Majusban_viragdiszbe_oltoznek_a_hegyvideki_kozteruletek_1

Májusban virágdíszbe öltöznek a hegyvidéki közterületek

A járványhelyzet alaposan megváltoztatta az életünket, a Hegyvidéki Önkormányzat azonban ebben az időszakban is folytatja a XII. kerületi közterületek fejlesztését, elvégezteti a szükséges fenntartásokat és hibajavításokat. Ebbe beletartozik az utak, járdák és lépcsők felújítása, a játszóterek gondozása és a virágosítás is. A megszokott nyári óvodai karbantartási munkálatok ezúttal már márciusban megkezdődtek.

Jelentős járdaépítés zajlott a Mátyás király úton: a Csillagvölgyi úti kereszteződéstől a Mátyás király út 49.-ig új aszfaltburkolatot építettek a munkások. A javításnak köszönhetően ismét biztonságosan járható a korábban meglehetősen töredezett, göröngyös, balesetveszélyes szakasz. Ugyanitt teljes hosszon kicserélték a szegélyköveket.
Lakossági kérésre végeztette el az önkormányzat a Stromfeld Aurél út páros oldali járdájának teljes szélességű újraaszfaltozását a Levendula utca és a Nárcisz utca közötti részen. Komoly javítás történt a Tusnádi utcában is, ahol a Tusnádi köz és a Trencséni utca között, az 1–3., 3–7., 2–8., 11–17. számú épületek előtt az útépítők kicserélték a botlásveszélyes burkolatot. Módosították a vízelvezetést is, ezzel véglegesen megoldódott a csatlakozó telkekre bejutó csapadékvíz problémája. Ügyeltek arra is, hogy a csapadék hatékony elvezetése miatt ne legyen túl meredek a csatlakozó gépkocsibehajtók lejtése, és az autók alja ne érjen a talajhoz.
A közeljövőben pihenőhely épül buszok számára a csillebérci szabadidőközpont bejáratánál. Itt nem lesz megálló, tehát nem lehet majd le- és felszállni, csak a járatok visszafordulásának biztosítanak helyet.
A terveknek megfelelően halad az új Eötvös út építése. Jelenleg az Eötvös úti csatlakozó csomópont készül, valamint folyamatban van az út melletti parkosítás. Szintén a Normafát érintő fejlesztés a Konkoly-Thege Miklós úti parkoló meghosszabbítása. Azonkívül, hogy kulturált, a látogatók igényeinek és a környezetvédelmi szempontoknak egyaránt megfelelő elhelyezést kapnak a járművek, a területen elektromos töltők is lesznek, a zéró kibocsátású autózást támogatva.
Több nagyobb közműmunka is megkezdődött májusban. A biztonságos vízellátás szavatolása érdekében a Fővárosi Vízművek Zrt. megbízásából vízvezeték-rekonstrukciót végeznek a szakemberek a Tartsay Vilmos utcában, a Zirzen Janka utcában – a György Aladár utca és a Kútvölgyi út közötti szakaszon –, valamint a Budakeszi úton, a Korányi kórház bejáratánál. Ezeken a helyeken félpályás útlezárásokra kell számítani, a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa irányítja.
Az ELMŰ Hálózati Kft. megbízásából az Észak-Budai Zrt. elektromoshálózat-építést végez az alábbi járdaszakaszokon: a Németvölgyi út 40–45. között, a Gyöngyvirág út Diana utca és Felhő utca közötti, valamint a Felhő utca Gyöngyvirág út és Felhő utca 20. közötti részén, a Hegyalja út páratlan oldalán, a Hegyalja út 109. és a Meredek utca között, továbbá a Városmajor utca 1. és a Maros utca 6. között.
*
A körülményekre tekintettel az önkormányzat előre hozta az óvodák nyáron szokásos karbantartását, már márciusban hozzákezdtek a munkálatokhoz a kivitelezők. Eddig a Mackós Óvodában, a Hegyvidéki Mesevár Óvodában, a Táltos Óvodában és a KIMBI Óvodában készült el a csoportszobák, előterek, konyhák tisztasági festése. Jelenleg is zajlik a Városmajori Óvoda lépcsőházának felújítása, és a többi óvodára is hamarosan sor kerül.
További jelentős beruházások is várhatók a nyáron. Teljesen megújul a Zugligeti Bölcsőde főzőkonyhája, amire a Pénzügyminisztérium által kiírt közétkeztetés-fejlesztési pályázaton nyert támogatást a XII. kerület. Energiatakarékos eszközöket, főzőüstöket, tűzhelyeket, mosogatógépet vásárolnak, kicserélik a hidegburkolatokat, a falban futó vízalapvezetéket, a szanitereket. A régi szellőztetőrendszer helyett környezetbarát, a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő hűtő-fűtő berendezést építenek be. A konyha akadálymentes lesz, készül egy kerekesszékkel használható mosdó, az ételérzékenységgel élő gyerekek részére pedig egy speciális konyharészt alakítanak ki. A felújítással egy időben az emeleten lévő óvoda melegítőkonyhája is megszépül.
Elindult a közbeszerzési eljárás, így rövidesen modern faházakat kap a szántódi tábor. A tizenegy 25 négyzetméteres és a táborvezetői 35 négyzetméteres faházat elbontják, és újakat építenek a helyükre. Évek óta problémát okoz az elöregedett csatornavezeték, most az elektromos hálózathoz hasonlóan azt is kicserélik. Az építkezés a tervek szerint május végén kezdődik, és augusztusban le is zárulhat.
*
Bár a családok védelmében a játszóterek jelenleg zárva tartanak, a fenntartási és gondozási munkálatok a terveknek megfelelően zajlanak. Az utóbbi időszakban az összes játszótér homokozójában kicserélték a homokot, míg a Pethényi úton rönktámfal készült. Ez utóbbi a szülők kifejezett kérése volt, így ugyanis az ottani fitneszjátszóeszköz jobban elkülönül a játszótéren futó biciklisávtól, és még nagyobb biztonságban lesznek a gyerekek.
Szakértői javaslatra a park valamennyi fáját megvizsgálták a Hollósy Simon utcai játszótéren. Kiderült, hogy hat példány életveszélyes, ezeket ki kellett vágni. A többi – közel hatvan – fán elvégezték a szükséges gallyazást és az ilyenkor szokásos sebkezelést, valamint eltávolították róluk a fagyöngyöt és a száraz ágakat. Folynak az évszaknak megfelelő metszések, gyomlálások, kaszálási munkálatok is. Mindez az ideiglenesen használaton kívüli terek állagmegóvása szempontjából fontos.Majusban_viragdiszbe_oltoznek_a_hegyvideki_kozteruletek_2Mintegy 300 ezer négyzetméternyi füves területet tettek rendbe a szakemberek az elmúlt hetekben. A külterjes kaszálási feladatok, zöld sávok, utcaszegélyek gondozásának nyárra tervezik a második ütemét, a pontos időpontot az időjárástól függően határozzák meg. Májusban kezdik a közterületi virágosítást: a parkokban, virágos szigeteken, út menti területeken, járdák mellett több ezer egynyári virágot, a többi között petúniát, büdöskét és begóniát ültetnek el. Külön figyelmet fordítanak a körforgalmakra, a Kútvölgyi úti és a Stromfeld Aurél úti csomópontok is virágdíszbe öltöznek.

MM.