Iskolanyitás, tanévzárás, táborozás

A kormány döntése értelmében kötött formában ugyan, de június 2-tól újra kinyitnak az általános és középiskolák. Lehetőség lesz a tanulást segítő, pedagógusok és diákok közötti találkozók szervezésére, valamint a tanintézmények gondoskodnak az ezt igénylő gyerekek felügyeletéről és étkeztetéséről. A részletekről Hajnissné Anda Évát, a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetőjét kérdeztük.

– Hogyan működnek most az iskolák a Közép-Budai Tankerületben?

– Jelenleg a digitális munkarend szerint folyik az oktatás. Amit talán kevesebben tudnak, hogy ebben a tankerületben az összes állami fenntartású iskola nyitva tart. A szülők kérésére eddig is abban az iskolában adtunk gyerekfelügyeletet, ahová az adott diák jár. Ebből a szempontból az új rendelkezések nem jelentenek komoly változást a hegyvidékiek számára.

– Hányan veszik igénybe a gyermekelhelyezést?

– Naponta változik a létszám. Ha az egész tankerületet nézzük, átlagosan tíz és húsz között van azoknak a tanulóknak a száma, akiket a szüleik bevisznek valamelyik intézménybe.

– Mit kell tenniük ezért a szülőknek?

– Előző nap legkésőbb este öt óráig kell jelezniük az igényt, hogy másnap bevinnék gyermeküket az iskolába. Ahhoz, hogy ételt kapjon, az önkormányzatnál kell leadni a megrendelést, méghozzá minél hamarabb.

– Mi változik a kormány döntése után?

– Mint említettem, a Hegyvidéken jóval kevesebb lesz a változás, június 2-tól 15-ig a már megszokott módon biztosítjuk a gyerekek felügyeletét. Ami újdonság, hogy az iskolák, a felmerülő igények szerint, különböző tanulást támogató szolgáltatásokat indíthatnak. Ilyen a pedagógus, szülő, gyerek közötti konzultáció, a korrepetálás, a felzárkóztatás, az egyéni fejlesztés. Természetesen az iskolában tartózkodó diákok is kötelezően részt vesznek a digitális oktatásban, az ehhez szükséges eszközöket pedig nekik kell bevinniük.Iskolanyitas_tanev_zaras_taborozas

– Említette, hogy most is megoldott az étkeztetés. Ebben lesz változás?

– Nem! Ebben a két hétben annyit és úgy kell fizetni az ellátásért, mint a „normális” iskolaidőben.

– Mire számítanak, mekkora lesz az érdeklődés?

– Jelenleg is folyamatban van egy előzetes felmérés, hogy lássuk, mik az igények. A digitális oktatás indulásakor mindössze három gyermek szülei kérték az iskolai felügyeletet, ez a szám mostanra sem lépte túl a húszat. Valószínűleg ennél nagyobb lesz az érdeklődés, de bármennyien is jönnek, mindenkit fogadni tudunk.

– Mi történik június 15-e után?

– Június 16-tól 26-ig a szokásos napközis ügyeletet biztosítják az iskolák. Ez annyiban más, hogy már nincs tanítás, helyette játékos foglalkozásokat, házi programokat szerveznek a gyerekeknek. Az önkormányzattal közösen június 29-én megkezdi működését a rendkívül népszerű Mátyás király úti tábor. Egyelőre nem tudjuk, pontosan mennyi táborozót fogadhatunk, hiszen a járvány elleni védekezés átírhatja a korábbi számokat. Amennyiben több lenne a jelentkező, mint a befogadóképesség, az önkormányzattal együtt megoldjuk az elhelyezést az iskolákban.

– Ez azt jelenti, hogy az iskolák egyébként bezárnak?

– Ha nem kell besegíteni a Mátyás király úti táborban, akkor igen. Szó van arról, hogy a pedagógusok, iskolák tematikus táborokat szerveznek, erre egyébként korábban is volt példa. Amennyiben azonban nagyon sokan jelentkeznek, akkor kijelölünk egy intézményt vagy akár intézményeket további nyári napközis táborok helyszíneként.

– Kanyarodjunk vissza a közeljövőre! Hogyan zajlik majd a tanév zárása?

– Annyi biztos, hogy nem tartunk központi tanévzárókat, és a nagy létszámú ballagás sem engedélyezett. Osztályon belül viszont lehet szervezni kisebb ünnepségeket, így a diákok elbúcsúzhatnak a tanáraiktól. Természetesen mindez az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően történhet. Ami a bizonyítványosztást illeti: a tanulmányi eredményeket a KRÉTA rendszeren keresztül láthatják a szülők, a bizonyítványok átadásának módja pedig az iskolák hatáskörébe tartozik.

– Jelenleg is tart az érettségi. Minden a terv szerint alakul?

– Az érettségi nagy része már lezajlott, nem voltak problémák. A vizsgázók május 28–29-én tekinthetik meg az érettségi dolgozatokat, június 11. és 16. között lesznek azok a vizsgák, amiknek csak szóbeli része van. Ilyen a többi között a hittan, a testnevelés vagy a célnyelvi civilizáció. Június 16-a az érettségi időszak utolsó napja, tehát addig mindenki megkapja a bizonyítványát vagy a tanúsítványát. Érdemes még megemlíteni, hogy szeptember 1-jén kezdődik az új tanév. Ez ezért lényeges, mert előtte egy héttel ismét biztosítunk ügyeleti elhelyezést az iskolákban.

MM.