Hiányzik a víz és a többi „szinuszka”

Évek óta a MOM Sportban működik a SYNUS SC, amelynek versenyzői jobbnál jobb eredményeket érnek el. Az ország egyik legkiválóbb szinkronúszó-sportegyesületének tagjával, Búcsú Ákossal beszélgettünk, aki a férfiak közül elsőként szerepelt a magyar válogatott csapatban.

– Hogyan telik manapság egy napja, mi változott a korábbiakhoz képest?

– Reggel egy órával később kell kelnem, délelőtt online órákon tanulok. Délután pihenek, zenét hallgatok, olvasok, és többet táncolok, mint amennyit szoktam. Ilyenkor kell nyújtani is. Esténként az ikonikus szinkronúszó-világbajnok, Bill May, vagy a világ egyik legjobb koreográfusa, Stephan Miermont online tréningjein veszek részt, vagy az edzőm, dr. Szőke Zsuzsanna irányítja az edzéseimet. Szintén ő vezeti a SYNUS online gyakorlásait. Jó csapat vagyunk!

– Hogyan viseli a kényszerű korlátozásokat?

– Az egyetlen pozitívum, hogy nem kell két nehéz táskával utaznom a tömegközlekedésben. Nagyon hiányoznak a víz, a többi „szinuszka”, az edzések, a barátok és az iskola is.Hianyzik_a_viz1

– Hogyan lett szinkronúszó, és miért éppen a SYNUS SC-ben?

– Hat év jégtánc után kezdtem el a szinkronúszást, ezért már rendelkeztem bizonyos alapokkal. Egy véletlen és szerencsés találkozásnak köszönhető, hogy épp ezt a sportágat választottam. A családommal céges sportnapon vettünk részt, amelyen dr. Szőke Zsuzsanna tartott ugrókötelezést. Ahogy ugráltam, azt hitte, hogy balett-táncos vagyok. Beszélgettünk, és megegyeztünk, hogy lemegyek egy próbaedzésre a SYNUS SC-be. A próba, azaz az első edzésem – nem felejtem el sohasem – a MOM Sport Uszodában volt. Mindez 2018 júliusában történt.

– Nem régóta jár tehát a jégpálya helyett az uszodába, de máris a legnagyobb magyar reménységnek tekintik. Milyen eredményeket ért el eddig?

– Tavaly első helyezést értünk el Korda Blankával – ő a társam vegyes párosban – a SYNUS Kupán, a XV. DELFIN Kupán, a IX. Hungarian Openen, valamint a tavaszi szezonban és ősszel a Magyar Kupán, Kaposváron. Méghozzá egyre javuló pontszámokkal. Nyáron Stephan Miermonttal, a többszörös olimpiai bajnok Anastasia Ermakovával, a sokszoros világbajnok Alexandra Vasinával és persze az edzőmmel egy igen jelentős és nagyon izgalmas nemzetközi edzőtáborban vehettem részt. A befektetett munka egyik jutalma az volt, hogy a Magyar Szinkronúszó Szövetség akkori szövetségi edzője szeptemberben meghívott a nemzeti válogatottba. Mivel Blanka a kora alapján még nem éri el a FINA és a LEN által szabályozott korosztályi minimumot, tavaly ősszel – ahogy Zsuzsa mondja – „leánykérőbe” mentünk. Végül a BVSC-Zugló két versenyzője, Szórát Léna és Duglovics Liliána lettek a párjaim a felkészülésben, és Radványi Dórával is edzhetek.Hianyzik_a_viz2

– Hogyan készül „békeidőben”, amikor nincs járvány?

– Normál esetben vannak balettóráink, szárazföldi edzéseink, és persze vízben dolgozunk a legtöbbet. A lazítás kulcsfontosságú ebben a sportágban, mindennap kell spárgákat, váll- és hátlazítást, a spicc „törését” csinálni. Hetente átlagosan hat napon hét edzésen veszek részt, van, amikor hétköznap este kilencig tartanak a tréningek a Nemzeti Sportközpontok létesítményeiben és a MOM Sport Uszodában. A baletten szinte ránk szabják az edzéseket. Szombaton három-hat órát gyakorolunk, van, amikor vasárnap is menni kell. Ekkor foglalkozunk legtöbbet a koreográfiákkal. Ilyen edzésmennyiséget csak a családom és az egyesületem támogatásával tudok elvégezni: száz százalékig mellettem állnak az iskolám, az Apáczai Csere János Gimnázium és Kollégium tanárai, a testnevelőm, Mórocz Zoltán, az osztályfőnököm, dr. Nagy-Varga Zsolt és az iskola igazgatója, Salga Imre.

– A SYNUS SC vezetője, Szőke Zsuzsanna egy korábbi interjúnkban azt mondta, biztos abban, hogy 2020-ban ön képviselheti Magyarországot a budapesti Európa-bajnokságon és a kanadai junior-világbajnokságon.

– Valóban nagy esély volt erre… Remélem, lesz is még, de ma már biztosan tudjuk, hogy az idei versenyek egy részét törölték, másik részét elhalasztották, közte a felnőtt-Eb-t is. A junior-vb-ről még nincs döntés.

– Van esély arra, hogy az idén tud még versenyezni?

– Nagyon nehéz kérdés! Egy élsportolónak a bizonytalanság a legrosszabb. Amíg nem tudjuk, mikor lesz akár verseny, akár edzéslehetőség uszodában, balett-teremben, addig semmi biztosat nem lehet mondani. Utoljára március 14-én voltam medencében. Nagyon örülnék, ha hamarosan változna ez a helyzet.

– Ha most kívánhatna egyet az idei évre, mi lenne az?

– Azt kívánnám, hogy minden térjen vissza a rendes kerékvágásba, hogy újra „normális” életet élhessünk, mindenki legyen biztonságban, szabadon utazhasson, félelem nélkül kimehessen az utcára. Tudjak végre edzésre járni, könyvtárban tanulni, iskolába menni – még ha a tömött metrón is kell ezt megtennem, két nagy táskával.

MM.