A látogató a kifutó mellett érzi magát

Érdekesnek ígérkező kiállítás nyílik november 4-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Szaniszló Róbert elsősorban riportfotós, ám a sportrendezvények mellett másfél évtizede már a divatesemények is nagy hatással vannak rá. Ez lesz az első olyan tárlata, ami kifejezetten a divat világába kalauzolja el a látogatókat – erről is kérdeztük őt.

– Ha a képeit nézem, azt veszem észre, hogy a figyelmem nem elsősorban a ruhákra terelődik, hanem az azokat viselő emberekre, akik minden mozdulatukkal a tervezők kreációinak legjobb oldalát igyekeznek bemutatni. Tévedek, ha azt mondom, hogy ezek nem hagyományos divatfotók?

– Nem is annak szántam, sokkal inkább azt szerettem volna ezekbe a képekbe belesűríteni, ami egy bemutatón átélhető. Az egésznek az atmoszféráját, közegét, pörgését, izgalmát, annyira, hogy a látogató úgy érezze, ott van a kifutó mellett. A divat a kulcsa az egész kiállításnak, hiszen jeles tervezők kreációit lehet látni, a tárlat összeállítását mégsem az ő nevük, személyük határozzák meg, hanem a színek, a formák, az arculat, a Hegyvidéki Kulturális Szalon belső tere és hangulata. Ennek megfelelően hívtam elő a képeket is. Van köztük például négy olyan, amelyiknek a mérete egy méterszer nyolcvan centi, ehhez a nyomdainál komolyabb technikára, speciális lemezre és fotópapírra volt szükség. Különleges, fényes papírt használtam, és mindvégig csak kesztyűben nyúltam hozzá, hogy a legapróbb folt se akadályozza a látvány élvezetét.

– Ön elsősorban riportfotós, sporteseményeket örökít meg. Mikor került kapcsolatba a divatfotózással?

– Ebbe a világba 2006-ban csöppentem bele, amikor az akkor legmodernebb divatbemutatón dolgoztam: a „Cosmopolitan bikini shoW”-n a Gellért Szállóban. Tizennégy évvel később ez a mostani az első kifejezetten a divatra épített tárlatom.

– A teniszhez, a Forma-1-hez vagy az ön által gyakran fotózott sport világához képest ez azért mégiscsak más.

– Az azonban hasonló, hogy a fotóimmal tömören kell megfogalmaznom a látottakat. Tizenöt-húsz képbe sűrítve másfél óra minden történését, hangulatát.

– Megenged egy első hallásra bulvárnak tűnő kérdést: házas?

– Nem vagyok.

– Ha most készülne az esküvőjére, kit kérne fel, hogy fotózza az eseményeket? Hiszen a két téma nem áll messze egymástól.

– Van olyan, akire rábíznám. Bár én is szoktam esküvőket fotózni, vannak az ismeretségi körömben kiváló fotósok, akik nálam jobban értenek ezek megörökítéséhez.

– Van-e példaképe abban a közegben, amiben mozog?

– Többeket nagyon sokra becsülök. Anélkül, hogy egyetlen nevet kiemelnék, elmondhatom, hogy vannak, akikre komolyan felnézek, akiktől igyekszem tanulni. Ez nem azt jelenti, hogy utánoznék bárkit is, de hatással vannak rám a vizuális törekvésükkel, a látásmódjukkal, ám fontos, hogy a különböző hatások mellett azt tudjam visszaadni, aki én vagyok, ami bennem van. Az ellesett megoldásokat inkább csak ötletként építem be a saját munkámba.

– Van valamilyen hegyvidéki kötődése?

– Nincs. Több ismerősöm él a tizenkettedik kerületben, és mindig örömmel megyek meglátogatni őket. Szeretem a Hegyvidék élhetőségét, különösen a Hegyvidéki Kulturális Szalon környezetének azt az otthonos érzetét, ami engem – váciként – szűkebb pátriám hangulatára emlékeztet.

– A mostani járványhelyzet kissé módosít sok szokásunkon. A kiállítás területén például egyszerre csak tizenöt ember tartózkodhat, igaz, épp emiatt hosszabb ideig lesz látható a tárlat, hogy senki, akit érdekel, ne maradjon le róla. Kiállítóként ez nem okoz nehézséget?

– A biztonság az első – megbékéltem a szükséges megkötésekkel. Még a kiállítás későbbi megrendezésével sem lett volna gondom. Szófiában, a Balassi Intézetben épp a járványhelyzet kockázatai miatt tolódik az ottani tárlatom megnyitása. Leginkább azt sajnálom, hogy az itteni megnyitó alkalmával csak tizenöt emberrel tudok találkozni, beszélgetni. Az adott helyzethez igazodva kell a legtöbbet kihoznom, éppúgy, mint a fotózásban. De beszéljenek helyettem a képek!

A. I.

 

Szaniszló Róbert „Ez a DIVAT” című fotókiállítása november végéig tekinthető meg a Barabás Villában nyitvatartási időben, a rendezvények függvényében. Cím: XII., Városmajor utca 44. Telefonszám: 319-9854/222.

 

Szaniszló Róbert a Focus Press Agency vezető fotóriportere. Minden évben helyszíni tudósítója a Roland Garros francia nyílt teniszbajnokságnak, amin kiemelt fotósként a döntőn a győzteseket fényképezheti. 2010-től Náray Tamás és Manier divattervezőkkel dolgozik, 2012-ben csatlakozott a PuzzlePix csapatához, és még abban az évben létrehozta a Focus Press Agencyt. Számos elismeréssel díjazták már munkáját: 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban több felvételét a legjobbak közé sorolták a sajtófotó-pályázaton, 2013-ban a Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége Nívódíj 3. hellyel díjazta. 2015-ben Vác város elismerését kapta meg, 2017-ben elnyerte a Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége Nívódíját, tavaly pedig a MAFOSZ második és harmadik díját a Sport és Színes kötetlen kategóriában, továbbá 3. helyezést ért el a Testnevelési Egyetem által kiírt Németh Ferenc sportfotópályázaton.