Hogyan készítsünk jó komposztot?

Aki ősszel kezdi a komposztálást, annak elsősorban a lehullott falevelek töltik meg a komposztálóját. Hogyan tudjuk felgyorsítani a lebomlási folyamatot, hogy az idén ősszel ismét legyen hely a komposztálóban a frissen lehulló leveleknek?

Forgassuk át!

Ha kívülről úgy látjuk, hogy a komposzthalmunkban nem történik semmi, akkor bontsuk szét, és vizsgáljuk meg belülről is. Jó esetben azt látjuk, hogy belül már elindult a bomlási folyamat, csak a külső réteg maradt változatlan. Ilyenkor is jót tesz a komposztnak, ha átforgatjuk. Ezzel ellenőrizzük a nedvességtartalmat és a levegőzöttséget is.

Ha úgy látjuk, hogy nagyon száraz a halom, akkor keverjünk közé nedves anyagot, például frissen nyírt füvet, vagy konyhai zöldségmaradékot. Ezzel nemcsak a nedvességtartalmat javítjuk, hanem a szén-nitrogén arányt is, ami a komposztban élő talajlakó élőlények miatt fontos.

Ha túl nedves a komposztunk, esetleg kellemetlen szagot is áraszt, akkor valamilyen száraz anyaggal kell lazítanunk a halmot, ez lehet faapríték vagy száraz levél. Ha épp egyik sem áll rendelkezésre, akkor összetépkedett natúr papírt (pl. WC-papír-gurigát) is belekeverhetünk kis mennyiségben. A szagok megszüntetésére szórhatunk a komposztra egy kis zeolitot, amelynek a magas ásványianyag-tartalma növeli a komposzt értékét és a növényekre gyakorolt jótékony hatását.
Ha átforgattuk a halmot, tegyük vissza a komposztálóba, és hagyjuk tovább érni a komposztot. A forgatást megismételhetjük másfél-két havonta, amíg megérik a komposztunk.

 

Ha jót akar – takar!

A jelenlegi száraz időben a komposztunk is hamarabb kiszáradhat, ezért érdemes letakarni. Lehetőleg olyan anyagot válasszunk a takaráshoz, ami szellőzik, például geotextilt, vagy régi jutazsákot. Műanyag fólia nem alkalmas erre a célra, mert az nem engedi át a levegőt, e nélkül pedig a komposztunk elkezd rothadni, ami kellemetlen szagokkal jár.

 

Ha aprít, gyorsít!

Komposztunk érését azzal is gyorsíthatjuk, ha felaprítjuk a belekerülő anyagokat. Ezt már a konyhában elkezdhetjük, például nyáron a dinnyehéjat 5 centis kockákra vágjuk, mielőtt a komposztálóba dobjuk. Ha így teszünk, akkor megnöveljük a nyersanyagok felületét, és a komposztban lévő élőlények gyorsabban el tudják végezni a lebontási munkájukat.

A kertben keletkező növényi részeket is érdemes felaprítani, és így beletenni a komposztálóba. A nagyobb ágak, gallyak esetében segítséget nyújt a Hegyvidéki Zöld Iroda ingyenes ágaprítási akciója, amelyet tavasszal és ősszel is igénybe vehetnek a kerületi lakosok.

 

Hegyvidéki komposztálókeretek

A Hegyvidéki Önkormányzat minden ősszel lehetőséget biztosít komposztálókeretek térítésmentes átvételére. A komposztálóeszközök igénylése ingyenes, azonban előzetes jelentkezéshez kötött. Amennyiben a fent említett lehetőség felkeltette érdeklődését, keresse szeptemberben a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársait!