Uj_park_szuletett_a_Normafanal_a_szellemszallo_helyen

Új park született a Normafánál a „szellemszálló” helyén

A környékbeliek kérésének eleget téve parkot alakított ki a Hegyvidéki Önkormányzat azon a területen, ahol hosszú időn keresztül a Hotel Olimpia üresen álló épülete omladozott. Az Eötvös Loránd parkban a kisebb gyerekek igényeihez igazodó játszótér és egy vízfelülettel ölelt csobogó is helyet kapott.

„Budapesten újra megnyílnak a játszóterek, valamint az iskolák, óvodák és bölcsődék. Keresve se lehetett volna jobb alkalmat találni a park és a játszótér avatásához” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Normafa melletti Eötvös Loránd park hivatalos átadásán, amin Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője, Vágó István, a körzet önkormányzati képviselője és számos környékbeli lakó is megjelent.

A polgármester felidézte, hogy a park helyén sokáig a Farkasdy Zoltán Ybl- és Kossuth-díjas építész által tervezett Hotel Olimpia állt, amely 1972-ben épült az akkoriban korszerűnek számító csúszózsalus, vasbeton szerkezettel. Ez a technológia pecsételte meg a hosszú éveken át üresen álló, leromlott állapotú épület sorsát, hiszen még a válaszfalak is vasbetonból készültek, így lehetetlen volt átalakítani, a hotelfunkció pedig láthatóan nem működött, a hegyen lévő összes szálloda csődbe ment az elmúlt évtizedekben. „Fájó szívvel hoztuk meg a döntést, hogy ezt az értékes, nagynevű építész által tervezett, de az utolsó éveiben már végtelenül lepusztult épületet lebontsuk” – tette hozzá Pokorni Zoltán.Uj_park_szuletett_a_Normafanal_a_szellemszallo_helyen3

Több koncepciót is kidolgozott a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy mi kerüljön a hotel helyére; sportpálya, parkoló, park és ezek különböző variációi szerepeltek a tervek között. A polgármester kiemelte: közösségi tervezéssel, a közeli KFKI-lakótelepen élők bevonásával döntöttek a végleges változatról. A lakók kérésére nem parkoló vagy sportpálya épült, ezek helyett egy játszótér lett – amelyet alapvetően a kisebb gyerekekre méreteztek –, valamint padokat helyeztek ki, és egy kis vízfelületet alakítottak ki csobogóval. A zöld terület elsősorban a környéken élő, nagyrészt idősebb emberek pihenését szolgálja.

Az új park, aminek a nevéről a hegyvidékiek szavazatai alapján döntött az önkormányzat, a polgármester szerint átmenetet képez a városias pihenőhely és a parkerdő között. Kitért arra is, hogy a hegygerincen kialakított Jánoshegyi úti sétányt hamarosan 700-800 méterrel meghosszabbíthatják egészen az új parkig, az Eötvös út felső szakaszának lezárásával. Emiatt épül egy elkerülő út a Távcső utcával párhuzamosan, továbbá egy új parkoló a Konkoly-Thege Miklós út zsákutcává váló részén, amelynek elkészültével meg lehet szüntetni a síház melletti, védett területen lévő parkolót és buszvégállomást.Uj_park_szuletett_a_Normafanal_a_szellemszallo_helyen4

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy újabb fontos fejlesztés valósult meg a Normafán, ez azonban a környék teljes megújításának csak egy állomása. Mint mondta, a fejlesztések a központi költségvetésből támogatottan évek óta zajlanak, és a kormány továbbra is készen áll arra, hogy az önkormányzat által kidolgozott program végrehajtását támogassa.

„A zöld területek fontosságára éppen a kijárási korlátozások másfél hónapos időszaka hívta fel mindannyiunk figyelmét. Látszik, hogy Budapesten leginkább a zöld területek fejlesztése indokolt, és e tekintetben a Normafa nemcsak a Hegyvidék, hanem a város egésze számára szimbolikus jelentőségű” – jelentette ki a miniszter, megjegyezve, hogy ő maga is szívesen jár ide, időnként a hegyre felfutva jut el a Normafához.Uj_park_szuletett_a_Normafanal_a_szellemszallo_helyen_2

A KFKI-lakótelepen élők nevében Gábor Imre idézte fel, hogy az önkormányzat kétszer is egyeztetett a lakóközösséggel a park terveiről. Úgy vélte, aránylag csendesen és zavarmenetesen zajlott az építkezés, amiért köszönetét fejezte ki a kivitelezésben részt vevőknek. Elégedetten szólt a végeredményről, az új parkról és a játszótérről, végezetül pedig sok sikert kívánt az önkormányzatnak ahhoz, hogy be tudja fejezni a Normafa-programot.

A kivitelezés előzményei kapcsán Rimóczi János, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője arról beszélt, hogy az évtizedekkel ezelőtt bezárt, veszélyessé vált „szellemszállóban” az utolsó években már csak hajléktalanok, valamint különféle erdei állatok, például rókák és baglyok tanyáztak. Az állatok szakszerű kitelepítéséről az önkormányzat gondoskodott, akárcsak az azbesztmentesítésről, a veszélyes anyagot tartalmazó szerkezeti elemeket egy szakcég a saját telephelyén ártalmatlanította.

Az épület bontása 2018 márciusától öt hónapon át zajlott, ennek során 3 kilométernyi gépészeti csövet, 25 kilométernyi elektromos vezetéket bontottak ki a munkások, mintegy 15 ezer köbméter tégla- és betontörmelék keletkezett. A betonelemeket helyben ledarálták, a törmeléket az új elkerülő út alapjához, valamint az Eötvös út 48. szám alatti látogatóközpont építéséhez használták fel. Az itt kitermelt földdel a lebontott hotel pinceszintjét töltötték fel.

Az irodavezető elmondta, hogy a 4400 négyzetméteres parkban közel hétszáz cserjét és több mint hatszáz évelő virágot ültettek el szakemberek. A megőrzött néhány egészséges fa mellé 54 újat – bükköt, gyertyánt, tölgyeket, törökmogyorót, tulipánfát és rézvörös fanyarkát – telepítettek. A parképítésnek köszönhetően több mint ezer négyzetméterrel bővült a zöld rész. Stabilizált murvával borították a sétányokat, míg a park körüli járdát beton térkővel burkolták. A környéken élők kérésére tíz támlás és karfás, az idősek által is kényelmesen használható padot helyeztek ki, a park látványosságaként pedig egy kis szökőkutat építettek.

Az új játszótéren natúr fából készült fészek- és laphinta, négyszemélyes libikóka, rugós játék, ügyességi pálya, homokozó, valamint egy csúszdás mászóvár is helyet kapott. A játékok környezete színezetlen, ütéscsillapító fenyőkéreggel fedett, a homokozó fölött pedig napvitorla ad árnyékot.

z.