Kozlekedjunk_okosan

Közlekedjünk okosan!

Egyre komolyabb veszélyhelyzetet jelent a közlekedésben az okostelefonok használata. Eszközeink pedig annyira még nem okosak, hogy pótolják az általuk másra terelt figyelmet, vagy megvédjék az életünket a zebrán. Ezért tűntek fel figyelemfelhívó piktogramok a Hegyvidék több gyalogosátkelőjénél.

A telekommunikációs eszközök követhetetlenül gyors fejlődése a rengeteg előny mellett, sajnos, veszélyeket is rejt. Mi, a készülékek használói, nem tudunk elég gyorsan alkalmazkodni a fejlődéshez. Néha annyira belefeledkezünk egy-egy üzenet írásába, poén posztolásába vagy videoklip hallgatásába, hogy észre sem vesszük, a lábunk közben „hazavitt” minket az iskolából, munkából. Évezredek óta úgy is tudunk járni, ha éppen másra figyelünk. A gyalogosátkelőkhöz viszont nem volt ennyi idő alkalmazkodni, és a szomorú statisztikák szerint egyre gyakrabban eszmélünk fékcsikorgásra, miután úgy döntöttünk, hogy valamilyen életbevágóan sürgős és fontos tartalom miatt csak egy pillanatra a kijelzőre nézünk…
A jelenség az egész világon egyre gyakoribb, nincs ez máshogy nálunk sem. A határainkon túl már vannak példák a jogi tiltásra, bírságolásra is, nálunk azonban még nem tart itt a közlekedési szabályozás.
Néhány esztendővel ezelőtt a ZebraFest programmal, színes, gyerekek által kifestett műanyag zebrákkal hívta fel a Hegyvidéki Önkormányzat a közlekedők figyelmét arra, hogy fokozott óvatossággal menjenek át a gyalogátkelőhelyeken. A legveszélyeztetettebb iskolások védelmében pedig két éve hirdette meg az átkelőn történő balesetek megelőzését célzó szemléletformáló kampányát, amelynek Zizi, a tinédzser zebralány volt a kabalafigurája. A hegyvidéki átjárókhoz a probléma meglétét igazoló jelzésként kerültek a piros festékkel keretezett zebrák és a gyalogátkelőkre figyelmeztető sárga keretes közlekedési táblák.
Ám úgy tűnik, ezeket is megszokta a szemünk, láttukra már nem mozdul automatikusan a fék felé a sofőrök lába, és a gyalogosok sem kapják fel a fejüket, ezért új jelzésre volt szükség. A lakosság érdekeinek figyelembevételével a Hegyvidéki Önkormányzat jelezte az igényt a gyalogosátkelőket egyébként kezelő fővárosnál, amelyet most, a legrosszabb állapotú zebrák újrafestésével egy időben teljesíteni lehetett.Kozlekedjunk_okosanÍgy kerültek áthúzott mobiltelefon- és fejhallgatójelek a járdára a Hegyvidék 18 gyalogosátkelőjénél. A két piktogramból jut mindkét nemnek, mert a felmérések szerint a hölgyek inkább üzennek, posztolnak és csetelnek menet közben, a férfiak pedig jellemzően zenét hallgatnak. Remélhetőleg az aszfaltjelek segítségével – legalább addig, amíg hat az újdonság ereje – megelőzhetők a balesetek.
A Hegyvidék a statisztikák szerint előkelő – a második legkedvezőbb – helyen áll a zebrákon történő gázolások szomorú rangsorában, de amíg egyáltalán előfordulnak ilyen balesetek, addig nem lehetünk elégedettek. A motorizált közlekedés hőskorából származó egyszerű szabály pedig továbbra is biztonságot jelent: mielőtt az úttestre lépünk, nézzünk balra, jobbra, majd megint balra! Ha ezt megtesszük, még egy hangtalanul suhanó villanyautó és esetlegesen a mobiljába révedő sofőrje sem okozhat kellemetlen meglepetést.

BI.