Csalók telefonálnak a WHO nevében

A koronavírus nem, de olyan csalók már megjelentek Magyarországon, akik az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nevében telefonon próbálnak pénzt kicsalni jóhiszemű emberektől.

A hívások során egy gépinek tűnő hang a WHO nevében ad tájékoztatást az új koronavírussal kapcsolatban, majd felkínálja, hogy a készülék 1-es gombjának megnyomásával, bizonyos összeg ellenében megrendelhetünk egy „megfelelő védettséget nyújtó maszk- és fertőtlenítőszer-csomagot”.

Az ügyben eddig két bejelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, amely csalás vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy a WHO nem végez termékárusítást sem telefonon, sem más formában.

Abban az esetben, ha úgy érezzük, csalók, bűnözők próbálnak becsapni minket, tegyünk bejelentést a rendőrségen. Amennyiben a koronavírussal kapcsolatban van kérdésünk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ www.nnk.gov.hu címen elérhető weboldalát érdemes felkeresni, vagy az ingyenesen hívható 06-80/277-455, 06-80/277-456 zöldszámokon kérni tájékoztatást.

d.