Tortát is hozhat a nyuszi!

Az alábbi torta megéri fáradságot, mert mindenféle csoki-, cukor- és marcipánnyuszit kapnak ugyan a gyerekek, de ilyen kókuszos, krémes formájút aligha. Különösen nagyszerű meglepetés lehet azoknak, akik mostanában ünneplik a szülinapjukat, és kihívás a vállalkozó kedvű nagymamáknak, főleg hogy a sors most bőven adott időt az elkészítésére…Tortat_is_hohat_a_nyuszi4

A mi tortánk 10 főre készült, és akkora volt, hogy megfelelő méretű tál híján csak egy nagy tepsiben tudtuk tálalni. Bátorításul elmondhatjuk, hogy a tésztája egyszerű vizes piskóta, amit még a kezdő háziasszonyok is meg tudnak sütni, és a krémje sem bonyolultabb egy átlagos tortakrémnél. Az összeállítást pedig lépésről lépésre bemutatjuk, annak igazolására, hogy ez egy valóságban elkészített, húsvéti meglepetésnek szánt torta, ami az utolsó morzsáig elfogyott.


Hozzávalók 10 főre
a vizes piskótához:

10 tojás

50 dkg cukor

50 dkg finomliszt

30 evőkanál víz

A kókuszkrémhez:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor

4 evőkanál liszt

1 l tej

10 dkg kókuszreszelék

1 zacskó tejszínhabkrémpor (készen kapható)

A díszítéshez:
színes, kerek cukorkák, vaníliarúd, színes tortadara

Így készül lépésről lépésre:

1. Tíztojásos vizes piskótát sütünk egy 36x27 centiméteres, sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ehhez a 10 tojás fehérjét kemény habbá verjük, miközben 15 deka cukrot apránként hozzáadunk. Amikor a hab kőkemény, a tojások sárgáját egymás után óvatosan belekeverjük (legjobb a leggyengébb fokozaton működő elektromos habverővel). Ezután a megmaradt 35 deka cukrot is beleforgatjuk. Tovább verve még 15 evőkanál vizet dolgozunk bele, végül az 50 deka lisztet is hozzáadjuk. Sima, csomómentes masszát kell kapni. Egy 36x27 centis nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük és elsimítjuk. 180 (légkeveréses sütőnél: 165) Celsius-fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd a lángot kissé mérsékeljük, és így lassan, kb. 20 perc alatt sütjük meg a tésztát. Arról, hogy átsült-e, tűpróbával győződünk meg: ha a közepébe szúrt hústűre vagy kötőtűre már nem ragad ragacsos massza, akkor jó. A tésztát a tepsiből a sütőpapír segítségével kiemeljük, egy gyúródeszkára fordítjuk rá, és a papírt lehúzzuk róla. Óvatosan visszafordítjuk, és megvárjuk, amíg kihűl.Tortat_is_hohat_a_nyuszi1

    2. Közben elkészítjük a krémet. A kókuszreszeléket 2 deci tejben legalább 20 percig főzzük. (Nem puhul meg, de valamicskét veszít a keménységéből; ha kell, egy kevés vizet is adhatunk hozzá.) Amíg hűl, fehér mártást főzünk, azaz 7 deka vajon megfuttatunk 4 evőkanál lisztet, 6 deci tejjel felengedjük, és sűrű masszává főzzük. Ezt is hűlni hagyjuk, mialatt a maradék 13 deka vajat 15 deka cukorral nagyon habosra keverjük. Ha már minden hozzávaló jó hideg, a kifacsart kókuszreszeléket a fehér mártásba keverjük, és a habos-cukros vajat is beledolgozzuk. A tejszínhabkrémet a zacskón található leírás szerint készítjük el, és az utolsó pillanatban a krémhez adjuk. Ettől lesz finoman könnyű és habos. (Friss tejszínhabot is használhatunk, egy habfixszel erősítve, de ekkor a tortát néhány órán belül el kell fogyasztani.) Fontos, hogy jó masszív krémet kapjunk!

    3. Egy kartonlapra, a kész nyuszitorta képét követve, szabad kézzel sablonokat rajzolunk, ollóval kivágjuk, és az itt látható módon a piskóta tetejére fektetjük. Ezeket aztán éles kis késsel egyenként körülvágjuk.Tortat_is_hohat_a_nyuszi34. Összeállítjuk a nyuszinkat, hogy meggyőződjünk, minden „tagja” a helyén van-e. Ha igen, akkor mindegyiket lapjában kettévágjuk. A kivágásnál leeső piskótadarabokat félretesszük, és kávéhoz, kakaóhoz rögvest megesszük, vagy megszárítjuk, jó lesz majd édes morzsának más süteményhez.Tortat_is_hohat_a_nyuszi55. A kivágott darabokat lapjában elfelezzük, így mindegyikből kettő lesz, ezeket a krémmel meg kell kenni és egymáshoz ragasztani. Ha jól dolgoztunk, a végén már készen is áll a nyuszink.Tortat_is_hohat_a_nyuszi26. Ezután a maradék krémmel az egész tortát körös-körül jól bekenjük, és egy kevés friss kókuszreszelékkel szórjuk meg. Díszítéskor a szemekhez, az orrhoz és a körmöcskékhez színes cukorkát használunk, a bajusz vékonyra vágott vaníliarúdból készül, a fülek belsejéhez színes tortadarát veszünk. A nyuszi talpa körül a füvet zöld cukorkákkal imitálhatjuk.

    Pákozdi Judit