„Most más körülmények között kell eredményesnek lenni”

A sokszoros utánpótlás-válogatott, felnőtt NB I-es kosárlabdázót, Boros Bertát is megviselte a több hónapos kényszerű karantén. A hegyvidéki TFSE–MTK játékosa azonban nem panaszkodik, igyekszik a sportban és a tanulásban is a legtöbbet kihozni magából.

– Az élsportolók számára talán még nagyobb csapás volt a járvány miatti kényszerű pihenő. Ön hogyan viselte a korlátozásokat?

– Eleinte nagyon rosszul, fel sem tudtam fogni, mivel jár ez az egész. Kellett néhány nap, mire tudatosult bennem, hogy most egy darabig mindennek vége… Egy idő után azért kialakult a napi rutinom, igazából mindig volt mit csinálni. Alapjában véve olyan ember vagyok, aki állandóan mozgásban van, sosem maradtam itthon hosszabb időre. Ezt nagyon nehéz volt megszokni. Szerencsére az edzések nem álltak le teljesen, mindennap gyakoroltam. Hetente kaptunk edzéstervet az erőnléti edzőnktől, de közösen, online is tréningeztünk. Nyilván ez teljesen más volt, mintha a teremben kondiztunk volna, de szerintem kihoztuk a maximumot a helyzetből. Ami a tanulást illeti, nehezen ment az átállás. Sok feladatot és beadandót kaptunk, amit hetente határidőre kellett elkészíteni. Az online órák teljesen mások voltak, mint amikor bent ülünk az egyetemen. Aztán egy idő után már itt is minden gördülékenyen zajlott.

– Hogyan tudta fenntartani a személyes kapcsolatokat?

– Aki sportol, annak amúgy is nagyon kevés a szabad ideje, nem tud annyit találkozni a barátaival. Azért mindennap beszéltem velük a különböző online felületeken, ezzel nem volt probléma.

– A kosárlabdával viszont volt, lefújták az egész szezont…

– Nyilván elkeserített, de tudtam, hogy mindenkinek az egészsége a legfontosabb, és nem éri meg kockáztatni. Szerencsére most már megengedett a kis csoportos foglalkozás, mi is egyből indultuk edzeni, amint lehetett.Most_mas_korulmenyek_kozott_kell_eredmenyesnek_lenni

– Mennyire jött jól vagy rosszul a csapatának és önnek a bajnokság idő előtti befejezése?

– A csapat szempontjából rosszul érintett. Jól ment ugyanis a játék, újoncként nagy meglepetéseket tudtunk szerezni, úgy érzem, sok volt bennünk. Kíváncsian vártuk, mire vagyunk még képesek, de szerintem a hatodik hely, amit elértünk, így is dicséretre méltó. Annyi biztos, hogy nagyon sok munka áll mögötte.

– Ebben a helyzetben hogyan tudott formában maradni?

– Mint említettem, az erőnléti edzőnk küldött ehhez programot, próbált minél színesebb feladatokat adni nekünk. Nyilván a szűkösebb helynek megfelelően és az eszközökhöz mérten tudtunk dolgozni. Legtöbbször saját testsúlyos gyakorlatokat végeztünk. Otthon mindenkinek vannak kis szalagjai vagy trx-e, ezek sokat segítenek, rendkívül hasznos eszközök. Ha viszont valami hiányzott, mindig kaptunk alternatívát is, hogy máshogyan tudjuk teljesíteni az adott feladatot.

– Végzett olyan mozgásformákat is, amiket szívesen ajánlana amatőröknek?

– Persze! A saját testsúlyos gyakorlatokat bárki el tudja végezni otthon. Nagyon sok videó van az interneten ezekkel kapcsolatban, mi is hasonlókat csináltunk. Mindenki tudja magáról, mit szeretne fejleszteni, milyen testrészeit akarja megmozgatni, ennek megfelelően kell keresgélni. Tényleg érdemes némi időt szánni a böngészésre, mert nagyon egyszerű és hatásos gyakorlatokat lehet találni.

– Remélhetőleg a kosárlabdában sem tart már sokáig a kényszerű szünet. Milyen tervei vannak a válogatottal és a klubcsapatával az év második felére?

– Én is bízom a mielőbbi folytatásban! Sajnos lemondták az összes nemzetközi versenyt, vagyis az idén nem lesz sem Európa-bajnokság, sem világbajnokság. Abban biztos vagyok, hogy edzőtáborokba azért mehetünk; még ha nem is hosszú időre, egy-két hétre számítok. A klubcsapatomnál most az a cél, hogy egyénileg fejlődjünk. Az edzéseken olyan készségeket erősítünk, olyan gyakorlatokat végzünk, amikre nem jut idő év közben. Ebből a szempontból legalább tudok némi pozitívumról beszélni, már az elmúlt két hét alatt is éreztem, hogy fejlődtem. A tanulásban pedig mindig ugyanaz a célkitűzés: minél jobban teljesíteni a Testnevelési Egyetemen! Ez a félév sem kivétel, csak most más körülmények között kell eredményesnek lenni – és ez az élet minden területére igaz.

MM.

Boros Berta több utánpótlás magyar bajnoki címmel büszkélkedhet a Vasas Akadémia tagjaként. Európa- és világbajnokságon is részt vett a magyar válogatott színeiben. Egy Eb-harmadik és egy Eb-második helyezése van, világbajnokságon először negyedik, majd tizedik lett. Jelenleg a TFSE–MTK csapatában játszik, ez az első éve itt. A Testnevelési Egyetemen BA Edző első éves hallgató, most kezdődik a vizsgaidőszaka.