Jo_ujra_egyutt_lenni_a_jatszoteren_2

Jó újra együtt lenni a játszótéren

„De mikor megyünk a játszótérre?” – az elmúlt hónapokban valószínűleg több ezer szülő nem tudott válaszolni a gyerekének erre a kérdésre. A múlt héten aztán végre a Hegyvidéken is megnyíltak a játszóterek, a lehetőséggel pedig azonnal éltek a közösségre vágyó családok.

A gyerekek részéről nem igazán volt kérdés, akarnak-e menni az újra megnyitott játszóterekre, sok szülőt azonban komoly dilemma elé állított ez a helyzet. A koronavírus-járvány Magyarországon is lecsengeni látszik, de még nem tűnt el; a hírekben is szüntelenül azt halljuk, hogy nem zárható ki egy második hullám veszélye.

A lazuló járványügyi korlátozásokkal együtt változatlanul érvényben lévő, például a távolságtartásra, vagy a maszkviselésre vonatkozó szabályok és a rendszeresen elhangzó figyelmeztetések hatására sokan még mindig bizonytalanok abban, jó-e, ha gyermekük ismét találkozik másokkal. Valószínűleg ezért is maradhatott el a játszóterek nagy „rohama”.

– A két fiam hetek óta a játszóterezés miatt nyaggatott, ezért már a nyitás első napján lejöttünk – mesélte Szilvia, akivel a MOMkult játszóterén találkoztunk. – Nem állítom, hogy kevesen voltak, de azért el lehetett férni, nem volt akkora tömeg, mint egy átlagos hétköznap délután, amikor mindenki idejön az óvoda után.

– Az első naphoz képest többen vagy kevesebben lettek a játszótéren?

– Nem járunk ide mindennap, de az biztos, hogy már egyre többen jönnek. Vannak, akik a „home office-t” a balatoni nyaralójukba költöztették, és mostanában érkeztek vissza a gyerekekkel. Ezzel együtt nincsenek igazán sokan. Több ismerősünk továbbra is kerüli a játszótereket, ehelyett inkább szűk családi körben mennek sétálni, kirándulni.

– A szülőknek kötelező védőmaszkot viselni a játszótereken. Ha most körülnézünk, a többségen van maszk, de azért nem mindenkin…

– Én mindig felveszem! Ha ez a feltétele annak, hogy használhassuk a játszóteret, akkor ennyit igazán megtehet mindenki.

A családok körében városszerte nagy népszerűségnek örvendő Margaréta játszótérre péntek délután látogattunk ki, ami itt csúcsidőszaknak számít. A játékokról „fürtökben lógó” gyereksereget vizionáltunk, ám meglepetésünkre kifejezetten szolid volt a forgalom, talán öt-hat család lehetett kint.

– Jó újra „játszózni”, Lucának már nagyon hiányzott a társaság – mondta Ágnes, akinek a kislánya többekkel együtt éppen a mászóvár tornyát készült meghódítani. – Az óvoda még nem nyitott ki, de a játszótér valamelyest pótolja a közösség hiányát. Épp most futottunk össze az egyik ovis társával.Jo_ujra_egyutt_lenni_a_jatszoteren_1

– Nehéz volt óvoda és játszótér nélkül átvészelni a karanténidőszakot?

– A férjemnek és nekem is kevesebb lett a munkánk, többet tudtunk foglalkozni a kislányunkkal, ebből a szempontból kifejezetten jót tett az otthon együtt töltött idő. Viszont a gyerektársaságot mi sem pótolhattuk, az utóbbi időben szinte már mindennap elhangzott a kérdés, hogy mikor találkozhat újra a barátnőivel.

Beszélgetésünk közben odajött hozzánk Luca is. Egy ideig türelmesen hallgatott, majd kérdőn nézett az édesanyjára: „Emmáék fagyizni mennek. Ugye, mi is megyünk?”

– Emma az óvodástársa – magyarázta Ágnes, aztán szabadkozva hozzátette, lassan indulniuk kell. Már beígérte a fagyit, ami legalább akkora vonzerőt jelent, mint a játszótéri „bandázás”…Jo_ujra_egyutt_lenni_a_jatszoteren_3

*

A hegyvidéki játszóterek karbantartásáról a két hónapos zárvatartás idején is gondoskodott az önkormányzat. Torma László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa elmondta, megtörtént a játszóeszközök időszakos biztonsági felülvizsgálata, az apróbb hibákat azonnal elhárították. A homokot mindenhol kicserélték, továbbá elvégezték a szükséges lakatosmunkákat: kijavították az elhasználódott kapuzárakat, pántokat, csatokat, hevedereket. Természetesen a növényzet ápolására is gondot fordítottak, az időjárási körülményeknek megfelelően öntöztek, és a tavaszi metszés sem maradt el.

Amióta újból nyitva vannak a játszóterek és az ottani illemhelyek, folyamatosan takarítanak, ezenfelül pedig a legnagyobb forgalmú helyszíneken hetente háromszor, a kisebbeken hetente egyszer fertőtlenítenek – mondta Rimóczi János, a városfejlesztési iroda vezetője. A fertőtlenítőszert esténként, zárás után permetezik a játszóeszközökre. Az anyag felszívódási ideje másfél óra, így a gyerekek másnap reggel már ismét biztonsággal használhatják a játékokat. „Minden szükséges óvintézkedést megteszünk, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését, de a látogatóknak is be kell tartaniuk az előírásokat a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében” – tette hozzá az irodavezető.

A játszótereken is kerülni kell a csoportosulásokat, és tartani egymástól lehetőleg két méter távolságot. A fővárosi rendelet értelmében a felnőtteknek kötelező arcmaszkot hordani, továbbá a 18 év alattiak számára is ajánlott a maszk viselése.

sz.