy olyan társulásról, ami egészen egyedülálló a XII. kerületben – és talán az országban is. Már jó néhány éve annak, hogy megújult az Istenhegyi úti benzinkút. Eleinte sokan kétkedve méregették az épület oldalára telepített függőleges kertet, és nem sok esélyt adtak a növényeknek a túlélésre. A szkeptikusok azt várták, hogy a megnyitás után nem sokkal a fal inkább egy lehangoló, függőleges sivataghoz hasonlít majd, mint élő, zöld virágoskerthez.Benzingozos_novenyek1

Aki ma arrafelé sétál, vagy éppen várja, hogy megteljen a kocsija tankja, elcsodálkozhat az üdítően színes rét látványán. A telepítés óta eltelt idő nyomot hagyott a falon, mert egyes növények visszaszorultak, mások pedig átvették az üres helyeket – de ez egy vízszintes ágyásban ugyanígy megtörténne az évek múlásával.

Messziről nézve ilyenkor, tavasszal a zöld párnák között díszelgő kék foltok a legfeltűnőbbek. Ezeket a veronika és a harangvirág tövei adják, amelyek dúsan nyílnak. A természet sajátos bölcsessége, hogy a harangvirágok itt is közel függőleges virágszárakat nevelnek, függetlenül attól, hogy a tőlevélrózsájuk a megszokotthoz képest majdnem 180 fokban elfordult helyzetben van a falon. Persze a kerület erdős részein vadon is előforduló harangvirág nem ijed meg a nehezebb körülményektől, a Hunyad-orom sziklái között gyakran majdnem függőleges felületek repedéseiben is megél és virágzik.

A fehér szín talán a legritkább ezen a réten, csak a habszegfű gazdag virágzata képviseli. Ezek a növények a hegyvidéki erdők szélén, tisztásokon gyakoriak, de a kertekben is felbukkannak, a beporzó rovarok nagy örömére. A sárga színt néhány hölgymál képviseli, amelyet a felületes szemlélő könnyen összekeverhet a pitypang virágaival.

Váratlan módon a konyhakerti növények sem hiányoznak, bár azért ebből a konyhakertből jobb, ha nem kerül fűszer vagy zöldség az asztalra… A kakukkfű tenyérnyi párnáin több helyen is nyílnak az illatos, lilás virágok, és halványlila gömbökben a hagyma virágai is. Ebben talán az az érdekes, hogy a hagymáknak a függőleges termőrétegben kell megtalálniuk azt a védett helyet, ahol áttelelhetnek, és ahonnan a következő évben kihajthatnak.Benzingozos_novenyek2

Mintegy ráadásként a növénypárnák között fel lehet fedezni a szamóca virágzó példányait is. Néhány tövön már piroslik a termés, és – ami szintén igazolja, hogy a növény jól érzi magát a falon – a tövektől messze nyúlnak a kacsok, amik már a következő évi területfoglalásnak keresnek helyet.

Érdekes, hogy az összes felsorolt növény megtalálható vadon is a Hegyvidéken, itt mégis sokkal inkább keltik egy díszkert látszatát, mint egy vadvirágos rétét. A mi orrunk számára legjellegzetesebben illatozó kakukkfű kivételével mindegyik szerepel a beporzó rovarok által különösen szívesen látogatott fajok listáján is. Bár a tervezésnél lehet, hogy ez nem volt kifejezett cél, mégis, ezzel a tulajdonságával a benzinkút függőleges kertje talán a világ egyetlen vertikális méhlegelője.Benzingozos_novenyek3

Szerencsés választásnak bizonyult, hogy a zöld fal beültetéséhez alapvetően nem a legdekoratívabb fajokat használták, hanem olyanokat, amik vadon is jól viselik a kerület viszonyait, tolerálják a szárazságot, és alacsony, de tömött párnákat alkotnak. Ezek a kis növénypárnák néhány év alatt elfoglalták a teljes felületet, és megerősödve ma már élőhelyet is teremtenek: segítik a kevésbé tág tűrésű fajok betelepedését. Az eredmény pedig látványra nagyon kellemes és újszerű, ráadásul párásabb és komfortosabb klímát eredményez mind a járda, mind pedig a fal és a mögötte lévő helyiség felé.

(B.)