„Az eltűnt idő nyomában” – vándorkiállítás a hegyvidéki építészeti értékekről

Az utóbbi időben több jelentős műemlék-helyreállítás történt a Hegyvidéken. Ilyen volt például a zugligeti lóvasút-végállomás épületének rendbetétele, vagy a Fácán vendéglő átépítésével a Zugligeti Általános Iskola bővítése. E pozitív példák bemutatása mellett az elhanyagolt, jobb sorsra érdemes építészeti emlékekre is szeretné felhívni a figyelmet „Az eltűnt idő nyomában” című vándorkiállítás.

A XII. kerület építészeti értékeiről rendez vándorkiállítást a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) és XII. kerületi csoportja a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen március 25-től április 15-ig. A több helyszínre költöző tárlat létrehozói elsősorban a hegyvidékiek figyelmét szeretnék felhívni a sikeresen felújított épületekre, valamint a megmentésre érdemes, pusztuló vagy gazdátlan értékeinkre. Az elhanyagolt műemlékek sorsával való törődés természetszerűleg a fiatalok felé jelent nyitást, nem titkolt cél továbbá a hegyvidéki lokálpatriotizmus és a közösségépítés erősítése.Az_eltunt_ido_nyomaban„Az eltűnt idő nyomában” című vándorkiállítás nagyméretű, kétoldalas tablói a védett épületek történetét, fénykorát mutatják be, továbbá azt, hogy hol tart jelenleg a helyreállítás. A példásan felújított épületek mellett a megmentésre váró, védett épületeket is láthatják az érdeklődők, akik a kiállításon szerzett élmények nyomán minden bizonnyal kedvet kapnak ahhoz is, hogy sétákat szervezzenek a helyszínekre.

A vándorkiállítást Pokorni Zoltán polgármester nyitja meg a hegyvidéki polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján (XII., Böszörményi út 23–25.) március 25-én 17.00 órakor (megtekinthető: március 31-ig.). Ezt követően az alábbi helyszíneken mutatják be:

- Hegyvidék Galéria (XII., Királyhágó tér 10.) – április 1. 18.00–20.00 óráig;

- Városmajori Gimnázium (XII., Városmajor utca 71.) – április 2. 15.00–18.00 óráig (április 5-ig látogatható);

- Lívia-villa (XII., Költő utca 1/a) – április 6. 15.00–18.00 óráig;

- volt Fácán vendéglő, ma Zugligeti Általános Iskola (XII., Zugligeti út 113.) – április 7. 15.00–18.00 óráig;

- Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, gyűjteményi épület (XII., Zugligeti út 64.) – április 8. 15.00–18.00 óráig (április 15-ig látogatható).

Minden érdeklődőt vár a Budapesti Városvédő Egyesület nevében Ráday Mihály örökös tiszteletbeli elnök, Surányi András elnök és a BVE XII. csoport nevében Beöthy Mária.

szd