Mit mivel helyettesíthetünk sütés-főzés közben?

Most, hogy a közös bajnak abban a stádiumában vagyunk, amikor testileg távolabb húzódunk egymástól, ám lelkileg közelebb kerültünk embertársainkhoz, igyekszünk kicsit rendbe tenni dolgainkat, megtartani elmaradt ígéreteinket. Ezért vittem el én is azt a süteményreceptet kedves pénztáros barátnémnak, Mayának, amelyet már oly rég megígértem neki.

Környezetemben azt tapasztalom, hogy mindenki lelkesen süt-főz, végre nem sajnálva az időt, és megvalósítja régi álmait, önmagát. Ahhoz szeretnénk most néhány jó tanácsot adni, hogy miként hidalhatjuk át azokat a helyzeteket, amikor ihletett pillanatunkban rádöbbenünk, nincs otthon valami, amire okvetlenül szükségünk lenne.

Ha nincs otthon porcukor, kávédarálóba öntjük a kristálycukrot, és máris porrá alakul! Ha hiányzik a sütőpor, ott a szódabikarbóna, amit rossz gyomrunk rendbetételére tartogattunk. A méz helyett jó a cukorszirup. Kevert tésztás sütemények esetén jó tojáshelyettesítő a két evőkanál lenmag és két kanál víz keveréke.

A banán is összetartja a sütemény alapanyagait, a csicseriborsó főzőleve pedig jól lazítja. Ha egyszerű kevert tésztát készítünk, esetleg kekszet sütünk, akkor a darált mandula, dió, mogyoró vagy kókuszreszelék is megfelel liszt helyett, sőt a zabpehely is nagyon jó. A zabpehely a prézlit is pótolhatja.

A tejet növényi tejekkel, a tejszínt pedig tej és vaj keverékével, esetleg kókusztejszínnel lehet helyettesíteni, ha éppen habot készítenénk. A tejfölt sűrű görög joghurttal pótolhatjuk.Mit_mivel_helyettesithetunk_sutes_fozes_kozben

Vaj helyett olajat tehetünk a sütibe, de nem mindegy, milyen süteményről van szó! A kevert tésztás sütik működnek olajjal – a muffinok, tortalapok, írós piskóták, palacsintafélék mind ilyenek –, a kekszek is elképzelhetők olajjal, esetleg a vaj állagához jobban hasonlító kókuszzsírral. Akit nem zavar a margarin más íze, használhatja azt vaj helyett. Az omlós tésztáknál pedig olaj helyett kiváló a zsír.

Végezetül következzen egy ősi trükk vészes élesztőhiány esetére. A perzsák, ha élesztőre volt szükségük, összezúztak egy evőkanálnyi borsót, másfél liter forró vízbe tették, és egész éjen át állni hagyták. Másnap a víz felszínén lévő hab a legjobb élesztő tulajdonságával bírt.

Kövesdy Zsuzsanna