Folytatódhat az online zeneoktatás

A legfontosabb feladat a helyi görögök képviselete és összefogása, amit az idei, különleges évben is sikerült teljesíteni – hangzott el a Budapest XII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásán. Kökény Konstantin elnök sikeresnek nevezte az önkormányzat munkáját abban a tekintetben is, hogy szinte az összes tervezett programot meg tudta tartani – kivétel ez alól a főzőtanfolyam, aminek a lebonyolításához nem talált megfelelő éttermet. Elmaradt a hagyományos március 15-i ünnepi koszorúzás is, a vírushelyzet ugyanis nem tette lehetővé a megemlékezéseket.

Nagy érdeklődés kísérte Papageorgiu Andrea festőművész kiállítását a Vízivárosi Galériában – ez volt 2020 első görög rendezvénye. Sokan részt vettek az online zeneoktatáson, amelyet tavaly már meghirdetett a görög önkormányzat, akkor viszont még élőben zajlott. Az ismert okok miatt ezúttal erre nem volt lehetőség, így márciusban és áprilisban, Mandzurakisz Szarantisz közreműködésével, a youtube-on keresztül lehetett csatlakozni az órákhoz. Jövőre folytatódhat ez a program, és elképzelhető, hogy mindkét változatban: élőben és online is. A görögök hozzájárultak Raptis Janis könyvének nyomdai előkészítéséhez, jelenleg az utolsó javításoknál tartanak a munkálatok a megjelenés előtt.Folytatodhat_az_online_zeneoktatas

Kökény Konstantin a fentieket kiegészítve elmondta, hogy „sok lábon állnak”, kiállítást szerveznek, oktatást biztosítanak, könyvet szerkesztenek, ami mutatja, mennyire szerteágazó a görög önkormányzat munkája. Még inkább az lett volna, ha létrejöhet a szokásos kézművestábor, azonban a helyszínnel gondok adódtak, így le kellett mondani az eseményt.

Nem maradt el ugyanakkor a háromnapos hagyományőrző tánctábor a IX. kerületi Actor szállodában. November közepén rajzoktatás lesz Papageorgiu Andrea műtermében, a művész felajánlásának köszönhetően a kis csoportos foglalkozáson ingyenes a részvétel.

Újdonság a váci görög önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás, aminek eredménye a többi mellett a tánctábor megtartása is. Szó van arról, hogy a XII. kerületiek összefognak a IX. kerületi görög önkormányzattal is, mert együtt még színesebb programokat tudnának szervezni, ráadásul közösen jobb eséllyel indulhatnak a különböző pályázatokon.

MM.