A diákok bíznak abban, hogy lesz közös búcsú

A rendhagyó körülmények ellenére minden rendben zajlott a Városmajori Gimnáziumban. Szebedy Tas igazgatóval beszélgettünk, aki elmondta, hogy az iskola a legfelsőbb szintről kapott ellenőrzést az idei érettségi első napján.

– Milyen előkészületekre volt szükség annak érdekében, hogy a diákok és a tanárok is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek az érettségi vizsgán?

– Nem a szokások szerint, egyetlen bejáraton érkeztek a gyerekek, és nem az aulában várakoztak egyszerre, hanem négy ajtón keresztül jöhettek, a belépési pontoknál pedig arra kértük őket, hogy egymástól távolságot tartva, sorban álljanak. Az épületben nyitva tartottuk az ablakokat, hogy megfelelő szellőzés legyen. Így egy kicsit hideg volt a termekben, de az a néhány diák, aki fázott, kapott pulóvert. Sok tanuló hozott maszkot, ugyanakkor mi is tudtunk adni annak, akinek nem volt. Maszkokat és fertőtlenítőszert is kaptunk a tankerülettől, a tanárokat is el tudtuk látni védőeszközökkel. Az első napon a magyar nyelv és irodalom érettségi lebonyolítása a legfelsőbb szintű ellenőrzés mellett zajlott, ugyanis Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is megjelent iskolánkban.A_diakok_biznak_abban_hogy_lesz_kozos_bucsu

– A központi előírások szerint egy teremben legfeljebb tízen vizsgázhatnak, emiatt pedig a tanároknak nagyobb számban kell jelen lenniük az iskolákban. Van elég felügyelő tanáruk?

– A korábbi évekhez képest most gyakorlatilag dupla annyi felügyelő tanárra van szükség, de ez nem okoz gondot. A végzősök kivételével ilyenkor szoktak kirándulni az osztályok, ám a járvány miatt a kirándulásokat is lefújtuk, és az osztályfőnökök itthon maradtak. Szerencsére nincs tanárhiány, de a tankerület kérésére jönnek hozzánk segíteni a szomszédos Kós Károly általános iskolából. A biztonság érdekében, amennyire lehetséges – nálunk nagyjából kilencven százalékban megoldható –, ugyanaz a tanár ugyanabban a teremben ügyel, és a diákok is ugyanabban a teremben, sőt, ugyanannál a padnál ülnek az egymást követő napokon.

– A járványhelyzetre való tekintettel elhalasztotta bárki is az érettségijét?

– Itt nem fordult elő ilyen, de a híradások szerint az egész országban is nagyon kevesen voltak, akik halasztottak. Egyetlen diákunk kért módosítást, ő az egyik tantárgynál emelt helyett középszintű vizsgát választott. Előrehozott érettségit az idén is több mint százan szerettek volna tenni – főleg nyelvből és informatikából –, ezt a lehetőséget azonban a járványhelyzet miatt központilag eltörölték.

– Hogyan élték meg a végzősök, hogy március közepén váratlanul értek véget a gimnáziumi hétköznapjaik?

– Az otthonmaradás abból a szempontból előnyt jelentett számukra, hogy az érettségi tantárgyakra tudták összpontosítani energiáikat. A távoktatással nem volt nagy gondjuk, inkább az emberközelség hiánya terhelte meg őket. Érzékenyen érintett mindenkit, hogy elmaradt az iskolai ballagás, ezt azonban egy virtuális ballagással igyekeztünk helyettesíteni. Az osztályok búcsúvideókat állítottak össze, amelyekben az osztályfőnökök is megszólaltak; én is ebben a formában köszöntöttem a tizenkettedikeseket. A gyerekek arra számítanak, hogy utólag még lesz lehetőségük a közös búcsúra, most azonban mindannyian az érettségire koncentrálnak.

z.