Újból megtelt élettel a Normafa

A kijárási korlátozás vége óta a Normafán is nagyobb lett a nyüzsgés, ismét sokan érkeznek a környékre sétálni, kirándulni, piknikezni. Az Anna-réti és a János-hegyi játszótereket, ahol két hónapon át szokatlan csend honolt, újból gyerekzsivaj tölti be. A normafai fitneszparkot is aktívan használják a sportolók az újranyitása óta. Csapatokban érkeznek a biciklisták, sokan futnak az erdei utakon és a rekortánon, s a Vasas síszakosztálya is újraindította az itteni edzéseit.

„Újra megnyílt a Normafa Síház melletti parkoló. A hétvégén a büfék is megnyitottak, de arra kértük az üzemeltetőket, tegyenek meg mindent a távolságtartás szabályainak betartása érdekében” – mondta el lapunknak Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója. Újból látogatható a János-hegyi Erzsébet-kilátó, és pünkösd után a Zugligeti Libegő is elindul, júniusban és júliusban hétvégenként és ünnepnapokon üzemel majd.

Mikó Gergely arról is beszélt, hogy a karbantartási munkák folyamatosan zajlanak, a járványhelyzet idején sem álltak le. A megszokott módon, rendszeresen kaszálnak a kirándulók által leginkább látogatott területeken, az Anna-réten és a sípályák felső részein, míg más gyepes területeken a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetett, szigorúan szabályozott menetrend szerint, „sakktáblaszerűen” végzik a kaszálást.

A játszótereket a napokban friss mulccsal töltötték fel, amire a gyerekek biztonsága, az ütéscsillapítás érdekében volt szükség. A tűzrakóhelyek továbbra sem használhatók, de ennek oka nem a járványveszély, hanem az egész országra érvényes tűzgyújtási tilalom. A hosszú ideje tartó szárazság miatt a növényzet könnyen lángra kaphat, ezért ilyenkor szigorúan tilos sütögetni a természetben.