Mediterrán hegyvidéki ligetek

Mandulafákat, levendulabokrokat és más mézelő növényeket ültetett a Hegyvidéki Zöld Iroda a Méhbarát Kerület program keretében a XII. kerület két pontján. Az illatos ligetekben nemcsak a beporzó rovarok találnak élelmet és menedéket, de az – akár tevőlegesen közreműködő – hegyvidékiek is kedvüket lelhetik majd.

A facsemeték elültetése az első lépés.
Ha a méhek lelki szemeivel képzelődünk, akkor „tejjel, mézzel folyó Kánaán” lehet egy végeláthatatlan rét, ahol a lágy szellő rengeteg vadvirágot, pipacsot, margarétát, cickafarkot és harangvirágot ringat. Egy gazdagon virágzó bokor vagy fa is vonzó tud lenni.
A fák előnye, hogy sok-sok virágot bontanak egy időben, így amíg tart a bőség, addig a méheknek csak ingajáratban kell röpülniük a kaptár és a növény között. Az év további részében azonban ugyanez a fa semmit sem kínál a beporzóknak. Az őshonos cserjékkel ugyanez a probléma. Ám a levendula és a hozzá hasonló délszaki díszcserjék azért nagyon alkalmasak méhlegelőnek, mert lényegében nyár elejétől őszig virágoznak, így áthidalják az ínségesebb időszakokat is.Mediterran_hegyvideki_ligetek3A XII. kerületi méhlegelőkön néhány hete elvetett lágy szárú növények már cseperednek, de a változatos, mozaikos élőhelyek kialakítása érdekében szükség van fás ligetekre is. Ezért a Farkasréti temető fölötti körforgalom mellett, a Mindszenty József bíboros téren, valamint a Kázmér út és Kázmér lejtő közötti területen méhbarát, virágzó pagonyokat alakított ki az önkormányzat. A terület adottságainak és a szerteágazó igényeknek legjobban megfelelő fajok és fajták kiválasztásában a Hegyvidéki Zöld Irodával más projektekben is szoros partnerséget ápoló Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatói biztosították a szakértelmet.
A telepítés több célt is szolgál, hiszen része a tavaly meghirdetett Hegyvidéki Csemete- és Suháng Programnak, továbbá a Méhbarát Kerület kezdeményezésnek. A Mindszenty József bíboros téren elültetett 25 mandulafa-csemete korát és fajtáját tekintve is vegyes, összesen öt olyan változatot képviselnek, ami a tágabb környéken, a Tétényi-fennsíkon van otthon. Ezek a fák most visszatérnek a Hegyvidékre, és az egykori kiterjedt gyümölcsösök helyén felélesztik a korábbi fejlett budai kertkultúrát. A gazdag fajtaösszetétel azért is előnyös, mert így a várható virágzási idő kitolódik, és hosszabb ideig szolgálja a viráglátogató rovarokat.Mediterran_hegyvideki_ligetek1A mandulafák között kihagyott szabálytalan tisztásokra kerül az összesen 360 levendulatő és a többi mézelő növény. A cserjéket a mediterrán hangulatot árasztó zanótok, jeneszterek és a szintén sárga virágú cserjés koronafürt képviselik. A lágyszárúak közül kiemelést érdemel a világoskék mézontófű, a fűszer- és gyógynövényként is ismert halványlila orvosi zsálya, a borsikafűvel rokonságot tartó csombor és a kék sudárzsálya. Így egy délszaki hangulatot árasztó, a sok kék virág miatt mégis hűvös érzetet keltő liget alakul ki, amely vonzza a tekintetet és a méheket.
A Fodor utca, Hóvirág út, Rácz Aladár út által határolt terület felső szélén van egy északnyugati lejtésű szakasz is, ahová távol-keleti származású mézesfák kerültek, amelyek fehér virágai tömött bugákban nyílnak nyár közepétől szeptemberig. Ezek vonzók a beporzó rovarok szempontjából, kiemelkedő a kertészeti díszítőértékük, és tájképileg is jó hátteret – s némi védelmet – adnak a mandulás pagonynak.mMediterran_hegyvideki_ligetek2A mézelő ligetekben elültetett fák gondozásába a környékbeliek is bekapcsolódhatnak. Aki kedvet és kellő elhivatottságot érez ehhez a közösségi programhoz, és szívesen törődne egy-egy növénnyel, a zoldpont@hegyvidek.hu e-mail-címen jelentkezhet örökbe fogadó „szülőnek”. Mindössze a csemetét kell kiválasztani – és egyeztetni a Hegyvidéki Zöld Irodával –, majd gyomlálni és a különösen nyáron fontos rendszeres öntözést vállalni.

BI.